Hírek

2015.08.16. 14:57

Villám csapott a füredi házba, percek alatt égett el egy élet munkája

Balatonfüred - Zuhogó esőben gyerekeinkkel az autónkba menekülve, tehetetlenül néztük végig, hogy leég a házunk, egy egész élet munkája emlékeinkkel együtt – meséli sírva a szombat esti villámcsapás okozta tűzről Kozákné Sándor Anikó.

Kovács Erika

- Hatalmas durranást hallottunk, aztán kábelszagot éreztünk, amikor szombaton este kilenc óra körül – idézi fel a történteket sírva Kozákné Sándor Anikó és férje, Kozák Péter az üszkös törmelékek között, ahol végtelen szomorúsággal tekintenek a romokra, elmondják, otthonukat 1986-ban ők építették meg. A felső szinten lakott az öttagú család az idős nagymamával, az alsó szinten pedig a férj testvére, Kozák József harmadmagával. Az egész család otthon tartózkodott este, a három gyerek, a két egyetemista Bernadett és Peti, és kistestvérük, a 12 esztendős Levente, valamint a 85 éves nagymama. Egyszer csak elment az áram, az egész család riadtan figyelte a szomszédos házakat meg a környéket a dörgésben, villámlásban, ugyanis két év alatt a közelükben már két épület kigyulladt a villámlástól. Éppen gyertyát szerettek volna meggyújtani, elemlámpát kerestek, amikor belecsapott házuk cseréptetejébe a villám.

Riadtan járták körbe a házat, a gyerekek szobáit, aztán percek múltán a szomszéd rohanva kiáltotta nekik: „füstöl a tetőtök!”, de mire kimondta, már hatalmas lángok nyaldosták a házat. Azonnal a két autóhoz rohantak, azokba tették a gyerekeket, a nagyszülőt, a kutyát, aztán velük együtt távolabb hajtottak.  Anikó visszament a kerítéshez, ahol zokogva, tehetetlenül nézte végig, amint leég az otthonuk, életük munkája, ruháik, bútorok, az összes emlékük. - Odavesztek Bernadett méregdrága orvosi egyetemi jegyzetei, amiket ösztöndíjából vásárolt – kesereg könnyezve Anikó, aki férjével együtt egy italkereskedésnél dolgozik.

Kozák József Péterrel és Anikóval

A kis Leventét vasárnap el kellett vinni rokonokhoz, mert annyira megviselte, amikor látta, hogy minden játéka, kedves holmija elégett és ezzel együtt a teljes felső szint is, az alsó meg az oltáskor a víz miatt ment tönkre. A ház lakhatatlan, a család a férj édesanyához költözik, Józsefék talán az alagsorban maradnak, ahol lakhatóvá tesznek egy szobát. Biztosítást kötöttek a házra, villámhárítójuk nem volt.

A család meghatódva beszél arról, hogy ismerősök és idegenek is keresik őket, ajánlják segítségüket. A helyszínen járt az alpolgármester, a polgármester pedig távollétében telefonon kereste őket, mindketten jelezték nekik, segítik őket, amiben szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!