Hírek

2017.04.07. 11:25

A háziállatok ivartalanításával a szaporulat mellett betegségek is megelőzhetők

Pápa - A tavaszi párzási időszakot követően rendre komoly problémát jelent a házi kedvencek nem kívánt szaporulata: ekkor jelentősen megnő az utcára tett, elhagyott, gazdátlan macska- és kutyakölykök száma. A jelenség megelőzésében fontos szerep juthat az ivartalanításnak.

Polgár Tibor

Többek között erre hívták fel a figyelmet a Pápai Humán Állatvédő Egyesület tagjai a Szabó Dezső utcai menhelyükön tartott tavaszi nyílt napjuk alkalmával. Az állatbarátok az egyik helyi állatorvosi rendelővel közösen ivartalanítási akciót hirdettek. Az egyesület a kedvezményes műtét mellé ingyenes azonosító chipet biztosít a jószágok számra, illetve szükség esetén az ivartalanításhoz anyagilag is hozzá tudnak járulni - tájékoztatta a Naplót Szabó Helga, a Pápai Humán Állatvédő Egyesület önkéntese.

A fiatalok szívesen vállalnak önkéntes feladatokat az állatvédőknél, akik különösen örülnek a diákoknak, hiszen nagy szükségük van az utánpótlásra

Lázár Attila állatorvostól megtudtuk, az ivartalanítással a nem kívánt szaporulat mellett számos hormonfüggő daganatos betegség is megelőzhető a háziállatoknál. - A szukáknál a petefészek- és méhproblémák, a kanok esetében pedig a prosztatabetegségek megelőzésében jut fontos szerepe az ivartalanításnak, ami a kutyák viselkedésére is kedvezően hathat, többek között csökkenti az agresszivitást. Az ivartalanítás mondhatni rutinműtét, de az altatás mindig hordoz magában rizikófaktort, aminek a kutya súlyától, korától és egyéb tulajdonságaitól fogva lehetnek fokozatai. Éppen ezért kizárólag teljesen egészséges, kifogástalan állapotú jószágnál végezzük el ezt a műtétet, amit két-három nap alatt el is felejt a kutyus - jegyezte meg a több mint húsz éve praktizáló pápai állatorvos.

Kérdésünkre elmondta, a tapasztalatok szerint az ivartalanítás tarifája az egyes rendelőkben erősen eltérő lehet. - Noha elsőre talán kissé soknak tűnhet a műtét ára, azt egy átlagos fizetésből általában ki lehet gazdálkodni. Ezzel pedig meg lehet spórolni a későbbi betegségek kezelésének költségeit, nem beszélve arról, hogy így a házi kedvencünk életét is megkönnyíthetjük, meghosszabbíthatjuk néhány évvel - fűzte hozzá Lázár Attila.

Gáspár Enikő (balra) kiemelte, a gazdira váró négylábúak a legkisebb törődésért, simogatásért is rendkívül hálásak tudnak lenni, hatalmas szeretetet képesek adni az embernek Fotó: Polgár Tibor

Szabó Helga örömmel osztotta meg lapunkkal a jó hírt, miszerint ezúttal is sikeres volt a nyílt napjuk: sokan ellátogattak a remek hangulatú eseményre, az egyesület rengeteg felajánlást kapott állateledelek, játékok, jutalomfalatok, takarók, pénzadomány formájában, nem utolsó sorban pedig három kutyust örökbe fogadtak.

- Szerencsére egyre több önkéntes csatlakozik a nyitott és befogadó állatvédő csoportunkhoz, vannak diákok, akik nálunk töltik a közösségi szolgálatukat. A fiataloknak különösen örülünk, hiszen nagy szükség van az utánpótlásra - fogalmazott Helga. Mint mondta, néhány segítő, gondoskodó, simogató kéz mindig jól jön az egyesület és a gondozásukban lévő négylábúak számára, így továbbra is várják tettre kész állatbarátok jelentkezését, csatlakozását.

- Önkénteseink végzik az állatok befogását, ellátását, állatorvoshoz való elszállítását, továbbá a telephelyen a kennelek tisztítását, illetve természetesen a kutyákkal is foglalkozni kell. Fontos, hogy az állatok kapcsolatot teremthessenek az emberrel, és egy-két órát szabadon mozoghassanak. A legkisebb törődésért, simogatásért rendkívül hálásak tudnak lenni, hatalmas szeretetet képesek adni az embernek - hangsúlyozta Gáspár Enikő, a Pápai Humán Állatvédő Egyesület elnöke. Az önkéntes segítőkön túl ideiglenes befogadóknak is híján vannak az állatvédők. - Olyan állatbarátokat is keresünk, akik átmenetileg szívesen gondját viselik egy vagy több kutyusnak. Kortól függetlenül bárki jelentkezhet a feladatra, egyedül az a fontos, hogy az ideiglenes befogadó szeresse a kutyákat, és megfelelően gondozza, nevelje a rá bízott állatot. Az eb állatorvosi költségeit minden esetben az egyesületünk állja, és igény esetén akár az élelmezésben is segíteni tudunk. Véleményem szerint ez egy remek lehetőség az időseknek az állattartásra, és persze a fiatalok is belekóstolhatnak a kutyanevelésbe - jegyezte meg Gáspár Enikő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!