Hírek

2017.05.15. 10:11

Pápai lány a Virtuózok döntőjében

Pápa – A tavasz folyamán, két televíziós fellépést követően a komolyzenei tehetségkutató műsor zsűrijének döntése értelmében Nyilas Gyöngyvér bejutott kategóriája legjobbjai közé, és akár a végső győzelemre is esélyes lehet.

Laskovics Márió

Kiskoromban nagyon fiús gyerek voltam, főleg fiú barátaim voltak, akikkel délutánonként fociztunk – kezdte a bemutatkozást a pápai Nyilas Gyöngyvér, a közmédia képernyőjén futó Virtuózok klasszikus zenei tehetségeket bemutató vetélkedőműsor Tinik kategóriájának versenyzője első kisfilmjében. A futball szeretete megmaradt a sokak által csak Bibinek nevezett lányban: jelenleg is tagja a Pápai Egyesített Labdarúgó Club U18-as női csapatának. Elárulta még, hogy zenész családból származik, kedvenc étele a rántott hús, valamint a válogatón gyönyörűen megszólaltatott egyik kedvenc hangszeréről, a marimbáról mesélt. Tudniillik az ütőhangszeres zenészpalánta a keretre erősített, keményfából készült, hangolt lapokból álló, afrikai eredetű hangszeren kívül sok máson is játszik: főleg vibrafonon, xilofonon, pergő- és üstdobon, de szóba jöhet még bongó, konga, tom-tom, csörgő, cintányér, fa- és lábdob, harangjáték, csőharang, cajón, güiro, shaker. Sőt, tud beatboxolni, azaz szájdobolni is. Óvodás kora óta foglalkozik zenével, szinte a vérében van az ütem. Kedvenc zeneszerzői Csajkovszkij, Debussy, és Bach. A zenei korszakok közül a romantikát és a barokkot kedveli.

Nyilas Gyöngyvér a Virtuózok Tinik kategóriájának válogatóján

- Ismertem a műsort, néztem a korábbi évadokat is, de egyáltalán nem volt tervben, hogy jelentkezzem. Aztán idén megkerestek a produkciótól, és úgy gondoltam, mivel ez is egy kaland, kipróbálom magam. A szüleim, a családom végig támogattak. A műsorba a dallamhangszereket vittem el – mesélte el indíttatásáról az ifjú hölgy.

Gyöngyvér az elődöntőben vibrafonon varázsolta el a zsűrit

Bibi a válogatón egy modern darabot, Paul Creston Marimbaversenyének első tételét játszotta el, ámulatba ejtve a zsűrit. Miklósa Erika meg is jegyezte: még a levegővételt is zenével teszi. Így kategóriájában a huszonhét indulóból bekerült az első kilencbe. Az elődöntőben pedig barokk darabot, Carl Philipp Emanuel Bach A-dúr fuvolaversenyét adta elő vibrafonra átültetve, zenekari kísérettel. Amivel ismét lenyűgözte az ítészeket. Hogy mennyire sikeresen, mi sem jelzi jobban, hogy a zsűri a három legjobb tini egyikének választotta, továbbjuttatva a Kicsik, a Nagyok és a Tinik együttes, május 26-i döntőjébe.

A pápai lány a műsorvezetőnek mutatja be hangszerét

Gyöngyvér elmondta, sok idejét emészti fel a műsor, jóval többet, és máshogyan kell gyakorolnia. Sűrű a mindennapi programja, iskolája zenekaraiban is játszik, emiatt sokszor hiányzik a közismereti órákról, a tanultakat utólag kell pótolnia.

- A válogatóra nagyjából másfél hónapom volt felkészülni, mert elég későn jelentkeztem a vetélkedőre. A továbbjutás után két hetem volt az elődöntőbeli darab megtanulására, ami mindennapos, feszített tempójú gyakorlást igényelt. Köszönöm a felkészítő tanáromnak, Fábry Boglárkának – számolt be a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke.

Bibi otthoni dobszerelése mögött

Bibi saját bevallása szerint meglepően jól érezte magát a felvételek során, nem izgult játék közben, viszont kellően feltüzelt volt.

- A döntőbe jutást a színpadon még nem nagyon tudtam elhinni. Remegett a kezem, s mivel harmadikként mondták ki a nevem, előtte már eltemettem magamban a dolgot. De még most is hihetetlen érzés, örülök, hogy ott lehetek. Úgy vágok neki, hogy igazából én már nyertem. Így nem leszek csalódott, bármi is történik – mondta felszabadult mosollyal. Hozzátéve, előfordult már, hogy felismerték, odamentek hozzá az utcán, de egyelőre még furcsállja a hirtelen jött népszerűséget.

A sokoldalú tehetség elárulta, a május 26-i döntőben xilofonon játszik majd el egy eredetileg hegedűre írt darabot. Ekkor hirdetik ki a kategóriagyőzteseket, akik közül egy héttel később a közönség választhatja ki a Virtuózok idei évadának abszolút győztesét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!