Hírek

2017.04.28. 11:24

Piaci körkép: jól fogy a retek és a saláta Pápán

Sokan viszik a retket és a salátát, de a spenót, a sóska, valamint a medvehagyma is kelendő a piacon.

Polgár Bettina

Halász György kertész mosolyogva elmondta, már igazi öreg veterán, hiszen 1975 óta, több mint negyven éve árul a pápai piacon. – Most leginkább a reteknek és a salátának van szezonja, de szívesen viszik a vevők a burgonyát, a sárgarépát, a zöldséget és a hagymát. Emellett sóskából és spenótból is mindig bőven termelek, és ezeket jó áron adom, hogy elfogyjon – magyarázta.

Az árus hozzátette, portékáját a Pápától 45 kilométerre fekvő Mihályiban termeli. Mint mondta, tavaly nagy kárt tett a fagy a gyümölcseiben, az őszibarackban, az almában és a körtében, idén azonban a zord áprilisi időjárás nem okozott neki fagykárokat, a viharos szél és a havas eső azonban elverte a gyenge hajtásokat.

Halász György megjegyezte, a költségek magasak, a helypénz és az utazás is, ami hatással van az árakra. – Májusban cseresznyét hozok majd, illetve megjelennek a primőr áruk: a paprika, a paradicsom és az uborka – mondta.

Deli Istvánné szintén régóta, ötven éve jár a helyi piacra. Ez alkalommal saját kertjében szedett tavaszi virágokat hozott magával: orgonát, labdarózsát, nárciszt, gyöngyvirágot és dáliagumókat. – Amikor csak tehetem, kijövök a piacra. Észrevehető, hogy fizetés és nyugdíj után több vevő érkezik, akik általában a legszükségesebbeket szerzik be itt – árulta el.

Halász György 1975 óta, több mint negyven éve árul a pápai piacon

Bakos Istvánné többek között saját készítésű gyógynövényes teafüveket, krémeket, olajokat árul. Ezek hozzávalóit saját kertjében, illetve a Bakonyban szedi. – Egész évben kelendő a citromfű, a kakukkfű, a csalán és a menta, emellett alkalmanként keresik még a kisvirágú füzikét, illetve a zsályát is. Hoztam magammal medvehagymát, amit elsősorban az idősebbek vásárolnak.

Már lecsengőben van a szezonja ennek a növénynek. Leginkább pogácsát és krémlevest készítenek belőle, pedig nagyon sokrétűen felhasználható, nekem például a medvehagymás pizza a kedvencem – fogalmazott Bakos Istvánné. Hozzátette, a kertje szerencsére szélvédett helyen található, így a növényeit nem tépázta meg a viharos szél.

Egy egyházaskeszői hölgy petrezselyem- és zellerzöldet, kaprot, salátát, újhagymát, szárazbabot, törökszegfűt, lestyánt, illetve salátát hozott a piacra. Elmondta, a kertjében nem fagyott el semmi, májusban pedig biztosan lesz még salátája és zöldhagymát is árul majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!