Hírek

2017.05.26. 14:04

Az ellentétek összhangja - A Pásztor házaspárral beszélgettünk

A mindennapok ugyanúgy telnek a Pásztor családnál, mint bárhol másutt, leszámítva, hogy náluk az életet, a hétköznapokat a sport határozza meg.

B. Virág Rita

Pásztor Istvánt nem kell bemutatni a veszprémi kézilabdabarátoknak, a 215-szörös magyar válogatott kézilabdázó tizenöt éven át játszott a bakonyi alakulatban, majd 2008-ban Balatonfüredre szerződött, s itt fejezte be profi pályafutását. A világválogatott balszélső levezetésként szerepelt az NB II-ben, aztán az NB I/B-ben vitézkedő Veszprémi KSE-ben is, jelenleg egyébként nyárig ezt az alakulatot irányítja edzőként. Mindemellett a Pénzügyőr SE kézilabda-szakosztályát vezeti, ráadásként pedig az egyik sporttelevízió szakkommentátora.

Feleségét, Pásztor Ágnest is rengetegen ismerik, de nem a férje miatt, hanem azért, mert kiváló fitneszedző, több tucat embernek segített már és még többeket terelget a mozgás jótékony világában. Ági számtalan műfajban tevékenykedett, a spinningen, az aerobikon, a stretchingen, a Hot Ironon, a TRX-en, a gerinctornán át, de egy igen speciális mozgásfajtában talált magára, az úgynevezett bodyARTban.

A páros tizenhat éve, 2001-ben ismerkedett meg egy házibuliban, akkoriban jutott be Ági a Miss Universe Hungary szépségverseny döntőjébe, amit aztán meg is nyert.

A Pásztor család: Ági, Emi és István. Különbözőségükkel teremtettek összhangot Fotó: Penovác Károly

- Apukám meglátta a reklámban, hogy kocsit kap az első helyezett, s azt mondta: „Kislányom, nyerjél nekem egy autót!". Gyakorlatilag így kerültem a szépségversenybe, aztán enyém lett az autó, amit azóta is használnak a szüleim. A szépségkirálynőket ezután egy éven át köti a szerződés a verseny szervezőjével. Ezalatt az idő alatt ráébredtem, hogy én és a szépségipar nagyon távol állunk egymástól, s ez a világ egyáltalán nem nekem való - mesélt a tizenhat évvel ezelőtt történtekről Ági.

Mikor megjegyeztem, hogy azért akkoriban igazi sztárpárként emlegették őt és a legendás tizenötös számú veszprémi kézilabdást, férjével mindketten azonnal rávágták, hogy ez túlzás. Bár volt némi felhajtás körülöttük, de alapvetően ők ezt sosem érezték és nem is akartak mást, mint nyugodt életet.

- Istivel nagyon könnyű együtt élni, vele mindent össze lehet hangolni, nagyon jól alkalmazkodik mindenhez. Még soha nem láttam mérgesnek, vele nem lehet összeveszni. Azt is mondhatnám, tizenhat éve nem zökken ki a szerepéből - jegyezte meg nevetve Ági. A beszélgetéshez aztán Emi, a kislányuk is csatlakozott, kíváncsian érdeklődött, hogy készül egy-egy újságcikk, milyen gyorsan írom meg azokat.

Aztán a feleségtől azt is megtudom, ő sokkal vehemensebb, és néha kitör, mint egy vulkán, ám hiába ellentétes személyiségek férjével, mert éppen emiatt működik a házasságuk.

Pásztor István élete legnehezebb időszakáról is beszélt, 2010-ben halálos közúti balesetet okozott. A kézilabdás erről úgy nyilatkozott, nem lehet meg nem történtté tenni az eseményeket.

- Ezt soha nem lehet feldolgozni. Az ember megpróbálja magában eltenni valahová jó mélyre, hogy tovább tudjon élni - fogalmazott szűkszavúan.

Kiderült az is, a családfő aktív játékos korában sosem vitte haza a munkát, vagyis bármi történt is az aktuális csapatánál, azt sosem érezték rajta a hozzátartozói. Ám mióta a Pénzügyőrnél szakmai igazgató azóta otthon is rengeteget ül a gép előtt, nem lát és nem hall ilyenkor.

- Sportolóként megtanultam, hogy bármit is csinálunk, azt maximális hozzáállással érdemes végezni. Még nem tudom, hogy sportvezetőként, vagy edzőként képzelem-e a jövőmet, mert a mind a két feladat szépségét megtaláltam. Igazi kihívás egy szakosztályt irányítani. Ugyanakkor nagyon szeretem az edzősködést is. Trénerként még nincs kiforrott stílusom és egyelőre nem vagyok karakteres edző, még nem tudom, milyen az a kézilabda, amiben én magam is benne vagyok - magyarázta az egykori klasszis.

Ági viszont már túl van a keresés fázisán, és rátalált a kiteljesedést jelentő útra.

- Miután Emi megszületett, szerettem volna valami edzést, amivel újra visszanyerhetem az alakom. A spinning aztán annyira magával ragadott, hogy elvégeztem az edzőit. Többféle mozgásformában szereztem végzettséget, és ezeket az évek során gyakoroltam is, de aztán jött a bodyART, ami mindent felülírt. Számomra ez a sport olyan felszabadultságot, kikapcsolódást jelent, mint semmi más. Szerintem tökéletes kiegészítése a többi sportnak, és a testünk is meghálálja. Igazi értéket adott az életemnek, és egyszer majd szeretnék egy saját kuckót is, ahol edzéseket tarthatok - mesélt a vágyairól Ági, aki azt is megosztotta velünk, a futás is nagy szerelme, heti 60-70 kilométert tesz meg.

Tűz és víz. Az engedékeny és a következetes. A hirtelen és a megfontolt. Mégis jó volt hallgatni őket. Az összhang pedig elvitathatatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!