Hírek

2017.06.07. 12:34

Középpontban a szolgálat Tapolcán

Az Országos Patika nap megyei ünnepségén, a Stark Patikában Czaun Péter a Magyar Gyógyszerész Kamara Veszprém megyei elnöke úgy fogalmazott, hogy e napon nem a gyógyszerészeket ünneplik. – Az Országos Patika nap megyei megnyitó eseményén fontos hangsúlyozni, hogy e napon nem a szakmát, hanem a szolgálatot szeretnénk a központba helyezni.

Tóth B. Zsuzsa

- A gyógyszerész hivatás korántsem a felírt gyógyszerek átadásából áll, hanem a gondoskodáson is múlik, ami mögött a megfelelő szakértelem van. Ezt szeretnénk országosan is hangsúlyozni. Minden évben csatlakozunk egy egészségügyi programhoz is, hogy többet adhassunk. Idén ez az allergia és az azzal kapcsolatos gondozási tevékenység. Az orvos kollégák instrukcióit ugyanis nem árt ismételni, hiszen nem csak a gyógyszer segíthet, hanem maga a beteg is több mindent tehet, hogy tünetei mérséklődjenek. Nem árt tudnia, hogy ha virágporokra allergiás, miként tudja azokat elkerülni, hogyan tisztálkodjon, mit tehet otthon az allergének Czaun Péter. Hozzátette, hogy az allergiások száma évről évre nő, a lakosság jól létéért a települések önkormányzata is sokat tehet.

Stark Borbála szakgyógyszerész arról beszélt, hogy a több, mint húsz éve családi vállalkozás keretében működő gyógyszertár dolgozói feladatuknak tekintik, hogy olyan szakszerű tanácsokat is adjanak a betegeknek, ami a javukat szolgálja. – Néha ez nem könnyű, hiszen sokan különféle téves házipraktikákkal élnek. Nálunk a szakgyógyszerészek és szakasszisztensek nap mint nap azon vannak, hogy magas szakmai tudásukkal segítsenek jó döntéseket hozni a betegeknek. Az allergia is jól demonstrálja ezt. Feladatunk, hogy segítsünk eldönteni, hogy a hozzánk forduló allergiás-e, ha igen, elég széles-e az a tárház, amely recept nélkül adható, vagy eljött az ideje orvoshoz fordulni – mondta Stark Borbála.

Nagy Zsuzsa megyei tiszti gyógyszerész megköszönte a háziasszonynak, Borinak, hogy édesapja nyomdokain lépkedve ugyanolyan magas színvonalon működteti a gyógyszertárat a betegek megelégedésére.

Dobó Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy a város egyik legpatinásabb intézménye vállalta fel a programot. Szólt a gyógyszerrész szakma, az orvosi munka háttere fontosságáról és megköszönte a családi patikában dolgozók munkáját, amit a tapolcaiakét és környék beliekért végeznek. Hangsúlyozta, hogy szakmai rutin, empátiás készség kell naponta többszáz ember kiszolgálásához, ahhoz, hogy ők elégedetten távozzanak.

A Patika nap szakmai fórummal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!