Hírek

2017.08.22. 18:05

Must és rock and roll - Jól sikerült a négynapos Csopak napok rendezvénysorozat

Mindenki megtalálta a számára megfelelő programot. Volt rock and roll-parti, néptáncbemutató, gyerekprogramok, élő zenés koncertek, ünnepi szentmise, látványos tűzijáték. Több százan mulattak Csopakon a nagy parkolóban.

Szendi Péter

Az első napon a Csopak Táncegyüttes műsorát tekinthették meg az érdeklődők. A jelenleg 18 aktív taggal rendelkező csoport a település és a környék rendezvényeinek állandó szereplője, fellépője. A hazai színpad is jól feküdt nekik, zajos sikert arattak. Ezután Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar másfél órás koncertjére került sor. Igazi rock and roll-parti volt a nagy parkolóban. Fiatal, idős egyaránt ropta a táncot, énekelte az ismert slágereket.

A Kesztölcről érkező Bogárháton művészeti csoport a Muslinca Ica mustot készít interaktív gyerekjátékot adta elő
Fotó: Szendi Péter

Másnap a szervezők a gyerekeknek kedveskedtek elsőként. A Kesztölcről érkező Bogárháton művészeti csoport a Muslinca Ica mustot készít című interaktív játékot adta elő. A mese során különleges rovarok segítségével megismerhették a nebulók a szüretelés és a mustkészítés fortélyait. 2008 októberétől indult hódító útjára a Firkin zenekar, amely a kelta bulizene féktelenül szerethető műfaját honosította meg Magyarországon.

Azóta rengeteg koncertet adott az együttes itthon és külföldön egyaránt. Csopakon többször visszatapsolták őket.

A szombati nap a Kaláka együttes koncertjével kezdődött, amely 2000. március 15-én, 30 éves fennállása alkalmából Kossuth-díjat kapott, 2004-ben Prima Primissima-kitüntetést, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjat. Csopakon is sokan voltak kíváncsiak rájuk a rossz idő ellenére is, hiába, az élő zenének még mindig varázsa van. Sajnos az égiek nem voltak kegyesek a Ziemia Mylenicka lengyel táncegyüttes műsorához, melyet az eső miatt félbe kellett szakítani. Ugyanakkor az együttes, amíg lehetett, fergeteges néptáncbemutatót tartott a nagyérdemű számára. Róluk tudni kell, hogy Csopak község testvérvárosából, Myslenicéből érkeztek, és Lengyelország egyik legismertebb néptáncegyüttese. A településre ötven fiatal látogatott el, bemutatva a lengyel kultúrát, hagyományokat.

A szombati nap a Kaláka együttes koncertjével kezdődött, amely 2000. március 15-én, 30 éves fennállása alkalmából Kossuth-díjat, 2004-ben Prima Primissima-kitüntetést, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjat kapott
Fotó: Szendi Péter

Az utolsó napon ünnepi szentmisét és kenyérszentelést tartottak a Szent István király katolikus templomban, ahol közreműködött Myslenice város énekkara, szép énekeikkel emelték az ünnep fényét. A Városok-Falvak Szövetsége tagtelepülései (Berettyóújfalu és Tiszacsege) néptáncosainak frenetikus fellépését vastapssal honorálta a közönség. Őket Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara követte, amely ismert hazai és külföldi dallamokat adott elő. Ezután Ambrus Tibor polgármester megtartotta ünnepi beszédét. Hangsúlyozta, hogy augusztus 20-án már majdnem harminc éve Szent István királyra, nem pedig I. Istvánra emlékezhetünk. Ismét Szent Istvánnak, a magyarok tündöklő csillagának hívhatjuk királyunkat, aki sokat áldozott és tett azért, hogy Magyarország mint állam beilleszkedjen az európai országok sorába.

A negyvenöt éves Rulett zenekar koncertjére nagyon sokan voltak kíváncsiak. A színpad előtt egy tűt sem lehetett leejteni, olyan sokan táncoltak. A látványos tűzijátékot több százan tekintették meg a strandon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!