Hírek

2017.02.01. 07:21

Óvatosan közlekedjünk, az egész megyében ónos eső esik! (folyamatosan frissítve)

A meteorológiai szolgálat szerint az ónos esőt előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Dél-Alföldön is, kezdetben még csak néhol, majd egyre nagyobb területen eső váltja fel a tovább emelkedő hőmérséklet miatt - addig viszont sok helyen balesetveszélyes a közlekedés.

Kutasi Zsófia

Járhatók a fő közlekedési utak a megyeszékhelyen, a járdák és belvárosi lépcsők síkosságmentesítését folyamatosan végzik a VKSZ Zrt. munkatársai.

Fotó: VKSZ Zrt.

A társaság tíz nagygépe oldott sót juttat ki a veszprémi utakon és utcákon, míg a járdák, a buszmegállók, a gyalogátkelőhelyek és a belvárosi lépcsők síkosságmentesítését járdatakarító gépekkel és kézi erővel végzi a szolgáltató közel negyven munkatársa hajnaltól, tájékoztatta a veol-t a VKSZ Zrt.  A megyeszékhelyen kedden kora este kezdett esni az ónos eső, a tegnapi előkészületek és elősózás eredményeként azonban szerdán reggel a város útjai, beleértve a kisebb utcákat is, jól járhatók. A társaság gépei folyamatosan járják a várost. A szakemberek minden igyekezete ellenére a járdák és lépcsők több helyen csúsznak, a VKSZ Zrt. munkatársai azonban folyamatosan takarítják és szórják síkosságmentesítő anyaggal ezeket a szakaszokat.

Fotó: Penovác Károly

A házak előtti járdák takarítása az ingatlantulajdonosok feladata, csakúgy, mint a lakótelepek parkolóinak járhatóvá tétele is.

A meteorológiai előrejelzések szerint napközben nulla fok fölé emelkedik a hőmérséklet, és az eső is eláll.

Horváth Rozina olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy az ónos eső miatt nagyon csúsznak a járdák, balesetveszélyes Veszprémben. Az Egyesített bölcsődénél mentőt hívtak egy személyhez, mert nincs az intézmény kapuján kívül csúszásmentesítve, pedig ott gyerekekkel és idősek is közlekednek.

Zircen az elmúlt órákban is esett az ónos eső. Információink szerint a 82-es út járható.

Ajkán az utak és a járdák rendkívül csúszósak, jégkásásak. Péter Gábor, az Avar Ajka Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a só feloldotta a jeges részeket, a hőmérséklet enyhülése is segíti a közlekedést. Tegnap délután a dombosabb, veszélyesebb területeken előszórást végeztek, ami jó megoldásnak bizonyult. Kora este óta folyamatosan dolgoznak az Avar Kft. gépei, nagy mennyiségű síkosságmentesítő anyagot juttattak az utakra, nem volt fennakadás a közlekedésben.

Ajkán az utak és a járdák nedvesek, jégkásásak
Fotó: Penk Tímea

Devecserben szintén nedvesek az utak. Ács Attila, a városüzemeltetési kft. ügyvezetője elmondta, hogy a főutak és a mellékutakat már tegnap este óta takarítják, csúszásmentesítik. A sózás kevésbé hatásos, mert azt az ónos eső feloldja, ezért fűrészporos anyagot használnak.

Tapolcán az óvatos közlekedés ajánlott
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Vizesek Pápán és környékén a főbb utak, mint a 83-as és a 8-as út, a mellékutak esetében azonban előfordulhat visszafagyás – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ügyeletese. Megtudtuk tőle, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai folyamatosan járják az utakat, egész éjjel dolgoztak a síkosságmentesítésen, azonban előfordulhatnak olyan szakaszok, ahol visszafagyás tapasztalható.

A vizes 83-as és a 8-as úton jobban lehet közlekedni, a mellékutak is jól járhatóak, nincs lezárt út a pápai járásban. Óvatosan, a fagyos szakaszokra ügyelve lehet közlekedni az utakon.

Tapolcán az óvatos közlekedés ajánlott az éjjel hullott ónos esőtől jegesek a járdák, utcák. A gyalogosok csúszkálva, kis lépésekben haladnak a járművek lassan közlekednek a hónedves, csúszós utakon. A síkosságmentesítés megkezdődött, de kevés helyen biztonságos a közlekedés.

Sümeg és Tapolca környékén is jegesek, csúszósak az utak, a településeken a járdák. Aki teheti, ne induljon útnak, az autóbuszok is jelentős késésekkel közlekednek.

Balatonfüreden és térségében esik az eső. Általánosságban a főutak jól járhatók, a gyalogos közlekedés nehézkes.

-  Mi már kedden este elkezdtük sóval alászórni Balatonfüred útjait. Berendeltünk mindenkit, a kollégák teljes létszámmal egész éjjel és hajnalban is dolgoztak a síkosságmentesítésen. Körülbelül 30 dolgozónk van kint az utakon 3 kis- és 3 nagygéppel és kézi erővel, és szerződött partnereink is besegítenek.  A mi feladatunk a közterületek síkosságmentesítése, az ingatlanok előtt a tulajdonosok kötelessége a járdatakarítás, kérem őket, hogy most fokozottan figyeljenek erre. Az időjárás előrejelzés szerint egyelőre további fagy és jelentősebb csapadék nem várható, további jelenős jegesedésre nem számítunk- mondta el lapunknak Somogyi László a Probio Zrt. igazgatója.

Felsőörsön az utak jól járhatóak, a járdák jegesek
Fotó: Sági Ági

A térség többi településén is inkább a járdák takarítása és a gyalogos közlekedés nehézkes.

- Felsőörsön az önkormányzat falufenntartó munkatársai már hajnalban elkezdték a jégmentesítést, de nagyon nehezen haladnak. Az eső a szóróanyagot lemossa a járdáról, és ráfagy. Hiába dolgoznak a munkatársak hajnal óta, a járdákon nehéz közlekedni. Az úttesteken nincs nagy gond, mert onnan lefolyik a víz, az autók pedig feltörik a vékony jégréteget így lehet haladni- mondta el Szabó Balázs polgármester.

Herenden az összes szóróanyag kikerült a város utcáira. Nem érkezett olyan információ, hogy bármi baj történt volna a településen - tájékoztatott Jánszky László polgármester. A városgondnokság két traktorral és szórógépekkel végzi a munkát, amelybe a közfoglalkoztatottakat is bevonták, így körülbelül 20 ember dolgozik reggel óta a síkosság mentesítésen. Elkezdték feltölteni a készleteket is, nehogy délután valami váratlan helyzet adódhasson.

Nemesvámoson reggel óta zajlik a csúszászmentesítés. Egy autóval és egy traktorral folyamatosan szórják a főbb útvonalakat. Személyi erővel, három fővel a buszmegállókat, járdákat, valamint a hivatalok és az orvosi rendelő előtti területet takarítják mondta el – Homoki László falugondnok.

FRISS HÍR VESZPRÉMBŐL:

Valamennyi főútvonal és a mellékutcák közül is számos jól járható a megyeszékhelyen délelőtt, a járdák azonban sok helyen jegesek.

A város utcáit járva délelőtt azt tapasztaltuk, a szokásosnál gyérebb az autóforgalom. A főútvonalak, így a Cholnoky és Jutasi utak, a Haszkovó, Stadion, Wartha Vince, József Attila és Dózsa György utcák egyaránt jól járhatók, nem síkosak. A mellékutcákban már nem ennyire jó a helyzet: városrésztől függően vizesek, esetleg jégbordásak, jégkásásak és csúsznak. A Jutasi lakótelepen vizesek a mellékutak, a dózsavárosi Nagytó utcában azonban tapasztaltunk jeges szakaszokat. Sószóró gépeket főútvonalon és mellékutcákban is láttunk a délelőtt folyamán.

Ami a járdákat illeti: a Kossuth Lajos utca közepén sóztak, ezért ott járható a sétálóutca, a boltok előtt és a sétálóutcára vezető szakaszok azonban sok helyen síkosak. Kimondottan rossz a helyzet a Ranolder téri és a nyugdíjasház melletti parkolóban, ahol rendkívül csúszós az út.

A belváros környéki járdák esetében azt tapasztaltuk, ahol a tulajdonos vette a fáradságot, ott csak vizes a járda, több szakaszt azonban tükörjég borít. Nem véletlen, hogy a gyalogosok közül többen a kevésbé forgalmas utcákban inkább az úttesten haladnak.

A délelőtt során ónos eső szerencsére nem esett, a hőmérők nulla fokot mutattak, a közlekedést azonban egyre sűrűbb köd nehezíti a megyeszékhelyen, 11 óra táján pedig szemerkélni kezdett az eső. A meteorológia szerint délután 1-2 fok várható,  az előrejelzések szerint azonban ónos eső újra előfordulhat.

Ha az Ön településén is rendkívüli körülményeket idézett elő az ónos eső, küldjön hírt róla!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!