Hírek

2017.09.03. 15:55

Bebizonyosodott: a Ramassetter-ház megmaradása a sümegiek szívügye

SÜMEG - A város képviselő-testülete fennmaradása programjában már a ciklus elején is szerepelt a Ramassetter-ház megmentésének terve. A kivitelezés a közelmúltban valóban elindult.

Tóth B. Zsuzsa

A város régóta tervezi, hogy a leromlott állapotú Ramassetter-házat felújítja, és funkciót adva bekapcsolja a turisztikai kínálatba egy egyedülálló komplex turisztikai attrakció létrehozásával, mely a 21. századi elvárásoknak megfelelő kiszolgáló infrastruktúrával és interaktív, többfunkciós, látogatóbarát kiállító terekkel rendelkezik. Ez kiemelten fontos, mivel jelenleg a turisták által leglátogatottabb célpont a vár és a közvetlen környezetében található várkert.

Emiatt örvendetes lenne, ha a belvárosba is több látogató érkezne, és csalogató, komplex turisztikai csomagokat tudna ajánlani számukra Sümeg. A cél, hogy a kialakítandó turisztikai látványosságok a látogatók számára valódi, helyi, a közösség által is elfogadott értékeken alapuló élményt nyújtsanak, interaktív módon átadva az érdeklődők számára.

A Ramassetter Látogatóközpont helyet adhat egy interaktív emlékháznak és egy térségi jelentőséggel bíró többfunkciós látogatóközpontnak, továbbá a bal oldali részben borászati bemutatót, konferenciatermet alakítanának ki.

A tematikus turisztikai fejlesztés célkitűzése a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített örökség turisztikai hasznosítása, interaktív elemekkel való bővítése és turisztikai termékcsomag kidolgozása. A turisztikai programhoz csatolva kialakítanak egy Sümegfoglaló elnevezésű mobilapplikációt is. A vonzerőhöz kapcsolódóan állandó és időszaki kiállítások mellett kézműves bemutatók, tárlatvezetés, játszóházak, kézműves vagy egyéb non formális képzések, múzeumpedagógiai és művészetterápiás programok, irodalmi estek, filmvetítés, esti koncertek is helyet kapnának az épületben, annak érdekében, hogy színesítsék a turisztikai attrakció és a város turisztikai kínálatát. A TOP 2-es pályázati csomagból 80 milliós támogatást remél mindehhez a város, hogy az összegből az épület bal oldali részének külső és belső felújítása megvalósuljon. Az épület jobb oldali, azaz a templomhoz közelebb eső részét a képviselő-testületi tagok eddig fel nem vett tiszteletdíjának mintegy nyolcvan százalékából, mintegy hetvenmilliós összegből újíthatják majd fel.

Az épület egészén kicserélik a tetőhéjazatot és a födémet, ezek a feladatok a legfontosabbak, és az összegből teljes mértékben megvalósulnak. Az épületrészben kaphat helyet majd a tourinform iroda és egy borozó. Az udvar rehabilitációja ugyancsak a tervek között szerepel, azt a Hét vezér térrel összhangban alakítják ki.

Az építési engedélyek beszerzése zajlik pillanatnyilag, szeptember végére készülnek majd el a tervek, a műemlékvédelmi hivatallal egyeztetve valósul meg a nem odaillő épületek, például szociális helyiségek mielőbbi bontása. Továbbá a belső boltívek visszaépítése ugyancsak elkészül a felújítás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!