Hírek

2017.08.17. 18:15

Összefogással újult meg a Szent Donát-kápolna

VÁRPALOTA Új tetőt, vízelvezető csatornát is kapott a megszépült Szent Donát-kápolna.

Szabó Péter Dániel

A rekonstrukció során a Loncsosban található kistemplom környékének térkövezése és virágosítása mellett megújult az épület belső tere, valamint egy új harang is hívogatja majd a híveket.

A fejlesztés az önkormányzat mintegy két és fél millió forintos támogatásából, valamint civil összefogásból valósult meg, hangzott el a kápolna közelmúltban tartott ünnepi felszentelésén. Várpalota polgármestere elmondta: az önkormányzat szándéka, hogy megújítsa azokat a helyszíneket a városban, melyekre több évtizeden keresztül nem fordítottak kellő figyelmet.

Campanari-Talabér Márta polgármester hangsúlyozta, egy város identitásához szorosan hozzátartozik az is, hogy egyházi helyeit méltóképp gondozza Fotó: Szabó Péter Dániel

- Ilyen a most felújított Szent Donát-kápolna, illetve a remények szerint ilyen lesz a belváros rekonstrukciójával egy időben az egykori Mária-kút visszaállítása, valamint a kálvária felújítása is, amit pályázati forrásból szeretnének kivitelezni. Egy város identitásához szorosan hozzátartozik az is, hogy egyházi helyeit és műemlékeit egyaránt ápolja és gondozza - hangsúlyozta az ünnepségen Campanari-Talabér Márta, aki egyben köszönetét fejezte ki a helyi civil adományozók és segítők mellett Szalai Marianna önkormányzati képviselőnek, illetve Katona Csaba és Zugor Balázs alpolgármesternek a kápolna felújításáért végzett önzetlen munkájáért.

Az ünnepi szentmisét Mail József apát celebrálta, aki prédikációjában a templomoknak az ember Isten iránti igényében betöltött fontos szerepéről beszélt. A főesperes hangsúlyozta: minden templom a korabeli emberek Isten iránti dicséretét és szeretetét hirdeti, valamint azt a kultúrát, amelyet az akkori ember a saját környezetében megélt és megvalósított. Ezt állították most Várpalotán helyre, és ezzel együtt az azonosságot a korral és emberekkel, akik annak idején itt szőlőt műveltek.

A szentmise végén Fodor Balázs, a várpalotai Nagyboldogasszony-templom plébánosa mondott köszönetet a loncsosi kápolna, illetve környékének felújításában szerepet vállalóknak, majd verses-zenés műsort adtak a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola tanulói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!