Hírek

2015.10.12. 18:19

Óvodai hiányzások, szigorodó szabályok - A családi pótlék megvonásával büntetnek

Ha egy nevelési évben öt napnál többet igazolatlanul hiányzik a gyerek az óvodából, értesíteni kell a gyámhatóságot és a gyermekjóléti szolgálatot.

Balla Emőke

Szeptembertől, az idei nevelési évben szigorodtak az óvodai hiányzással kapcsolatos szabályok. 2016 januárjától pedig a családi pótlék megvonásával büntetik, ha a gyermek húsz napnál többet hiányzik igazolatlanul az óvodából.

A kormány döntése értelmében idén szeptembertől három éves kortól kötelező az óvodáztatás, a gyermek legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy minden gyermek megfelelő nevelést kaphasson már az óvodás korban is. Ha a gyermek az óvodai foglalkozásról távol marad, mulasztását igazolnia kell. A távolmaradás szabályait az óvoda házirendjében határozzák meg. A szülőknek ismerniük kell a hiányzás igazolásának szabályait, mert az igazolatlan mulasztásnak súlyos következményei lehetnek. Az óvodai hiányzásokat a szülőnek eddig is igazolni kellett, de míg korábban szóban is lehetett jelezni a távolmaradást, most írásban kell azt megtenni.

Szeptembertől szigorodtak a hiányzás büntetési fokozatai, tájékoztatott Angyal Éva, a veszprémi polgármesteri hivatal közjóléti irodájának vezetője. Eddig ha a gyermek egy nevelési évben tíz napnál többet mulasztott, az óvoda vezetőjének értesíteni kellett a gyámhatóságot és a gyermekjóléti szolgálatot. Szeptembertől azonban ezt már akkor meg kell tenni, ha a kisgyermek öt nevelési napnál többet hiányzik igazolatlanul. Tíz nap hiányzás esetén az óvoda vezetője tájékoztatja az általános szabálysértési hatóságot.

Az idei nevelési év újdonsága, hogy kötelező óvodáztatáshoz köti a kormány a családi pótlékot: 2016 januárjától a családi pótlék megvonásával büntetik majd, ha a gyermek húsz napnál többet hiányzik igazolatlanul az óvodából. Ez esetben a családi pótlék folyósítását szüneteltetik. Az újonnan bevezetett intézkedés által vélhetően az óvodákban is csökken majd az igazolatlan hiányzások száma.

A kormány 2010-ben vezette be a tanköteles gyerekek esetében az iskolába járáshoz kötött családi pótlékot. Eszerint ha az igazolatlan iskolai hiányzások száma meghaladja az ötven órát, felfüggesztik a családi pótlék folyósítását. Az intézkedés sikeres, hiszen bevezetése óta mintegy felére csökkent az igazolatlan iskolai hiányzások száma.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!