Hírek

2016.10.24. 17:58

Pecások a pácban? - Nincs elég partszakasz, ahol horgászhatnának

Kevés a megfelelő horgászhely a Balaton északi partján, pedig a halászat betiltása után a horgászturizmus élénkülésével az idegenforgalmi szezon is meghosszabbítható lenne.

Marton Attila

A lapunk által megkérdezett horgászok egyetértettek abban, hogy az északi part számos szakasza épült be és lett magánterület, lehetetlenné téve a horgászást. További probléma, hogy nyáron a strandokról és a sétányokról is kiszorulnak a pecások, így csak néhány – értelemszerűen túlzsúfolt – partszakaszon hódolhatnak szenvedélyüknek.

Galambos Károly keszeget fogott a balatonalmádi "négyméteresnél". A horgász szerint az lenne az ideális, ha a part menti területek közül több állna a pecások rendelkezésére
Fotó: Stiger Ádám

Az északi parton több településen csak a strandokon, valamint a hajókikötőkön tudnak a horgászok a partról horgászni, ez a lehetőség pedig a nyári időszakban még tovább korlátozódik, írta korábban Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke. Az elnök kérdésünkre megerősítette, a legjobb megoldásnak továbbra is azt tartaná, ha minden településen az önkormányzat vagy a vízügyi hatóság által biztosított partszakaszon úgynevezett sólyapályák létesülnének. Ezek egyrészt a helyi horgászok csónaktárolással kapcsolatos gondjait is megoldanák, másrészt lehetőséget adnak a csónakot hozó horgászturistáknak a csónak gyors és egyszerű vízre helyezésére. Emellett a vízpartról történő horgászat lehetőségeit bővíthetnék könnyen telepíthető és bontható stégrendszerek kiépítésével. Az elképzelés szerint ezek a parttól egészen a mély vízig húzódnának, a nádasok érintetlenül hagyása mellett.

A Balaton északi partján a nádasok és a megközelíthetetlen vízterületek miatt kevesebb a horgászhely, a helyzetet tovább rontja, hogy egyre több vízparti területet építenek be, mondta Táncsics Aladár, a Bakony-Balaton Horgászszövetség elnöke, aki a megoldást a vízről történő horgászatban látja. Szerinte a horgászegyesületeknek kellene az önkormányzatokkal összefogva csónakkikötőket létesíteni, ám a jelenlegi szabályozás ezt nem segíti elő, ráadásul a kikötő létesítése rendkívül drága és bonyolult. Az elnök szerint addig is részmegoldást jelenthet a vízparti horgászat: nyári szezonon kívül ma már egyre több strandon engedik meg a horgászatot, valamint a pecások által kedveltek a hajókikötők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!