Hírek

2016.04.27. 13:46

Pénz, siker, csillogás - Milyen ajándékot kapjon a gyerek ballagásra?

Ami a ballagást illeti, egész impozáns a felhozatal az ajándékokat tekintve. A pénzes virágcsokortól és drága italtól kezdve a vaskos borítékon át a műszaki cikkekig minden megtalálható a palettán.

Piltman-Horváth Barbara

Ha böngésszük az internetet vagy az akciós újságokat, minden tele van ballagási árleszállítással. Nem véletlen, hiszen ilyenkor mindenki kötelezőnek érzi az ajándékvásárlást, vagy legalábbis egy boríték átadását, hogy az érettségi előtt álló diák maga dönthessen a benne lévő összeg felhasználásáról. Sőt, az eseményre készülődők még szépségszalonokat is találnak az alkalomhoz kapcsolódó árengedménnyel alkalmi sminkre, frizurára, de akár még műkörömre is.

Akciót hirdet a cukrászda a tortákra, a műszaki cikkek boltja a telefonokra, laptopokra, az ékszerboltok az arany ékszerekre. Bármilyen ajándékot találunk is ki az utolsó éves iskolásnak, minden bizonnyal nem kell hozzá sok kutakodás, hogy akciósan vásárolhassuk meg a terméket.

Mi ma a trendi? Ezt kérdeztük elektronikai szakboltokban, virágboltban és a szülőknél is. – Még mindig a telefonok, tabletek és a laptopok viszik a prímet. – mondta megkeresésünkre az egyik veszprémi műszakicikk-szaküzlet. – A szülők általában szeretnek olyan ajándékot választani ballagásra, amit a későbbiekben, akár az egyetem alatt is hasznosítani tudnak a ballagók. Az összegek a pár tízezer forinttól akár százezres nagyságrendig is elmehetnek, a szülők pénztárcájától és a ballagó kívánságától függően.

Általában ballagási ajándék szempontjából kétféle szülő létezik, az egyik, akikről a műszaki boltban is hallottunk, akik gyakorlatias ajándékokat vesznek a diák jövőjét szem előtt tartva. A másik, aki inkább pénzt ad. – Azért adunk borítékot, hogy így ő maga tudja eldönteni, mit szeretne. Tudjuk, hogy nem fogja mindenféle butaságokra elkölteni, egyébként pedig minden olyan eszközt megvásároltunk neki korábban, amire szüksége volt. – válaszolta kérdésünkre egy neve elhallgatását kérő ballagó édesanyja.

- Nincs olyan kérés, amit ne tudnánk teljesíteni, ma már mindenféle virágcsokrot tudunk készíteni – mutatta a választékot virágüzletében Kovács Jánosné. – A lányoknak öt-hét szál virágból készült gömbcsokrot vagy nyújtott csokrot szoktunk javasolni. Mivel a fiúk annyira nem szeretik a virágokat, nekik egy-két szál virágból kötött nyújtott csokrot szoktak vinni. Virágokban népszerű a rózsa, a bambusz, fiúknak főleg a papagájvirág.

Innentől jött aztán a cifrázás. – Szoktunk készíteni kisüveges italos csokrot a fiúknak, de például most kaptunk megrendelést óvszeres csokorra – hökkentett meg a tulajdonos. – Ballagásra nagyon keresett még a bonboncsokor, a pénzcsokor vagy a cigarettás csokor.

Már az én időmben is voltak mindenféle állatfigurás csokrok, igen, nekem is volt egy tányérsapkás kiskutyás, de a mostani divat ezt jóval túlhaladja. – Ma már nem csak egyszerű plüssállatok vannak a csokrokban – világosított fel Kovács Jánosné. Ha megnyomunk rajtuk egy gombot, akkor énekelnek és táncolnak is, a klasszikus Elvis Presley Only You-tól a Gangnam Style-ig bármilyen dalt eljátszanak a ballagási csokrok. Kétezer-ötszáz forinttól akár tízezer forintig is költhetnek a szülők, rokonok, barátok egy virágüzletben.

Ezen összegek fényében érdemes elgondolkozni azon a kezdeményezésen, amelyet egy budapesti gimnázium végzősei indítottak. Azt kérték a szülőktől, meghívottaktól, hogy azt az összeget, amelyet ajándék vagy virág vásárlására fordítanának, inkább ajánlják fel egy fogyatékos embereket segítő alapítvány számára. Az akcióban eddig 265 ezer forintot gyűjtöttek össze.

Ha nem is jótékonykodásra, de a diák továbbtanulására, annak finanszírozására vagy járulékos költségeinek (kollégium, utazás, étkezés) fedezésére is félre lehet tenni azt a pénzt, amit az ékszerekre, csokrokra vagy egy újabb műszaki cikkre költenénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!