Hírek

2017.03.20. 17:15

Milliós betörések az egész országban: az ékszer volt a nagy sláger

Az országot járó betörőpáros lebukásáról négy évvel ezelőtt beszámoltunk a Naplóban. Megszületett a jogerős döntés: kettőjüknek összesen nyolc és fél évet kell rács mögött tölteniük a sok milliót érő ellopott ékszerek miatt.

Mátételki András

Az eljárás végén 29 bűncselekményt sikerült a méhteleki (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), büntetett előéletű T. Ferencre (47) bizonyítani, aki maga is több bűncselekményt beismert. Unokaöccsével, a székesfehérvári V. Auréllal (44) - állt már ő is korábban bíróság előtt - követte el a sokáig jól jövedelmező akciókat. Azt még a rendőrségi eljáráskor tudtuk meg, hogy a kiszemelt házakba mindig becsöngettek, majd ha ajtót nyitottak nekik, mindig kerestek valakit. Ellenben, ha nem volt otthon senki, már feszítették is be a bejárati vagy az erkélyajtót. Jó szimatuk lehetett, mert kevés kivétellel több százezer forintos zsákmánnyal távoztak, amit legtöbbször egy székesfehérvári ékszerésznek passzoltak le, aki szintén jól járt...

Az országot 2012 szeptemberétől kezdték járni, így először Kalocsára érkeztek, ahol 30 zsebórát és ékszereket találtak egy házban, amelyek 244 ezer forintot értek. Legközelebb november 7-én törtek be egy nagykanizsai házba, ahonnan plazmatévét, nyolc MKB díszérmét loptak el, amivel 349 ezer forintos kárt okoztak. Két nap múlva már Szekszárdon voltak, ahol egy helyen másfél millió forintra tettek szert. Ebben a városban máshol is "körbenéztek". Az egyik Szüret utcai házban 1,7 millió forint értékben őriztek úgy ékszereket, hogy a betörőknek nem volt nehéz dolguk megtalálni.

A legtöbb helyen milliós értékben őriztek úgy ékszereket, hogy a betörőknek nem volt nehéz dolguk
Illusztráció: Shutterstock

Az év november 29-én Herendre látogattak Mercedes autójukkal, ahonnan két szomszédos lakásból együttesen 100 ezer forintot zsákmányoltak. Ezzel a summával nem voltak elégedettek, mert útjuk Veszprémbe vezetett, ahol az elegáns lakópark egyik kétszintes otthonából több százezer forintnyi ékszert szedtek össze. A háziasszonynak az volt a szerencséje, hogy a biztosító megtérítette a kárát. Ezt a lakóparkot igencsak megszerették, mert heteken belül többször is visszatértek. Sikerrel jártak, újabb százezreket érő ékszerekkel lettek gazdagabbak.

Sárvárra sem azért utaztak, hogy fáradságukat kipihenjék a gyógyvízben, hanem, hogy hívatlanul újabb lakásokban nézzenek körül. Egy helyen megzavarta őket a házigazda, gyorsan leléptek, s meg sem álltak Kőszegig, ahol egy családi házból 30 aranygyűrűt (556 ezer forint), 20-20 medált és fülbevalót vittek el (460 ezer forint) sok "apróság" mellett. A család kára meghaladta a 1,3 millió forintot. A következő évben, 2013 elején Szegeden "találtak" 483 ezer forintot érő ékszert, míg Szekszárdon hasonló zsákmányra tettek szert.

A bíróság orgazdaként vonta felelősségre a székesfehérvári H. Tamást (39), aki a lopott tárgyakért összesen 3,5 millió forintot fizetett a párosnak. A vádlott tudta, hogy az ékszerek lopásból származnak, mondta ki a bíróság.

Külön érdekessége az ügynek, hogy 2012 november végén több mint ötmilliós betöréses lopás történt egy kisoroszi háznál. Például egy száz koronás aranyérme 350 ezer forintot ért, míg egy hét darabból álló sorozat egymillió forintot. A legértékesebb tárgy a gyűjteményből a Magyar Királyság 20 koronása volt, amelynek a piaci értéke 1,2 millió forint volt. Nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a betörő páros követte el ezt a bűncselekményt is. Az ügyben a jogerős ítélet a törvényszéken született: T. Ferencnek öt évet fegyházban, V. Aurélnak három és fél évet börtönben kell töltenie. A büntetlen előéletű orgazda két éves szabadságvesztését három évre felfüggesztették. A betörőknél 830 ezer forintos, az orgazdánál 3,5 milliós vagyonelkobzást rendelt el a bíróság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!