Hírek

2015.07.01. 19:29

Parancsnokváltás a Nehéz Légiszállító Ezrednél

Pápa - Trevor Nitz, az Amerikai Egyesült Államok Légierejének ezredese ünnepélyes katonai ceremónia keretein belül átvette a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) parancsnoki beosztását szerdán az MH Pápa Bázisrepülőtér hangárjában.

Polgár Tibor

Az új parancsnok a leköszönő Frank Romboutst, a Holland Királyi Légierő ezredesét követi a HAW élén. Az ünnepségen közel háromszáz vendég vett részt, köztük a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) elnevezésű programban résztvevő 12 nemzet nagykövetsége, továbbá a programban érintett szervezetek, a Magyar Honvédség és a pápai reptér képviselői. A rendezvény zárásaként a résztvevők köszöntötték az új parancsnokot és hozzátartozóit, majd az ünnepség fogadással ért véget.

Trevor Nitz (középen) átveszi a parancsoki kinevezését jelképező zászlót. A kép jobb szélén elődje, Frank Rombouts látható. Fotó: Polgár Tibor

Mint ismert, az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt Nehéz Légiszállító Ezred a többnemzeti Stratégiai Légiszállítási Képesség műveleti egysége. A HAW három nagy hatótávolságú C-17 Globmaster III katonai szállítórepülőgép üzemeltetésével biztosítja a stratégiai légiszállítási képességet a műveleti követelményeknek megfelelően a tizenkét SAC partnerországnak. A HAW 2009-ben kezdte meg működését. A SAC nemzetek 10 NATO-tagországból (Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Amerikai Egyesült Államok), valamint két békepartner országból (Finnország, Svédország) állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!