Hírek

2016.08.22. 18:55

Pórázzal vagy anélkül? - Ha nem zavar másokat, lehet-e szabadon?

Veszprém - Örök kérdésnek látszik: sétáltathatjuk-e póráz nélkül a kutyát, vagy inkább kössük meg mindig?

Piltman-Horváth Barbara

A gazdák ismerik kutyájukat. Elméletben. Nem lehet tudni azonban, hogy egy új, ismeretlen helyzetben hogy reagál kedvencünk, arról nem is beszélve, hogy nem tudhatjuk, más hogyan viszonyul házi kedvencünkhöz.

Olvasónk jelezte, hogy Veszprémben, a Kolostorok és kertek völgyében a játszótéren póráz nélkül sétáltattak egy vizslát. Szerinte ezzel alapvetően nem lenne probléma, azonban helyi önkormányzati rendelet szerint tilos ebet beengedni, illetve bevinni játszótérként használt közterületre, illetve annak húszméteres körzetébe. Az olvasó gyermeke nem fél a kutyától, de lehet, hogy más megijedt volna. Amikor olvasónk felhívta a tulajdonos figyelmét arra, hogy a kutyának nem kellene póráz nélkül sétálnia, a gazda arrogánsan felelt, hogy ő egész eddig így sétáltatta az állatot, és nem fogja egy ember miatt megváltoztatni a szokásait.

Piltman Balázs és kutyája, Jethro. Balázs szerint minden a kutya nevelésén múlik, a gazdi a felelős az állat viselkedéséért
Fotó: Penovác Károly

Az olvasó hangsúlyozta, nem a kutyával volt probléma, hiszen nem támadott, csak érdeklődött, de vannak olyan emberek, akik egy kiskutyától is megijednek, nem hogy attól, ha egy vizsla szagol oda egyszer csak a semmiből. A helyi rendelet alapján még pórázzal sem lehetne sétáltatni a játszótér húszméteres közelében, nemhogy elengedve.

A veszprémi Piltman Balázs szerint, ha nem játszótér közelében van, és nem zavar másokat, miért ne lehetne elengedni a kutyát. - Ha valami baj történik, az sosem a kutya hibája. A gazdának kell tudnia, meddig mehet el, és várhatóan hogyan fog reagálni az állat bizonyos helyzetekre.

Balázsnak egy két és fél éves hosszúszőrű csivavája van, amely rendkívül barátságos. - Sokan kérdezik, hogy ő hogyhogy nem olyan félős és agresszív, mint szerintük általában a csivavák. Minden nevelés kérdése. Sosem féltettem, mindig odaengedtem nagyobb kutyákhoz is ismerkedni, hogy ne féljen tőlük. Nagyon szereti az embereket, a gyerekeket és más állatokat is. Persze, ha azt látom, hogy feláll a hátán a szőr, vagy nagyon hevesen kezd ugatni egy másik eb láttán, nem engedem oda, ez egyértelmű jelzés a részéről, hogy nem szeretne ismerkedni - jellemezte Jethrót a gazdi.

Póráz nélkül csak akkor sétáltatja Balázs, ha biztos abban, hogy vissza tudja hívni és hallgat rá az eb. - Mindig van nálam jutalomfalat is, ha esetleg más módon nem lehetne rábírni a figyelemre. A Jó voltál? kérdés mindig felkelti a figyelmét, ilyenkor mindig odajön, mert tudja, hogy jár neki a falat - árulta el titkát Balázs. Arra a kérdésre, hogy zavarja-e a piknikezőket, ha odamegy a kutya, kifejtette, elkerülhetetlen, hogy odamenjen. - Szereti az emberek közelségét, valahogy megérzi, ha szívesen látják. Előre odafut hátracsapott fülekkel, farokcsóválva, ha tudja, hogy simogatást fog kapni. Persze, ha valakit zavar, nem sértődöm meg rajta, ha elküldi, de egy réten vannak más állatok is, nem csak kutyák. Például a hangyák is zavarhatják az embert evés közben - mondta Balázs. Szerinte a kutya viselkedése a gazdán múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!