Hírek

2017.01.21. 17:30

Örömzenélés és összetartozás

VESZPRÉM - Fontos, hogy legyen egy nap, amikor a magyar kultúrára kiemelt figyelmet fordítunk - vallják a kulturális területen tevékenykedő szakemberek, alkotók, akiket a magyar kultúra napja alkalmából kérdeztünk az ünnep jelentőségéről.

Kutasi Zsófia

Dávid Roland énekes, előadóművész szerint művészi felfogás tekintetében a magyar kultúra napi műsor összeállítása szabadabban kezelhető a többi ünnephez képest. Ez számára mindig öröm, mivel énekesként nagy teret be tud járni műfajok, stílusok, előadók tekintetében.

Dávid Roland énekes, előadóművész

- A magyar kultúra napja az összetartozásról szól, arról a közös nyelvről, ami a mi sajátunk. Ilyenkor lubickolok a lehetőségekben, hiszen évtizedek alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem többek között a popzene, a megzenésített versek terén. Ez mindig egy örömzenélés számomra - fogalmazott az énekes.

- Több éve rendszeresen járok kultúra napi rendezvényekre. Ilyenkor úgy vélem, a könnyűzenének bizonyos előadóit is érdemes a kulturális közegben kiemelni, úgy mint Földesi László Hobót vagy Szörényi Leventét. Főleg nyugati hatások miatt az utóbbi évtizedekben kevesebb figyelem irányult a kortárs magyar irodalomra, zenére, a közelmúltban született művekre. Az arányok eltolódtak, a fiatalok inkább a reklámozható zenéket, szórakozási lehetőségeket keresik. Ezért is fontos, hogy megteremtsünk egy bázist, legyen egy nap, amikor a magyar kultúrára figyelmet fordítunk. Ez számomra előadóként is fontos, mert a tevékenységem kilencven százalékban angolszász zenék tolmácsolásából áll. Ilyenkor én is sokkal több időt, energiát tudok fektetni abba, hogy elgondolkodjak azon, mit is jelent nekem a magyar kultúra. Rohan a világ, ez nincs jelen a mindennapokban. Egy énekesnek döntő pillanatok ezek az alkalmak, többek között a nemzeti ünnepeink, amikor megállunk és átgondoljunk, mit is jelent nekünk a saját nyelvünk, kultúránk - mondta Dávid Roland.

Pálmann Judit, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója szerint minden nevezetesebb ünnep az egyén és a közösség számára is fontos. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtárnál egy ideig nem szerveztek kultúra napi programot, többek között azért, mert nem volt rá forrás, másrészt több városi intézmény is tartott nagyszabású rendezvényt. Azonban az utóbbi pár évben nyíltak pályázati lehetőségek és a könyvtári dolgozók részéről is felmerült az igény kultúra napi műsor szervezésére, amelyet az intézmény idén január 20-án ünnepelt, kiállítással, valamint Szabó T. Anna és Dragomán György irodalmi estjével. A városi program mellett Papkeszin és a Lovassy László Gimnáziumban is szervezett programot a könyvtár. - Azt gondolom, fontos, hogy időnként megálljanak az emberek. Kell töltekezni, felfrissülni, rekreálódni. Ez lehet egy beszélgetés, egy filmnézés vagy könyvolvasás, van, aki ellátogat a könyvtárba a gyermekeivel, unokáival. Szükség van a kulturális impulzusokra, van, aki ezt közösségben éli meg, van, aki egyénileg. Úgy gondolom, lényeges, hogy gondolatainkat, élményeinket megoszthassuk másokkal.

Pálmann Judit, a megyei könyvtár igazgatója

Bieberné Réz Ágnes, a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB intézményvezetője szerint a magyar kultúra napjához kötődően még nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények. Egy-egy program, esemény kapcsán sokan, sokféle módon próbálják megmutatni kulturális örökségünket. Fokozott figyelmet szentelünk évezredes hagyományaink, gyökereink, nemzeti tudatunk erősítésének - hogy felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző szellemi és tárgyi értékeinket.

A kultúra fogalma állandóan változott az emberi gondolkodás történetében, napjainkban egységesen értelmezzük, részterületei nem választhatók el egymástól, hiszen szoros kölcsönhatásban vannak. Meghatározza életmódunkat, viselkedésünket, szokásainkat, személyiségünket, a társadalomba való beilleszkedésünket és közösségi létünket.

Bieberné Réz Ágnes, a zirci könyvtár vezetője

- A könyvtár egyik legfontosabb küldetése, hogy irodalmi hagyományainkat, kulturális örökségünket a lehető legszélesebb körben megismertesse, közvetítse, továbbadja generációról generációra, megőrizze az utókor számára.

- Célunk, hogy kulturális rendezvényeink a társadalom minden egyes rétege, korosztálya számára elérhető, színvonalas kikapcsolódást nyújtsanak. Márai Sándor Tanács című gondolatait idézve: A világ egyre jobban hasonlít egyfajta Woolworths-áruházra, ahol egy hatosért megkapni mindent, silány kivitelben Ebben a világban fokozott jelentősége van a közművelődési intézmények kultúraközvetítő szerepének. Az igényesség elvét követve idén a magyar kultúra napját két kiváló előadó műsorával ünnepeltük: Dávid Roland énekes és Lang Rudolf színművész színvonalas tolmácsolásában irodalmunk és zenei életünk gyöngyszemeit hallhattuk - mondta Bieberné Réz Ágnes.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én annak emlékére, hogy - a kézirat tanúsága szerint - Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk többek között évezredes hagyományainknak, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi, kulturális értékeinket. Forrás: Wikipédia



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!