Hírek

2017.02.27. 21:20

Zavarja a vadállatokat az ember - korlátozzák az erdőlátogatást

Pápa – A vaddisznó szaporodási és a gímszarvas agancsvetési időszakában a vadállomány különösen érzékeny az ember zavaró jelenlétére.

Molnár Sándor

A vad nyugalmának biztosítása érdekében a Bakonyerdő Zrt. erdőlátogatási korlátozást vezetett be. A korábbi évekhez hasonlóan a társaság a kezelésében lévő erdőkben április 30-ig csak a kijelölt turistautakon engedélyezi az erdőlátogatást.

Pölöskei Balázs vadgazdálkodási osztályvezető elmondta, hogy a vaddisznóknál most van az ellés időszaka, a kérődzőknél pedig az idei szaporulat intenzív növekedésnek indult. Ilyenkor fokozott nyugalomra van szükség, amit a Bakonyerdő Zrt. azzal biztosít, hogy felhívja az erdőlátogatók figyelmét arra, hogy a kijelölt turistaútvonalakat a megadott időszakban ne hagyják el. A vad ösztönösen távolabb húzódik azoktól, olyan helyekre, amelyet a turistautak nyomvonala elkerül. Az erdőlátogatók mozgással, beszéddel felhívják magukra a vad figyelmét, és idővel megszokottá válik számára az ilyen jellegű zavarás, nem készteti őket folyamatos menekülésre.

Később, a lombfakadást követően nemcsak takarmányhoz jutnak a kérődzők, de a lomb-korona elrejti majd őket, így nagyobb biztonságban érzik majd magukat, fokozódik a nyugalmuk. Ezzel összefüggésben döntött úgy a Bakony-erdő Zrt., hogy az erdőlátogatási korlátozással párhuzamosan nem ad ki ebben az időszakban hullajtott agancsra gyűjtési engedélyt, hiszen az ellentétes lenne ezzel. – Kérjük a lakosság, a természetjárók, kirándulók segítségét, hogy legyenek tekintettel környezetükre, az élővilágra azzal, hogy elviselik a korlátozás terhét – tolmácsolta a társaság kérését a vadgazdálkodási osztályvezető. Szólt arról, hogy a hosszan elnyúló zord időjárás nagyon megviselte a vadállományt, amin azzal próbáltak enyhíteni, hogy az etetőhelyeken több takarmányt juttattak ki, ezzel növelték a fellelhető energiaforrásokat. Szemes, szálas és lédús takarmányt biztosítottak tonnaszám több hónapon keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!