Hírek

2017.03.15. 12:15

„A nemzeti egységre most nagyobb szükség van, mint valaha” - Március 15. Pápán

Pápa - Kötelességünk megemlékezni ’48 hőseiről, arról a nagy nemzedékről, amely be tudta teljesíteni küldetését, és száz évvel vitte előbbre Magyarországot. Ez a teljesítmény mérce mindenki számára azóta is.

Polgár Bettina

Így fogalmazott Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke a pápai és a megyei önkormányzat közös ünnepi megemlékezésén, melyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendeztek a Március 15. téren.

– A magyarság akkor már évtizedek óta vitatkozott arról, hogy merre tovább. Maradjon-e a régi berendezkedés, vagy nyissunk teret az új, modern eszméknek, és a világunkat azok szerint rendezzük be. Aztán '48-ban szinte egy pillanat alatt eldőlt minden, néhány hét leforgása alatt a nemzet megszüntette a feudális kiváltságokat, felszabadította a jobbágyságot, lerakta a polgári állami és társadalmi berendezkedés alapjait.

Visszatekintve persze minden olyan egyértelműnek tűnik. De azoknak, akik akkor éltek, valódi kérdésekre kellett válaszolniuk. Az akkori emberek nem tudták, hogy történelmet írnak, csak tették a dolgukat a legjobb meggyőződésük szerint. Az országban, a megyékben és a városokban is – hangsúlyozta Polgárdy Imre.

Mint mondta, Pápa már 1848-ban is különleges hely volt, az ország egyik meghatározó szellemi, kulturális központjának számított. – Azon napon, 169 évvel ezelőtt, mindenki csak a híreket figyelte. Egész Európa felbolydult, mindenki érezte: nagy változások közelednek, amelyek az egész világot kiforgatják a sarkaiból. Sorsfordító idők, amikor minden egyes ember élete megváltozik. Akkoriban nem volt se telefon, se internet, de még távíró sem.

Fotó: Pesthy Márton

A pápaiak csak a kaszinókban, a főiskolai könyvtárba járó hírlapokból, meg persze a szájról szájra terjedő híradásokból, a kereskedők, az éppen úton lévők tudósításiból értesülhettek arról, mi történik a forrongó világban. Mégis a pesti forradalom híre már nagyon hamar, március 16-án a délutáni órákban elért Pápára – emelte ki köszöntőjében a Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke, aki felelevenítette a korabeli történelmi eseményeket.

– Ez a mi földünk. Itt akarunk élni, ápolva a hagyományainkat, és azt akarjuk, hogy unokáink is itt éljenek. Az összefogásra, a nemzeti egységre most nagyobb szükség van, mint valaha, mert ma egész életformánk támadás alatt áll. Fenn akarunk maradni mint nemzet, mint politikai és kulturális közösség. Ezért meg kell védenünk mindazt, ami fontos nekünk – húzta alá Polgárdy Imre.

A megemlékezés felvezetéseként Pápa Város Fúvószenekara ünnepi toborzót fújt, majd népdalátiratot énekelt Orsós Adrienn, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tanulója, akit gitáron kísért Nagy Máté, a Pápai Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola növendéke. A főhajtás résztvevői Föl hazám, föl nemzetem! címmel láthattak ünnepi műsort, mely során közreműködött Tolcsvay Béla Kossuth-díjas gitáros, énekes, zeneszerző, Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas, érdemes művész, valamint a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület.

Fotó: Pesthy Márton

A műsort követően Áldozó Tamás, Pápa polgármestere átadta a város önkormányzata által alapított kitüntetéseket. Varga György nyugalmazott esperes Pápa Város Díszoklevele kitüntetésben részesült hét évtizedes lelkészi szolgálatáért, a pápai evangélikus egyházközség életében betöltött szerepéért, valamint a helyi vallási közösség megerősítése, a fiatalok nevelése terén töretlen hittel és szeretettel végzett tevékenysége elismeréseként.

A város önkormányzata Pápa Város Díszoklevele kitüntetést adományozott Baán Istvánné számára a magyar néptánc hagyományainak ápolása és megőrzése terén több évtizede végzett kiemelkedő színvonalú munkássága, a Vadvirág Néptáncegyüttes életében betöltött szerepe, értékteremtő, értékmegőrző közművelődési és közösségi tevékenysége elismeréseként.

Szintén Pápa Város Díszoklevele kitüntetéssel ismerték el Zsuppán István festőművész-művésztanárnak a város művészeti életében betöltött szerepét, több évtizedes, magas színvonalú oktató-nevelő munkásságát és helytörténeti, lokálpatrióta tevékenységét.

A díszsortüzet követően az ünnepi esemény résztvevői elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!