Hírek

2017.07.24. 17:05

Százmilliós felújítás a kollégiumokban

Közel 117 millió forint értékben végeznek energetikai felújítást a Pápai Szakképzési Centrum várpalotai és zirci kollégiumában. A beruházás részleteiről a napokban tartottak sajtótájékoztatót a várpalotai intézményben.

Szabó Péter Dániel

A PSZC Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiuma Bartók Béla úti telephelyének kollégiumát és a zirci Reguly szakképzőt a nyílászáró cserék mellett összesen közel 2300 négyzetméternyi területen szigetelik le. A várpalotai önkormányzat 22 milliós támogatásából pedig a kollégium mellett megújul az iskola villamosipari tanműhelye is, hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, a projekt alapvető célja az elavult műszaki és hőtechnikai állapotú épület energetikai felújítása.

- A beruházás eredményeként a fenntartási költségek terén is komoly megtakarításokat érhet el az intézmény, becsléseink szerint mintegy 40 százalékkal kevesebbet kell költenünk például a fűtésre a jövőben. Azt gondolom, a mai világban már alapvető elvárás, hogy a lehető legalacsonyabb összegből működtessük az intézményeket, ráadásul a környezeti terhelés is mérséklődik a fejlesztés eredményeként - mondta el kérdésünkre a főigazgató, aki a várpalotai önkormányzat példaértékű partnerségét emelte ki a projekt megvalósítása kapcsán.

Az energetikai korszerűsítést célzó beruházás keretében csaknem 2300 négyzetméter szigetelése és közel 160 darab nyílászáró cseréje valósul meg. Hajdu István, a Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium újonnan kinevezett igazgatója hangsúlyozta, a fejlesztésnek köszönhetően az energia megtakarításon túl az épület is élhetőbbé válik.

- A kollégistáink otthonául szolgáló Bartók Béla úti ingatlan egy igen régi épület. A fejlesztés eredményeként nemcsak gazdaságosabban üzemeltethetővé, hanem élhetőbbé, otthonosabbá is szeretnénk tenni a kollégiumot. Azt gondolom, hogy a lakókörülményeket tekintve hatalmas fejlődést tapasztalhatnak majd azok a diákok, akik a projekt lezárultát követően birtokba vehetik a megújult kollégiumot - jegyezte meg Hajdu István.

A projektnyitón ott volt Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere is.

- A kollégium épületében található a villamosipari tanulók tanműhelye is, a pályázat azonban ennek fejlesztésére nem tartalmazott forrást, ezért az ehhez szükséges mintegy 22 millió forintot a képviselő-testület támogató döntését követően a várpalotai önkormányzat biztosítja a beruházáshoz. A Thuri György Gimnáziumhoz hasonlóan minden lehetséges módon támogatjuk a fejlesztési elképzeléseket, hiszen az a célunk, hogy két erős középiskolája legyen a városnak, ahol minőségi oktatást kaphatnak a fiatalok - mondta el lapunknak Campanari-Talabér Márta polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!