Hírek

2017.01.17. 18:38

Összefogtak a megégett, mindenét elveszített pápai férfiért

Pápa - Súlyos égési sérülései miatt sokan már eltemették Bertalan Lászlót, akinek december elején kiégett a háza a Szalmavári utcában, azonban a szerencsétlenül járt férfi nem kíván elbúcsúzni a földi léttől: felépülése a vártnál gyorsabban halad, a barátai, ismerősei hathatós segítségével pedig újra akarja építeni az életét – a nulláról.

Polgár Tibor

A garázsüzletében akkumulátorokkal kereskedő 54 esztendős vállalkozót sokan ismerik Pápán, így aztán gyorsan híre ment az előző év végi tragikus éjszakának. Mint akkor beszámoltunk róla, kiégett és lakhatatlanná vált az otthona, mindene megsemmisült a pusztító tűzben.

Heteket töltött kórházban, majd miután elhagyhatta azt, egy barátja felajánlotta számára a Tókertben üresen álló családi házát lakhelynek. Itt kerestük fel Bertalan Lászlót, akinek érkezésünkkor egy ismert pápai autókereskedő éppen fát hasogatott az udvaron.

– Rengeteg segítséget kapok a barátaimtól, ismerőseimtől, de még ismeretlenektől is. Ez hatalmas erőt ad, és elmondhatatlan a hála, amit érzek irányukba – kezdte beszélgetésünket a sokak körében akkumulátoros Laciként emlegetett férfi.

Bertalan Lászlónak mindene oda lett a házát lakhatatlanná tévő tűzben Fotó: Polgár Tibor

– Az életemet gyökeresen megváltoztató éjszakán fél egy körül járhatott az idő, amikor a szomszédok csengetésére megriadva észrevettem, hogy lángok csaptak fel az udvaromon. A tűz pillanatok alatt átterjedt a lakásomra. Sötét és nagy füst volt, próbáltam menteni néhány dolgot, egy kevés pénzt, valamint a telefonomat magamhoz tudtam venni, ám akkor már veszélyben volt az életem.

Védekezésképpen lelocsoltam magam a WC-tartályban lévő vízzel, menekülni kezdtem a házból, de közben súlyos égési sérüléseket szereztem. Amit megfogtam, azon rajta maradt a bőröm, megégett mindkét kezem, a fejem és a forró levegő belélegzése miatt a légcsövem is, illetve füstmérgezést kaptam. Recsegett, ropogott minden – emlékezett vissza a borzalmas éjszakára László.

Miután kijutott a házból, az ellátását követően a mentők egyből a győri kórházba szállították. Tíz napig altatásban tartották, az intenzív osztályon négy hétig ápolták. Győrből a pápai kórházba került, itt egy hetet töltött el, majd kiengedték.

– Egy élet munkája veszett oda a tűzben, mindenem megsemmisült a szerszámaimtól kezdve a félretett pénzemen keresztül egészen a személyes dolgaimig, az utolsó ruhadarabomig. Gyakorlatilag lenullázódtam, ez elmondhatatlanul borzasztó érzés. Szerencsére olyan barátok vesznek körül, akikre támaszkodhatok. A lehetőségeihez mérten mindenki igyekszik segíteni, mellém álltak a pápai autókereskedők, bútorosok, vállalkozók, sok-sok ismerős és néhány ismeretlen is.

Kaptam ruhákat, cipőket, berendezési és műszaki tárgyakat, használati eszközöket, napi élelmet. Az éttermek, ahol korábban rendszeresen megfordultam, ingyen adnak ebédet. De például az általam nem ismert balatongyöröki polgármester is segített, miután meghallotta, mi történ velem: felajánlott nekem egy köbméter tűzifát, amit el is szállítottak ide, a barátaim pedig felhasogatták.

Sokakat megemlíthetnék még, nem gondoltam volna, hogy ennyi önzetlenség, segítőkészség van az emberekben. Nagyon köszönöm mindenkinek! – hangsúlyozta meghatódva a mindenét elveszített, rendkívül nehéz helyzetben lévő férfi.

Kérdésünkre kifejtette: kellemetlen számára, hogy mások segítségére szorul, de egy kisteherautóra mindenképpen szüksége lenne, hogy folytatni tudja a vállalkozását, így elsősorban az anyagi támogatás jönne jól számára. Ugyanis amint lehet, munkába szeretne állni.

Bertalan Lászlót (középen) a  bajban sem hagyták magára a barátai. Felvételünkön Csuti Katalin és Takács Gyula áll mellette Fotó: Polgár Tibor

– Nincs értelme siránkozni, sopánkodni, a négy falat nézni, minél előbb újra dolgozni akarok, hogy talpra tudjak állni. Ahhoz képest, hogy a tragédia hírét hallva sokan már eltemettek, és valóban volt, amikor élet és halál között lebegtem, gyors és látványos a gyógyulásom, az egészségi állapotom mostanra kielégítő. Mindkét kézfejemet és az arcomat plasztikázni kellett, de remélhetőleg egy éven belül teljesen rendbe jövök – tekintett előre bizakodva Bertalan László.

Mint mondta, a mai napig nem merte megnézni a teljesen kiégett egykori házát. Az ingatlan rendelkezett biztosítással, a kárszakértő el is végezte a felmérést, de a tűzvizsgálat valószínűleg eltart még egy darabig. Akkumulátoros Laci bízik a biztosító pozitív elbírálásban, hogy aztán a pénzből újra tudja kezdeni az életét. Barátjának, Bagarus Attilának köszönhetően a lakhatása végleges megoldódásáig időkorlát nélkül használhatja a felajánlott tókerti házat.

Korábbi szomszédja, jó barátja, Csuti Katalin is nagyon sokat segít Lászlónak, tartja benne a lelket. – Bevallom, amikor azon a december eleji éjszakán megláttam a lángokat, azt mondtam, innen a Laci élve nem fog kijönni. Szerencsére jól halad a felépülése. Ismert, kedvelt, jólelkű személyiség, nagyon sokan mellé álltak, és így van számára remény az újrakezdésre. Borzasztóan nehéz lesz, de nem szabad feladni a küzdelmet! – húzta alá Katalin.

Megjegyezte, az anyagi támogatás mellett leginkább tűzifára és egy furgonra lenne szüksége Bertalan Lászlónak. Mivel a személyes okmányai is megsemmisültek a tűzben, egyelőre nincs bankszámlaszáma, a felajánlásokat az egyik pápai bútor-raktáráruházban gyűjtik neki, illetve aki segíteni szeretne, szerkesztőségünkön keresztül is megteheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!