Hírek

2017.02.26. 21:30

Böllérek versenye - Ínycsiklandozó ételek a piactéren

Pápa - Sült hurka, kolbász, pecsenyehús és toros ételek ínycsiklandozó illatát vitte a piactér felől szerteszét a bakonyaljai szél szombaton délelőtt Pápán.

Polgár Szilárd

Nem volt piaci nap, mégis ezerfős tömeg töltötte meg a fedett piaccsarnokot és a mellette felállított hatalmas rendezvénysátrat a negyedik alkalommal megrendezett pápai Böjtelőn. A gasztronómiai fesztivál és böllérverseny a disznóvágás, a disznótor igazi ünnepe volt, amelyen a hazai húsipari cégek legnagyobbjai, illetve a városi konyhák csapatai ragadtak fakanalat vagy álltak a sistergő serpenyők mellé.

Az idei Böjtelő különlegességea Benke László olimpiai bajnok mesterszakács közreműködésével bemutatott disznóvágás volt

A profik mezőnyében a Pick Szeged, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete, a Pápai Hús és a Böl-lér Kft. indult, míg a váro-si konyhákat a Fenyveserdő Bölcsőde, az Óvodai Konyha, a Nátus Konyha, valamint az Egyesített Szociális Intézmény konyhája képviselte, hozzájuk csatlakozott még a Böllér Kft. ifjúsági csapata is. Kora délelőtt a fogópálinka elfogyasztása mellett hagyományos sült vért és böllérmájat, kicsit később disznótoros étkeket is lehetett kóstolni a Böjtelőn.

A tapasztalt gasztroszakember a Böllér Kft. csapatának is hasznos tanácsokat adott

Az egyik legbővebb ételkínálatot a Pick Szeged standjánál láthattuk, akik negyedik alkalommal jöttek el Pápára. - Kilencfős csapattal érkeztünk Szegedről. Ezúttal háromféle kolbászt, kétfajta hurkát kínálunk, emellett man-galica böllérmájast, hagymás vért, mangalica csülökpörköltet, valamint füstölt csülkös sertéspecsenyét is készítünk párolt káposztával és lecsós vargányagombával - nyilatkozta a Naplónak Függ István, a Pick szalámimestere.

Munkában a Pápai Hús csapata a helyi piactéren tartott Böjtelőn
Fotó: Polgár Szilárd

- Az ízletes étel receptje a jó alapanyag és a szakmai szeretet. Azért jöttünk, hogy ételeinkkel sok embernek szerezzünk örömet és jókedvet. Hosszú a sor a pultunknál, volt olyan étel, ami nagyon hamar elfogyott, sajnos nem jutott mindenkinek, jövőre jobban felkészülünk majd - tette hozzá mosolyogva a szegediek vezetője.

A Böjtelőn nemcsak alföldi ízvilággal találkozhattunk, a dunántúli gasztrokultúrát és Pápa húsipari hagyományait két helyi csapat is képviselte. - A korábbi években bevált csülkös, babos káposzta mellett hurkát, kolbászt, pecsenyéket is sütünk hétfős kollektívánkkal. Olyan nagy a forgalom, hogy bizony munkatársaim nem bírják a húsok sütését, komoly tömeg van a standunkon - mesélte lapunknak a Pápai Hús csapatát vezető Kanozsai József, aki 1985 óta dolgozik a pápai húsgyárban.

A rendezvény fődíját a Pick Szeged ízmesterei érdemelték ki

A pápai Böllér Kft. két csapattal is nevezett, erről Pethő Zoltán ügyvezető igazgató beszélt a Naplónak. - Szerencsére jó idő van, ami fontos, hiszen nagyon sokan eljöttek a rendezvényre. Mi két csapatot indítottunk, többek között sült vért, májból készült ételeket és kolbászt is késztettünk, de velős csülökpörköltet is kínáltunk. Amit elkészítettünk, mind elfogyott.

A Böjtelő kiváló fesztivál, szükség van az ilyen nagyrendezvényekre, ahol az emberek még jobban meg-ismerkedhetnek a magyar gasztronómiai hagyományokkal - fogalmazott Pethő Zoltán. Az idei Böjtelő különlegessége a Benke László olimpiai bajnok mesterszakács közreműködésével bemutatott disznóvágás volt.

- Sok városi ember itt láthatja először, hogyan bontják fel a malacot. Mivel az üzletekben csak a kész termékkel találkoznak, ezért elmesélem a disznóvágás munkafolyamatát - jegyezte meg Laci bácsi, aki egyben a zsűri elnöke is volt, így az elkészült finomságokról is beszélt lapunknak.

- Ízletes ételeket kóstoltam, összességében nagyon jó hangulatú fesztivál volt a Böjtelő, a zsűriben is konszenzus volt. Nemcsak az ízvilágot, hanem az esztétikát, a találást is értékeltük, hiszen meglátni és beleszeretni a szépasszonyok mellett az étkekbe is lehet - jegyezte meg az olimpiai bajnok séf. Rajta kívül a szakmai grémium tagja volt még Szabó István mesterszakács és Boros Katalin, a rendezvényt szervező Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki kérésünkre összegezte az idei Böjtelőt.

- Ez volt az első év, hogy nemcsak a gyári csapatok fogadták el a meghívásunkat, hanem a helyi konyhák is, velük gazdagabb lett a kínálat. Nagyon finom ételek születtek a Böjtelőn, Benke Laci bácsi pedig hasznos tanácsokkal segítette a csapatokat, öröm volt vele együtt dolgozni. Egész nap nagyon sok ételjegy fogyott, többen otthonra is vásároltak. Reméljük, jövőre az ötödik, kis jubileumra is sokan eljönnek majd - nyilatkozta Boros Katalin, aki kora délután Laci bácsival együtt átadta az idei pápai Böjtelő díjait is.

Itt a zsűri és a közönség véleménye találkozott egymással, hiszen ahol a legtöbb ételjegy fogyott, oda került a fődíj is. A városi konyhák között a legjobb az Óvodai Konyha csapata volt Fábián Annamária vezetésével, a profiknál harmadik lett a Pápai Hús, ezüst-érmes a gyulai együttes, aranyérmes pedig a Böllér Kft., míg a fődíjat a Pick Szeged ízmesterei kapták.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!