Hírek

2017.07.05. 14:44

Ősi emlékeket őriz az Edvy-malom

Pápa – A kialakításában és szellemiségében is a 18. század végét idéző épületegyüttes kitűnő helyszín lehet családi vagy céges eseményekhez, esküvőkhöz, vagy akár kosztümös filmek forgatásához.

Laskovics Márió

Sántha Csaba az egyik utolsó pápai molnármester, Edvy Károly unokája már kisgyerek korában elhatározta, hogy visszaszerzi az államosítással elvesztett ősi családi birtokot: 2001-ben vásárolta meg az Edvy-malmot, ami azóta épül-szépül. A korábbi Hódoska-malom több mint ezeréves múltra tekint vissza. A helytörténeti kutatások – melyek eredményei a malomban olvashatóak - feltárták, hogy Szent István idejétől létezik az akkori királyi birtok a malmával. Első írásos említése egy 1350-es oklevélből maradt ránk – mindezeket Sántha Csaba tulajdonos június 21-én, szerdán a Pápai Művelődéstörténeti Társaság tagjainak is elmondta, amikor is jó gazdaként uradalmán körbevezette a mintegy harminc főből álló csoportot, elmesélve családja történetét, a malom múltját, jelenlegi állapotát, terveit.

Sántha Csaba tulajdonos mutatja az Edvy-malom 2001 és 2006 közötti újjáépítésének  megörökített mozzanatait

A fogadóként, rendezvényhelyszínként működő épületegyüttes felújítása után a 18. század végi állapotot tükrözi külsejében. Környezete és programjai a hagyományőrzés és az értékteremtés jegyében valósulnak meg. Minden terem muzeális funkcióval bír, programszervezésre alkalmas. A helyiségekben megtalálható malomipari, családtörténeti, és a falusi életet bemutató gyűjteményes kiállítás, magyarságterem, vinotéka, bormúzeum, századfordulós hangulatú borozó rendezvénysátorral. Van Jézus-hitet hirdető kápolnája, az udvaron lévő egyik, több száz éves platánfában pedig megszentelt oltár, így esküvői helyszín is lehet. Az emeleten találhatóak a fogadó szobái, illetve a tulaj barokk stílusú irodája. A hely autentikussága okán remek helyszín lehet múltidéző filmek forgatására. Az állandó tárlatok mellett kulturális élet is folyik az Edvy-malomban, a 2000-es években négy éven át itt tartották a Malomfest elnevezésű zenei fesztivált, manapság pedig Értékeink élőben címmel előadássorozatot szerveznek. A molnárunoka megjegyezte, a malmok virágkorukban kulturális koordinátori szerepkört is betöltöttek, így tulajdonképpen a víz áramlása diktálta az élet iramát.

A termek után az udvart is szemügyre vették a Pápai Művelődéstörténeti Társaság tagjai

Pápa környéke a bővizű Tapolca-patak révén egykor a vízimalmok paradicsoma volt, az itt működő malmok sorában az Edvy-malom tekintélyes méretű vízimalomnak számított, mert három vízikereke volt. Nagyapja önéletrajzi írásából kiderül, hogy 1953-ig működött a malom, melyet '52-ben vett át az állam a felmenőitől, '55-ben pedig lerombolták. Sántha Csaba 1966-ban az uradalomban született, 1973-ig itt éltek. Elköltözésük után a beáramlott kisebbség leamortizálta a birtokot.

Korabeli, fafogazású öntöttvas belső száraz kerék, ez adta át az erőt a malomgépészet többi részének. A belső malomszerkezet még idén működőképessé válhat.

A gondos tulaj elmondta, a 21. századi építkezés előtt régészeti és műemlékvédelmi feltárást végeztek, melynek iratanyaga megtekinthető. Kiemelte, bármit csináljunk, mindig pontosan határozzuk meg az irányokat, és dokumentáljuk a folyamatot, mert így lesz hiteles, kézzel fogható érték, amit átadhatunk a következő generációknak.

Tervei közt szerepel magtár, lóistálló és egy működő vízikerék autentikus kialakítása a gabona őrlésének reprezentálására. Ezzel kapcsolatban hozzáfűzte, a szakemberek lassan haladnak a malomgépészeti munkával. Bízik benne, hogy a belső malomszerkezet még idén működni fog. A külső rész elindításához közösségi összefogás, anyagi források, valamint az Edvy-malom Tapolca-patakbéli vízpótlásának biztosítása szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!