Hírek

2016.09.22. 18:49

Pintér Sándor: egészségügyi és biztonsági kockázattal jár a migráció

Az Európai Unió külső határainak védelmét kell megszervezni a kényszerbetelepítés helyett, hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter a Thury-várban tartott lakossági fórumán csütörtökön.

Marton Attila

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője a fórum elején hangsúlyozta, a népszavazás tétje, hogy meg tudjuk-e védeni az országot, a szokásainkat, hagyományainkat. Hozzátette, amennyiben érvénybe lépne a kötelező betelepítési kvóta, Várpalotára 84 migráns kerülne.

Pintér Sándor belügyminiszter a migrációval járó biztonsági kockázatok kapcsán kifejtette, a menekültek úti okmányok nélkül érkeznek, így nem lehet őket beazonosítani: nem tudni, honnan jöttek.

Nagy számban regisztráltak bőrbetegségeket közöttük, így a migráció egészségügyi kockázattal is jár. Hangsúlyozta, a menekültek beáramlása terrorveszélyt is jelent: a párizsi, brüsszeli és nizzai terrorcselekményeket első vagy másodgenerációs migránsok követték el.

Felidézte, a népvándorlás megindulása előtt szigorú feltételek mellett lehetett belépni az Európai Unió és a schengeni övezet területére. A migrációs válság idején azonban fellazultak ezek a szabályok, a menekültek a zöldhatáron keresztül érkeztek, azonosítatlanul.

Hozzátette, Magyarország a kerítés megépítésével és a határ megvédésével a schengeni szabályoknak tett eleget. Megjegyezte, összesen több mint hatezer ember dolgozik a kerítésnél és védi a határt. A határvédelem kapcsán kitért arra is, a kényszerbetelepítés helyett Európának a külső határait kell megvédenie, ám a jelenlegi 1500 fős őrség kevés, növelni kell a számot.

A belügyminiszter felidézte, 2014-ben 44 ezren, tavaly október közepéig, a határok lezárásáig összesen 391 ezren érkeztek hazánkba, 104 különböző országból. Kiemelte, az érkezők többsége az Európai Unió gazdagságát akarja kihasználni.

A betelepítés kapcsán elmondta, először húszezer főről volt szó, majd 160 ezerre emelkedett a kvóta száma, miközben a menekültválság idején tavaly naponta tízezer ember érkezett az ország határaira, míg Európába tavaly összesen 1,5 millióan érkeztek.

A menekültek visszaküldése kapcsán megjegyezte, mivel az Európai Bíróság kimondta, hogy Görögországba nem lehet visszavinni a migránsokat, ezért a nyugat-balkáni útvonalon lévő következő schengeni ország, vagyis hazánk területére küldenének vissza menekülteket. Ezt azonban Magyarország nem fogadhatja el, mondta, megjegyezve, hogy tavaly negyvenezer, idén pedig 24 ezer főt akartak visszaküldeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!