Hírek

2017.01.09. 15:40

Ötszáz életet mentett meg

Zirc - Cziráki István százhatvanhétszeres önkéntes véradónak Zirc Város Elismerő Oklevele kitüntető címet adományozott az önkormányzat a városi újévi fogadáson.

Müller Anikó Hanga

A vér gyógyszer, mesterséges előállítása a tudomány mai állapota szerint nem lehetséges. Évente közel ötszázezer vérre, vérkészítményre szoruló beteg van hazánkban, naponta közel kétezer véradót kell toborozni, hogy a biztonságos vérkészlet biztosított legyen. A kitüntetett tizenkilenc éves kora óta rendszeresen ad vért. Meglepődött, amikor meghívást kapott a rendezvényre, hiszen mit keresne ő az elitek ünneplésén, városi vezetők között, mondja. Gyorsabban vert a szíve, amikor szólították és meghatódva, de örömmel vette át az oklevelet.

Megtisztelő a kitüntetés - mondta Cziráki István, aki tizenkilenc éves kora óta ad vért
Fotó: Pesthy Márton

- Megtisztelő a kitüntetés, jó érzés, hogy rám gondoltak, de semmi különlegeset nem tettem, rajtam kívül több sokszoros véradó van a városban, mondja szerényen. Úgy tervezi, júliusi születésnapjára meglesz a százhetvenedik véradása.

Zircre 1976-ban érkezett, elszegődve a dudari bányához. Harmincnyolc év szolgálati időt, ötezer műszakot töltött Dudarbányán, kiszolgálóként, frontos, csapatos bányászként és csatlósként. Feleségével harmincnyolcadik éve él békességben - 1979-ben esküdtek, 1991-ban újra megpecsételték házasságukat - Erzsébet támogatja férje véradását. Azt mondja, István egész életében segítőkész volt, mindig mások érdekeit helyezte előtérbe. Két gyermekük született, ők már kirepültek a szülői házból, egy unokájuk van. Két hónapja élt Zircen, amikor barátai hívására utazott Veszprémbe a véradásra, ekkor ez jó bulinak számított. Így kezdődött, aztán élete részévé vált az önzetlen segítés.

- Hogy miért adok vért? Örülök, hogy adhatok, ez azt jelenti, hogy egészséges vagyok. Utána egészen más a közérzetem, lenyugszom, a feleségem is mondja, valahogy megváltozok olyankor. Számon tartom, mikor jár le a kötelező várakozási idő, mondja. Két és fél éve nyugdíjas, sokan tudják, hogy önkéntes véradó. Népszerűsítené is és toborozna, de azt tapasztalja, sokan kifogásokat keresnek az elutasításra.

Fájlalja, hogy a cégek sem támogatják igazán a véradást és kevés a fiatal jelentkező. Úgy véli, talán nem annyira egészségesek, meg időhiányra panaszkodnak, pedig ez nem igazán indok. Magyarországon a négymillió lehetséges véradóból kétszázötvenezer rendszeres donor van. István véradás utáni jó érzését tudományos kísérletek eredményei bizonyítják. A véradás ösztönzőleg hat a csontvelő számára, inger új, friss vörösvértestek képzésére. Azok között, akik rendszeresen adnak vért, nyolcvannyolc százalékkal csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata, írja egy amerikai tanulmány.

Adj vért, és ments meg három életet - hangzik a Magyar Vöröskereszt felhívása, Cziráki István több mint ötszáz embertársa életét mentette meg, járult hozzá gyógyulásukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!