Hírek

2015.05.08. 10:58

Országos jótékonysági mozgalom indult rászoruló családok nyaraltatásáért

A nyári szünet kilenc hetében saját otthonában nyaraltat rászoruló családokat Erdélyi Margit és Major Attila. Amikor ezt közzétették, nem is sejtették, hogy egy országos mozgalmat indítanak el, amelyhez máris követőket találtak. Elsőként a tőlük négy kilométerre élő Kozma Gábor, később mások is csatlakoztak.

Penk Tímea

A nyelvkönyveiről is ismert Erdélyi Margit és párja, Major Attila egy Sümeg melletti faluban, a Zala megyéhez tartozó Sümegcsehiben él. Az 52 négyzetméteres, csodaszép környezetben található otthonukban fogadnak negyvenöt nyaralót.

– Így akarjuk meghálálni az Úr Istennek azt a sok jót, amit kaptunk, többek között egészséges gyermekeket és unokákat – mondta Margit. A pár szerényen elárulta, hogy rendszeresen segítik a környezetükben élő embereket, például tűzifát vittek egy ismeretlen mozgássérült fiatalembernek, akiről az interneten olvastak. Úgy szeretnek adakozni, hogy személyesen győződnek meg arról, hogy kinek segítenek.

– Amikor a közösségi oldalamra kiírtam, hogy rászoruló családokat fogadok a nyáron, három óra alatt betelt a létszám. A legtöbb leendő vendégünkkel mások ajánlására léptünk kapcsolatba, és jelentkezési sorrendben fogadtuk őket – hangsúlyozta Margit. A családoknak semmit nem kell vinni, a szálláson kívül teljes ellátást is biztosít számukra a pár.

– Nem számoltunk utána, hogy ez mekkora költség, mert nem ez a lényeg. A gyerekek nem tehetnek arról, hogy szegénységbe születtek. Mi egy kellemes nyaralást szeretnénk biztosítani számukra – fűzte hozzá Attila.

A vendéglátók úgy fogalmaztak, hogy az lesz a fizetségük, ha látják a gyerekek örömét és a szülők kisimult ráncait. Ők csak meg akarták tölteni a házat, nem számítottak arra, hogy ez ekkora visszhangot kelt. Százával kaptak leveleket, sokan csak annyit írtak, hogy „köszönjük az ébresztést”, vagy „szeretnék én is olyan jó lenni, mint ti vagytok”, illetve „irigylem a barátaitokat”.

Major Attila és Erdélyi Margit a saját otthonában biztosít teljes ellátást a vakáció minden hetében más-más családnak (Fotó: Penk Tímea)

– Szívbe markoló sorokat olvastunk emberi tragédiákról és beteg gyermekekről – mondta könnybe lábadt szemekkel Margit, aki a párjával az ügy kapcsán sok igaz barátra lelt. Számos felajánlást kaptak különféle formában. A családok például ingyen belépőt kapnak a zalaszentgróti fürdőbe, a sümegi várba, a keszthelyi kastélymúzeumba, csak az odautazást kell még megoldani. Pécsről érkezik Ribizli bohóc, hogy szórakoztassa nemcsak a nyaraló, hanem a falubeli családokat is. Egy hódmezővásárhelyi vállalkozó, Cseri András csomagot küld százezer forint értékben, egy dunavarsányi hölgy kézműves eszközökről gondoskodik, egy Ausztriában élő család úszópelenkát ajánlott fel, egy súlyos betegségből felgyógyult férfi az egyik család szállítását biztosítja, egy budapesti nyugdíjas pár lakósátrat bocsátott a rászoruló családok részére; napról napra bővül a lehetőségek köre.

– Bár mi magunk vállaltuk a nyaraltatást, nagyon örültünk annak, hogy csatlakoztak hozzánk. Úgy látom, hogy a felajánlók is szárnyakat kaptak azután, hogy adhattak – mesélte Margit, majd hozzáfűzte, hogy sok mindent kaptak, de még pelenkára lesz szükségük, illetve a családok utazását kell megszervezniük. Azt szeretnék, hogy mindenki a maga lehetőségeihez mérten próbáljon meg hozzájárulni ahhoz, hogy az idén minden család nyaralhasson.

– Nem kell nagyot adni, hanem csak annyit, amennyi az illető erejéből és szívéből telik. Ha valaki csak egy hétvégét tud az ügyre áldozni, akár egy sátorban, az is sokat számít, hiszen a család együttléte és a kikapcsolódás a fontos – hangsúlyozta Margit, majd felidézte az „egy bolond százat csinál” szlogent és azt javasolta, hogy „legyünk sokan bolondok”. Margit és Attila a Nyaralj nálunk ingyen elnevezésű közösségi oldalon osztja meg az aktuális híreket és köszöni meg a segítséget.

A sümegcsehi pár első követője a tőlük négy kilométerre, Nagygöbrőn élő Kozma Gábor és családja. A nagycsaládos fiatalember arról számolt be, hogy egy ismerőse hívta fel a figyelmét Margit és Attila kezdeményezésére.

– Mi úgy tervezzük, hogy a vendégházunkban júliusban egy hétig négy családot fogadunk, így a közösségi élmény is adott – mondta Gábor, akinek a családja mindig segített a perifériára szorult embereken. A gyerekei meghatottan olvasták azokat a leveleket, amelyekben a leendő vendégeik számoltak be sorsukról. Kiskorú, egyszülős, beteg, illetve traumán átesett családokat fogadnak.

– Jó érzés, hogy részesei lehetünk egy mozgalom elindításának, de ez felelősséggel is jár – számolt be a fiatalember, aki további csatlakozókra számít. Szerinte a családok örömén kívül fontos az is, hogy életben tartsák a mozgalmat, és minél többen vágjanak be a rászoruló családok nyaraltatásába.

– Mindenki egyénileg alakíthatja ki, hogy mit és hogyan biztosít. A nyaraló családoknak mi nem főzünk, hanem az alapanyagokat biztosítjuk, így akár közös bográcsozást is szervezhetnek – nyilatkozta Gábor. A két falu közelsége miatt együttes kirándulásokra is lehetőség nyílik, a felajánlásokon szükség szerint osztozhatnak. Gábor az alapvető élelmiszereket további családok, személyek, cégek bevonásával igyekszik beszerezni, hogy ők is részesei lehessenek az önzetlen segítségnyújtásnak. A családok szállítását kell még megoldani, hiszen a tömegközlekedés nem ideális.

– Hogy a szülőknek is legyen magukra idejük, hogy talán újra egymásra találhassanak, sétálhassanak kedvükre, a gyerekeknek kézműves foglalkozást tervezünk, illetve felügyeljük őket egy-egy alkalommal. Hisszük, hogy emlékezetessé, könnyűvé és boldoggá lehet tenni ezt a hetet ilyen apró gesztusokkal, és élménydús nyaralásról térhetnek haza a családok – mondta a vendégház tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!