Hírek

2016.08.22. 16:32

Strandteszt - Páratlan panoráma a jegy mellé

Szigliget – Bár a tó északi partjának ezt a strandját tavaly is bemutattuk, most mégis felkerült a listára egy jelentős változás miatt.

Tóth B. Zsuzsa

A vidéki fürdőzők által kedvelt strandot munka után, a kora esti órákban keresték fel sokan. Az idén azonban még este hatkor is a teljes árú belépőt kellett kifizetniük. Ki is verte ez a biztosítékot sokaknál, még ha a jegy nem is drágult tavaly óta. A pénztárzárást követően 19 órától éjfélig szabad strandként működik a szigligeti strand.

A szigligeti strandra nyugodtan menjünk biciklivel
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Érdekes módon a forgalom ennek ellenére nem csökkent, napos időben az ingyenes parkolók egész nyáron megteltek már délelőtt. Fizetni idén sem kellett a várakozásért. Amint azt tavaly is említettük, itt közel van a buszmegálló is, de vonatra ne szálljunk, ha idei készülünk. Van wi-fi, mozgássérült-parkoló, és a széles bejáraton könnyen begurul a tolókocsi. A mozgássérülteket a vízbe emelő szerkezet azonban még mindig nincs. A kerékpárok részére bőven van hely a szépen parkosított, öntözőrendszerrel ápolt, virágos strandon. Az illemhelyek, zuhanyzók akadálymentesek, tiszták, teljesen felszereltek. Van bennük öltözőrész és pelenkázó is. A hatszáz forintos belépő – egész napra, vagy legalább délutánra – megéri az árát. A helyiek ingyen jöhetnek. Van széf az értékeinknek, a jegyárusok pedig közvetlenek és olyan szinten beszélnek nyelveket, hogy nem lehet eladni őket.

A családosok paradicsoma

A vízimentősök a parton és a vízben párhuzamosan résen vannak folyamatosan, az elsősegély nyújtó helyiség kellemesen hűvös. A vízimentők szakszolgálata itt alakította ki egyik bázisát. Akár egyenesen a vízen úszó parkolóra szállhatnának le a helikopterrel, ha szükség lenne rá. A különleges úszó móló sólyaként ugyancsak kiváló, egyébként meg a gyerekek kiváló fejesugró helye. A víz nem túl mély itt, a strand a családdal fürdőzők kedvelt helye. A lidó egyre korszerűbb, mellette évről évre nő az árnyékolók felülete, de egyébként is soka szép nagy fa ad árnyat itt. Az ellátás tökéletes, a meleg konyhától, a pizzától a sült keszegen, lángoson, kürtős kalácson, fagyizókon át a bazárokig minden van. A játszóterek modernek, hangulatosak, színesek, de a strandon színpad is van, esténként könnyűzenei koncertek és gyerekprogramok hely is a fürdő. Napközben viszont csend van, a zene itt zavarja a fürdőzőket. Évek óta helybe jön viszont a masszőr, akinek nem sok ideje jut a pihenésre. Sőt, már pedikűröshöz is mehetünk a szigligeti strandon.

A gyerekek lidója egyre korszerűbb és népszerűbb

A szigligeti fürdő idén is kiérdemelte a háromcsillagos Kékhullám zászlót, ez sem változott tavaly óta. A víz tisztasága, a meder tökéletessége ugyancsak tartja magát. Nincs kő, iszap, se hínár és persze a páratlan panoráma is a régi a szép nevű Királyasszony szoknyája-hegyre, amelynek tetején Szigliget kevésbé ismert, kisebbik várának romjait jelzik a lobogók. Mellette a Kamonkő sziklái szürkéllenek. A mozogni vágyókra idén is gondoltak, a Mozdulj, Balaton programjaihoz csatlakozott a település. A vízben és a parton több sportpálya várja a vendégeket, bérelhetnek vízi sportszereket és napozóágyat. Kijelölt dohányzó helyet biztosítanak a füstölgőknek, az éjszakai fürdőzést szeretők kedvéért pedig egészen éjfélig nyitva tartanak.

Az árnyékolókból minden korosztálynak jut

Akármekkora most a kánikula, a szigligeti strandtól elválaszthatatlan ma már az újévi csobbanások hagyománya. Pláne, hogy az itteniek állítják, hogy náluk ez az alkalom jelenti az idegenforgalmi szezon nyitását. Az egyesek szerint őrült mártózók száma évről évre magasabb, akárcsak az őket a partról figyelőké, buzdítóké.

A tömeg ilyenkor is vetekszik a nyári napokon megszokott zsúfoltsággal. Egyelőre azonban még van pár szép nyári nap az idei szezonból, ne temessük a nyarat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!