Hírek

2017.07.18. 18:08

Pápáról indultak ejtőernyős hadműveletre

Pápa - Több nemzet, többszáz ejtőernyős katonája indult bevetésre az MH Pápa Bázisrepülőtérről a Swift Response 2017 hadgyakorlat keretében.

Balogh Ákos

Frederick Ben Hodges altábornagy az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők parancsnoka és Benkő Tibor vezérezredes Honvéd Vezérkar főnök, továbbá David J. Kostelancik az USA magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője jelenlétében indult el Romániába és Bulgáriába több nemzet többszáz ejtőernyős katonája tizenegy katonai szállítórepülőgéppel, hogy végrehajtsák az ugrásokat és bekapcsolódjanak a már ott zajló katonai mozzanatokba

Fotó: Balogh Ákos

Az esemény jelentősége, hogy összesen körülbelül 3500 katona vesz részt a gyakorlaton az ejtőernyősökön túl pedig harcjárműveket is célba juttatnak a pápai repülőtérre érkezett amerikai C-130-as és C-17-es szállítórepülőgépek, ekkora tengerentúli légi hadműveletre pedig szinte a normandiai partraszállás óta nem volt példa.

Fotó: Balogh Ákos

A Saber Guardian 2017 gyakorlatsorozat részeként zajló Swift Response 2017 egy amerikai vezetésű gyakorlat az MH Pápa Bázisrepülőtérre települve, illetve innen indulva hajtják végre a légi-deszant hadműveleteket több nemzet katonái. Ben Hodges altábornagy elmondta, kiváló helyszínt biztosít a Magyar Honvédség és a pápai repülőtér ennek az eseménynek, melynek célja az elrettentés, egyben bizonyítja az USA elkötelezettségét szövetségesei felé, a béke és a szabadság védelme, valamint a NATO céljainak megvalósítása irányában.

Fotó: Balogh Ákos

Benkő Tibor vezérezredes elmondta a Pápa térségében zajló gyakorlaton a Magyar Honvédség a befogadó és támogató nemzet szerepét tölti be de nagyszerű lehetőséget biztosít a katonáink felkészítéséhez a gyakorlatok közös végrehajtásához a gyakorlat tervezéséhez és vezetéséhez egyaránt.

A kedden kora délután felszálló tizenegy szállítórepülőgép a megközelítőleg 700 ejtőernyős katonát napnyugtára szállította a célterület fölé ahol végrehajtották az ugrásokat majd késő este érkeztek vissza a repülőtérre, hogy újabb ejtőernyős deszant műveletet hajthassanak végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!