Hírek

2016.09.14. 13:00

Ónodi-Szűcs Zoltán: a mentősökre is vonatkozik a béremelés

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, miután a szakszervezetekkel és szakmai szervezettekkel is tárgyalt a kormány, szeptembertől béremelésre számíthatnak az egészségügyben dolgozó szakemberek.

Piltman-Horváth Barbara

Az emelést már megkapták a dolgozók szeptember 1-jétől, így az októberben kézhez kapott fizetések már magasabbak lesznek a korábbinál. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár elmondta, 2017. november 1-jétől további bruttó 100 ezer forinttal nő a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére.

(Fotó: Penovác Károly)

A szakdolgozók átlagosan 12 százalékos béremelésre számíthatnak. 2018-ban és 2019-ben a szakdolgozók esetében további 8-8 százalékos emelés várható, már ebben a hónapban 5,2 milliárd forinttal többet utal majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), mint eddig.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR igazgatója nem adott egyértelmű választ kérdésünkre, hogy a mentősöknek is jár-e a béremelés, azt válaszolta, már zajlik az átsorolás a kormányhatározatnak megfelelően. Az egészségügyért felelős államtitkár azonban egy balatonfüredi orvosi konferencián eloszlatott minden ködöt.

- Világos lesz a válaszom: Igen. A mentősökre is vonatkozik a béremelés, ezen kívül pedig Mészáros Jánosnak, egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkárnak az lesz a feladata, hogy felmérje a mentőállomások körülményeit, és ezeken javítsunk, legyen szó az épületről vagy a gépjárművekről – mondta kérdésünkre az államtitkár.

Veszprém megyében 2756 egészségügyi dolgozót érint az emelést, összesen több mint 190 millió forint költségvetéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!