Hírek

2016.03.18. 13:11

Nincs ellenszere az „öregezésnek”

Öregezés. Ismert furcsa szó, de hogy valójában mit jelent, azt csak az tudja igazán, aki közvetetten érintett a témában. Aki közvetlenül, annak sokszor fogalma sincs róla, hogy mi történik körülötte, pláne vele. Éppen ezt használják ki a magukat jó szándékú gondozónak kiadók.

Tóth B. Zsuzsa

Esetünkben egy jó nyugdíjjal bíró, egyedül élő, de némi ápolásra szoruló, nyolcvannál is idősebb ember közelébe férkőzött egy „ápoló”. A könnyebb leírás kedvéért nevezzük őket Laci bácsinak és Mártának. A bácsinak van egy lakása egy társasházban, továbbá egy telke állatokkal. No meg három felnőtt gyermeke, akik nem vele élnek, de segítik hétköznapjait. Közülük ketten – legyen Béla és Laci – keresték meg a Naplót, hogy esetükből tanulhassanak mások is. Béla azt mondja, ahogy idősödött az édesapjuk, egyre mogorvább lett, nehéz szót érteni vele. Azonban az ő ápolásának köszönhetően édesapja leromlott egészségi állapota jó szintre került, a lábszárfekély begyógyult. Úgy két évvel ezelőtt viszont megjelent az édesapa életében Márta. Ápolónak adta ki magát, az édesapa elfogadta őt, gyermekeivel pedig megromlott a kapcsolata.

– A tehetetlen, döntésképtelen apánkat kihasználja a hölgy, aki napközben kukázik, a szerzeményeivel telerakja a lakást és a telket. A lakás a szomszédok szerint úgy bűzlik, hogy ablakot sem tudnak nyitni, és tűzveszélyes a sok lom felhalmozása. Apánk nem enged be bennünket, a gyerekeit, akik édesanyánk után örökösök vagyunk. Apánk a haszonélvező is, amíg él. A rendőrség csak akkor tehet valamit, ha vér folyik, a családvédelmi szolgálat munkatársait nem engedte be apánk – mondja Béla. Laci arról mesél, hogy a telken sok szemetet elégettek korábban, erre édesapjuk kihívta a rendőröket. Igaz, azok nem tudtak mit tenni, de Béla és Laci azt a cirkuszt nem akarja még egyszer. A szemét azóta újra felszaporodott, a szomszédok patkányokra panaszkodnak. Közben kiérünk a telekre, ahol nincs senki más. A szalmabálák, ólak között egy hatalmas trágyadombon ételmaradékot csipegetnek a tyúkok. A kacsák a trágyalében tapicskolnak, odébb egy nagyjából tíz négyzetméter alapterületű hamukupac van, ott égették el a sok zsák szemetet.

A család telkén újra gyűlik a szemét, a bácsi fiai apjuk kisemmizésétől tartanak

– Az ól is tele volt, és rengeteg zsákban állt a hulladék. Minden, amit kukákból ki lehet szedni – mutatja Béla a törött üvegeket, a szemétkupacot, műanyag kukazsákokat. Azokban sörösdobozok, ruhanemű, tányér, turmixgép, merőkanál. Odébb még van öt nagy zsák mindenféle lommal.

– A kukákból szedte össze az asszony. Mindent idehordott, de ez van a lakásban is – mondja Laci, aztán a gépkocsit mutatja. Az apjuké. A hátsó ülés telepakolva mindennel. A két férfi aztán arról beszél, hogy édesanyjuk halála után felújították az édesapjuk fürdőszobáját, hogy könnyebb legyen az élete.

– Örültünk, hogy a telekre jár, kimozdul, eteti az állatokat, elfoglalja magát. Aztán meg jött ez a hölgy, apánkat ellenünk uszította, és most nem tudunk mit tenni. A lakásban és a telken mindent ellep a szemét, a piszok. Az állatok éheznek és nem kapnak gondozást. Az állatvédők nem tudtak tenni semmit, hiába hívtuk ki őket. Kétségbe vagyunk esve, hogy mi lesz az apánkkal. A kukában turkáló kezekkel hogy lehet sterilen ellátni egy nyílt sebet? Levelet írtunk apánknak, hogy ne engedje a hölgyet az ingatlanok területére belépni, erre a rendőrségre ment azzal, hogy neki szüksége van a hölgy segítségére. A lakásban nincs takarítva, halmozódik a szemét, büdös van. Minket nem enged be – mondta Laci, aki szerint a legjobb lenne gyámság alá helyezni apjukat, akin az időskori elbutulás jeleit tapasztalják. De a beleegyezése nélkül nem tehetnek semmit, ezt használja ki Márta.

– Több idős embertől elbitorolta így a lakást. Félünk, hogy aláírat egy végrendeletet apánkkal, abban ő a nőre hagyja mindenét, a köteles részt könnyen kifizetik – sorolja félelmeiket Béla. Az ügyvédtől azt a választ kapták, hogy amíg az édesapjuk az asszony mellett áll, nem tudnak mit tenni.

A társasház közös képviselője szerint a bácsi nehéz természetű ember.

– A hölgyet szintén ismerem, mindent gyűjtöget. Hallottam, hogy idősekkel tart fenn kapcsolatot, hasonló módon, mint a bácsival. Hogy a férfi lakásában mi van, nem tudom – mondta a képviselő. Hozzátette, hogy a tűzoltóság nem mehet be a lakásba. Ha például bejelentené, hogy az erkélyen sok a lom, egy fentről ledobott csikktől tűz üthet ki, büntetést kapnának, amit az egész háznak kellene kifizetnie, nem csak a rendetlen lakónak.

A rendőrségen azt a felvilágosítást kaptuk, hogy csak akkor járhatnak el az ügyben, ha bűncselekmény történik. Feljelentés esetén csak akkor járhatnak el, ha bizonyítékokkal és tanúkkal alátámasztják azt. Laci bácsi szomszédjait is megkérdeztük.

– A hölgy nagyon rendetlen, semmi jót nem lehet kinézni belőle, időben meg kellene akadályozni, hogy baj legyen – mondta egyikük. A felső lakó szerint a nyitott ablakon keresztül is borzasztó büdös szag árad ki.

– A férfi nem enged be bennünket, nem tudunk vele beszélni emiatt – tette hozzá. Egy harmadik szomszéd szerint nincs jó hatással Laci bácsira Márta.

– Sok mindent elhordott a nő egy másik idős embertől is, nincs jó híre. Betegeket szemel ki, hogy kifossza őket – mondja az asszony.

Mint azt a Napló kiderítette, bírósághoz fordulni nincs értelme, ha nem tudják bizonyítani, hogy a hölgy tulajdonába került valami jogtalanul. A legjobb az lenne, ha a testvérek beszélnének apjukkal, felhívnák a figyelmét az esetleges veszélyekre, és kötnének vele egy eltartási szerződést. Az is segítség lenne, ha a haszonélvezet a gyerekek nevén is lenne. Amennyiben ezek az utak nem járhatóak, mert továbbra sem tudnak kapcsolatba lépni az édesapjukkal, a gyerekek időnként nézzenek utána, hogy a nevükön van-e még az ingatlan. Ha szembesülniük kell azzal, hogy valamit átíratott az édesapjuk, forduljanak ügyvédhez. Amíg a bácsi egészségi állapota nem indokolja, nem lehet gondnokság, gyámság alá helyezni. Megtörténhet, hogy valaki aláírat egy végrendeletet a bácsival, abban kizárják az örökösöket, akik csak a köteles részt kapják halál esetén, miközben erről tájékoztatást sem kapnak. Ilyen helyzetet megelőzni normális viszonnyal, rendszeres látogatással lehet.

Az eset tanulsága tehát az, hogy igyekezzünk jóban lenni, a lehető legszorosabb kapcsolatot ápolni idős szüleinkkel, nagyszüleinkkel. Különben előfordulhat, hogy magunk is hasonló helyzetbe kerülünk.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!