Hírek

2017.04.24. 12:55

Középfokú felvételi – Postára adták az értesítéseket

Pápa – Április 26-a volt a legkésőbbi időpont, amikor a középiskolák kiküldhették a felvételi végkimeneteléről tájékoztató leveleket a diákoknak. Két pápai gimnáziumot kérdeztünk meg, milyenek voltak idei tapasztalataik.

Laskovics Márió

A középfokú iskolák szerdáig küldték el a sikeres felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a diákoknak és az általános iskoláknak. Azok számára is van még remény, akik egyetlen intézménybe sem jutnak be, ugyanis megtudtuk, ha egy középiskola valamelyik tagozatán a megjelölt létszám kilencven százalékát nem tudja betölteni, akkor májusban köteles pótfelvételit kiírni.

Huszár Endre, a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium igazgatója elmondta, hogy négy tagozatukra összesen több mint négyszáz jelentkezés történt. A magyar-angol két tannyelvű tagozatra január végi központi írásbeli felvételi és a hozott jegyek alapján harminc főt, illetve a hozott jegyek alapján az általános tagozatra szintén ennyit, a két tagozatú (emelt szintű német és emelt szintű természettudományos) vegyes osztályba tizenöt-tizenöt főt vettek fel, betöltve a rendelkezésükre álló keretet, így májusban nem írnak ki pótfelvételit.

Huszár Endre, a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium igazgatója íróasztalánál

Tehát összesen kilencven diákot értesítenek ki a napokban a sikeres felvételről, a nagyobb számú elutasított – akik persze nem biztos, hogy első helyen jelölték a Petőfit, s így másik iskolába felvételt nyerhettek - pedig kedvezőtlen értesítést kap majd kézhez.

Megjegyezte, a több mint négyszeres túljelentkezést mutató statisztikában vannak átfedések, ugyanis voltak, akik mind a négy tagozatukat megjelölték. Sikeres az intézmény beiskolázása, mert a tagozatokon utolsóként felvettek pontszámai magasabbak, mint tavaly.

A beiskolázással kapcsolatban arról tájékoztatott Németh Zsolt, a Türr István Gimnázium és Kollégium igazgatója, hogy intézményében körülbelül két és félszeres volt a túljelentkezés, tehát a felvételi eljárás során mind a három képzési típusban betöltötték az összes férőhelyet. A nyolcosztályos képzésre, valamint a nyelvi előkészítővel induló osztályba egyaránt 34 tanulót vettek fel. A nyelvi előkészítőbe a központi írásbeli felvételi vizsgán elért pontok és az általános iskolai tanulmányi eredmény alapján kerültek a felvételizők. Az Arany János Tehetséggondozó Programba egy speciális, a diákok képességeit is mérő felvételi eljárás keretében 31 fő jutott be a következő tanévre. Így összesen 99 leendő türrös örülhet a hét elején kipostázott értesítésnek, melyben a beiratkozás időpontjáról is tájékoztatást kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!