Hírek

2014.10.12. 20:44

Meglepetés az önkormányzati választáson Veszprém megyében (19 óra utáni események)

A FIDESZ -KDNP polgármesterei mellett Jobbikos, MSZP-s és független színekben induló vezetők is irányítják Veszprém megye városait.

Szabó Péter Dániel

Önkormányzat 2014 - Veszprém megye részletes eredményei

Önkormányzat 2014 - Veszprém megye részletes részvételi adatai

Önkormányzati választás 2014 - Országos összefoglaló ide kattintva (folyamatosan frissül)

19 óra előtti események ide kattintva

19:03 Hivatalosan véget ért a szavazás, aki még sorban állt hét órakor, még leadhatja voksát. A 17:30-as tájékoztató szerint Veszprém megye alig maradt le az országos részvételi átlagtól, a megyében több mint 116 ezren jelentek meg szavazni, a teljes választásra jogosult létszám 32%-a. A legaktívabb megye a fél hatos eredmények alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt 47,73%-kal, a legkevesebb szavazót Hajdú-Bihar megye adta, innen a polgárok 35,62%-a adta le voksát.

19:12 Rendkívüli esemény nem történt, 42,6%-os részvétellel állt a herendi választásokon való részvétel délután fél hatkor – tájékoztatta a Naplót Jáger György. A jegyző elmondta, a nemzetiségi választásoknál mintegy 80%-os volt a részvételi arány.

19:24 Telefonon értük el Mohos Gábor jegyzőt, aki érdeklődésünkre elmondta: 19 órakor minden szavazókör bezárt, a bizottságok nekiláttak a szavazatszámlálásnak és a jegyzőkönyvek rögzítésének. Az adatokat telefonon továbbítják az illetékeseknek, akik számítógépes rendszerbe viszik fel az eredményeket, majd még egyszer összevetik őket a helyszíni jegyzőkönyvekkel. Óvatos becslések szerint este 11 órára várhatjuk az eredményeket.

19:35 Balatonfűzfő - Rendben befejeződött a választás a településen, hét órakor bezártak a szavazóhelyiségek, folyik a szavazatok számlálása, közölte Takács László, a helyi választási bizottság vezetője. A delegáltak először a polgármesterjelöltekre leadott voksokat összesítik.

20:30 Balatonfüred - Pogácsát rágcsálva és üdítőt kortyolgatva várja Szalai Gábor az Összefogás - Együtt Balatonfüredért polgármesterjelöltje feleségével és a képviselőjelöltekkel a választás eredményét. Szalai Gábor a Naplónak úgy nyilatkozott: kihívásnak fogta fel a Bóka Istvánnal való versengést. Amikor arról kérdeztük, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett elmondta: ha kellő embert tud képviselni Balatonfüreden, az már jó eredmény. Azért is indult Balatonfüreden polgármesterként, mert egyből nem lehet választani, tehát szerinte szükség van valakire, aki Bóka István mellett alternatívát tud nyújtani. Fontos, hogy az elkötelezett baloldaliaknak is legyen választása. Szerinte Füreden a legnagyobb baj, hogy a városban az építkezés közben sokan maradtak a falak árnyékában, akiket képviselni kellene. fotó balról jobbra : Szalai Gábor az Összefogás - Együtt Balatonfüredért polgármesterjelöltje és a baloldal helyi képviselőjelöltjei várják a választás eredményét.

Szalai Gábor az Összefogás - Együtt Balatonfüredért polgármesterjelöltje és a baloldal helyi képviselőjelöltjei várják a választás eredményét (b-j) (Fotó: Prevics Éva)

20:35 Ferenczi Gábor: Nem árultunk zsákbamacskát

Devecser - Ferenczi Gábor, a Jobbik polgármesterjelöltje az urnazárás után úgy nyilatkozott, hogy számít a győzelemre.

A kampánymunkát úgy értékeli a jelölt, hogy mindent megtettek a siker érdekében.

- Lakossági fórumokat szerveztünk magas részvételi aránnyal, szórólapoztunk, és valójában nekünk volt igazi programunk. Konkrét cselekvési tervvel készültünk, tehát nem árultunk zsákbamacskát – mondta Ferenczi Gábor, majd hozzátette, ha a Jobbik többségbe kerül a testületben, akkor a képviselők elsősorban devecseriek lesznek és nem jobbikosok.

Ferenczi Gábor a Jobbik polgármesterjelöltje Devecserben (Fotó: Penk Tímea)

- Mindenkivel együtt szeretnék dolgozni, aki a település érdekeit akarja szolgálni. Mindenképpen a közösségközpontú gondolkodásmód kerül előtérbe, meg kell állítani az elvándorlást, meg kell teremteni a rendet és a közbiztonságot, valós munkahelyeket kell létrehozni, azt is fontosnak tartjuk, hogy az itt élő emberek ide tudják iskolába járatni a gyerekeiket – mondta Ferenczi Gábor.

A jobbikos jelölt szerint ez a választás az utolsó esélye Devecsernek arra, hogy változás történjen, különösen a roma magyar együttélés megteremtésének a területén.

20:38 Toldi Tamás bizakodik

Devecser - Toldi Tamás, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje urnazárás után arról nyilatkozott, hogy csak a győzelemmel számol.

Felfokozott hangulatban telt a választás napja a devecseriek körében – véli Toldi Tamás – az emberek fontosnak tartották a szavazást. A jelölt szerint ez annak is köszönhető, hogy a szélsőjobboldal nagy kampányt folytatott.

Toldi Tamás a lányával, Zsuzsannával szavazott (Fotó: Penk Tímea)

20:40 Közösen várják az egyre frissülő eredményeket a Fidesz szimpatizánsai és képviselői, utóbbiak közül egyre többen érkeznek a helyszínre, a veszprémi presszóba. Bár nagy izgalomra nincs oka az előző ciklusban többséget alkotó frakció képviselőinek, minden friss izgatottan vár a növekvő létszámú tábor, akik között már ott van Brányi Mária is.

– Nagyon optimisták vagyunk és reménykedünk, hogy a 2010-es eredményekhez hasonlóan jól fogunk szerepelni, az eddigi részeredmények ezt igazolják. 10-11 körzet reálisan meglesz, Porga Gyula polgármester úr győzelméhez kétség sem férhet – mondta az alpolgármester. Az a négy év, amit közösen eltöltöttünk, ez feljogosít minket egy ilyen eredményre, közölte Brányi. Hozzátette: nagyobb meglepetésre és küzdelemre nem számít, sokkal inkább magabiztos győzelemre.

20:42 Tisztességgel dolgoztunk

Ajka - Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje az urnazárás után arról számolt be, hogy reménykedik a győzelemben.

Jó kampányt folytattunk – mondta Fenyvesi Zoltán – tisztességgel, becsülettel dolgoztunk, nem mocskolódtunk, szemben az ellenfelekkel. A tisztességes kampány eddig nem volt jellemző Ajkára, hiszen egymás lejáratása volt a szokás – véli a jelölt.

Fenyvesi Zoltán sajnálta, hogy kevesen mentek el szavazni, szerinte talán a jó idő is közrejátszott ebben, más elfoglaltságot választottak a polgárok. A fidesz jelölt reménykedve várja az eredményt és úgy számol, hogy bárki is lesz a polgármester, annak lesz többsége a testületben.

Fenyvesi Zoltán az ajkai Fidesz-jelölt (Fotó: Penk Tímea)

20:44 Nem hivatalos eredmények szerint Balatonakarattyán Matolcsy Gyöngyi lett a polgármester, aki függetlenként indult a választáson a Fidesz-KDNP támogatásával.

Balatonkenesén Tömör István a Fidesz-KDNP színeiben indult jelölt nyert, Balatonalmádiban pedig Keszey János fideszes jelölt kapta a legtöbb szavazatot.

20:45 Tapolcán a Fidesz irodában Császár László polgármester családja körében, Lasztovicza Jenő családtagjaival, a képviselők gyűrűjében, azok családtagjaival együtt várja az eredményeket este háromnegyed kilenckor. Nyugodt hangulatban beszélget mindenki, böngészik az interneten megjelenő legfrissebb híreket. Azt mondja Császár László, hogy még a találgatások is koraiak, akár 11 óra is lehet, mire eredmény lesz.

21:02 Balatonfüred - Toronymagasan vezet Bóka István a városban. Az elsődleges eredmények alapján a választók  84,5 százaléka adta rá  a voksát.

21:18 - Várakozunk – összegezte Ottó Péter a szavazás végeredményét megelőző időszakot. A Fidesz-KDNP jelöltje nem kívánt bővebben nyilatkozni a szavazatok összegzése előtt. Horváth László független jelölt elmondta, sajnálja, hogy az elmúlt időszak választásaihoz hasonlóan most is alacsony volt a részvételi arány, amely a demokrácia érvényesülésének szempontjából nem kedvező.

21:20 Matolcsy Gyöngyi Balatonakarattya polgármestere

Balatonakarattya - A győztes függetlenként indult a Fidesz-KDNP támogatásával 384 szavazatot kapott, Vatics Erzsébet független jelölt 184 voksot. Hét érvénytelen szavazat volt - közölte Nánássy Elek, a helyi választási iroda elnöke.

Matolcsy Tímea (balról) Matolcsy Ádám (a polgármester  menye és fia) Matolcsy György jegybankelnök, Matolcsy Gyöngyi polgármester és Réfi Imre, a család régi barátja, kampányfőnök

Matolcsy Gyöngyi nagyon örült az eredménynek, különösen a jelentős számú szavazatnak, mert az elnyert számottevő többség sok erőt ad - Az esküvétel után azonnal nekilátok a feladatoknak. Legelőször adószámért megyek - mondta villáminterjúban. Hozzátette: a testület összetételét nagy érdeklődéssel várja.

A győztessel együtt ünnepelt férje, Matolcsy György jegybankelnök, valamint családja és barátai egy helybeli vendéglőben. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Naplónak azt mondta, nagyon boldog felesége győzelme miatt, és mindenben támogatja őt. - Valódi gyöngyszem lesz Balatonakarattya - fogalmazott.

Nánássy Elek, választási irodavezető közölte: Balatonakarattya képviselőtestülete Imrédy Szabolcs ügyvéd, Rozs Péter vállalkozó, Détár Bianka háziorvos, Ránky Péter mérnök.

21:22 Badacsonytomajon az esti 100 százalékos feldolgozottság után elmondható, hogy a város polgármestere továbbra is Krisztin N. László (független), aki a választáson 560 szavazatot kapott - tudtuk meg Weller Jakus Tamás jegyzőtől. Kárpáti Lajos Béla (független) 315 szavazatot kapott, a polgármester jelöltek közül a második legtöbbet. Krisztin N. László elmondta lapunknak, hogy köszöni a badacsonytomajiak kitartását, büszke rájuk. Kárpáti Lajos Béla úgy fogalmazott, hogy nem kíván eztán részt venni a város politikai életében.

- Nincs lelkifurdalásom, mindent megtettem a változásért. Vannak olyan betegek, akiken nem lehet segíteni, úgy látszik, Badacsonytomaj választói ilyenek. További jó utat kívánok a városnak - mondta Kárpáti Lajos Béla.

21:27 Balatonfüred - Újra Bóka István Balatonfüred polgármestere. A FIDESZ -KDNP támogatással induló jelenlegi polgármesterre, Bóka Istvánra a szavazók 83,01 százaléka, az Összefogás- Együtt Balatonfüredért jelöltjére Szalai Gáborra a választók 16,99 százaléka voksolt. Bóka István és a képviselőjelöltek stílusosan képviselőfánkkal várták a választási eredményeket vasárnap este a Fidesz irodában a településen.

Bóka István és a jobboldal képviselőjelöltjei várták az eredményeket a helyi Fidesz irodában

- Nagyon jó, hogy azért szavaznak az emberre mert eredményes a munkája és nem azért mert nincs jobb- mondta megválasztása után a Naplónak Bóka István Balatonfüred polgármestere. A FIDESZ -KDNP támogatással induló jelenlegi polgármesterre, a szavazók 83,01 százaléka, az Összefogás- Együtt Balatonfüredért jelöltjére Szalai Gáborra a választók 16,99 százaléka voksolt. Bóka István és a képviselőjelöltek stílusosan képviselőfánkkal várták a választási eredményeket vasárnap este a Fidesz irodában a településen.

21:28 Ajka - Schwartz Béla nagyon örül annak, hogy folytathatja a megkezdett munkát Ajka érdekében, és köszöni mindenkinek, aki hozzájárult a győzelemhez. Úgy nyilatkozott, hogy ez a város a legszebb a világon, amely megmaradt a demokrácia fellegvárának. Annak külön örül, hogy a testületben is többségbe kerültek.

Schwartz Béla az unokájának telefonál, hogy elmesélje győzelmét.

21:44 Keszey János Balatonalmádi polgármestere

Balatonalmádi - A városban nyolc szavazókörben 8007-en szavazhattak négy polgármester jelöltre, Keszey János, Fidesz-KDNP, Plell Ágota és Jósa Gábor Független, Kepli Lajos a Jobbik képviseletében indult, összesen 24 képviselőjelöltre lehetett voksolni. Elment szavazni 3545, ami 44,3 százalékot jelent -közölte Fábián László, a helyi választási bizottság elnöke.

Keszey János újraválasztott polgármester 1525 szavazatot kapott, Jósa Gábor 995, Kepli Lajos 789, Plell Ágota 181 voksot. Rendbontás nem történt.

Keszey János Balatonalmádi polgármestere korábbi képviselők és barátai társaságában izgalommal várta a leendő testület tagjainak névsorát éjfél előtt egy helyi vendéglőben

Keszey János újraválasztott városvezető lapunknak azt mondta, nagy örömmel fogadta az eredményt, legelső dolga lesz a mai napot kipihenni. Holnaptól újra kemény munka várja, az alkuló ülés, majd többek között folytatják a járda és útépítéseket, előkészítik a közbeszerzéseket, kiemelte: kíváncsian várja az új testület összetételét.

21:46 Újra Marton Bélát választották polgármesternek Balatonfűzfőn.

1. Marton Béla 845 szavazat

2. Kiss Zsuzsanna 492

3. Szanyi Szilvia 342

4. Keil Norbert 101

5. Gyöngyösi Miklós 48 - tájékoztatott Takács László, a helyi választási bizottság vezetője.

22:00 Ajka - Schwartz Béla (MSZP) nagyon örül annak, hogy polgármesterként folytathatja a megkezdett munkát Ajka érdekében, és köszöni mindenkinek, aki hozzájárult a győzelemhez. Nagyon sokan dolgoztak a siker érdekében, ezért hálás a polgármester, aki úgy nyilatkozott, hogy Ajka a világ legszebb városa, és az is fog maradni. A kampányról az a véleménye, hogy jó irányba halad a város közélete. A munka részleteinek a kidolgozása még ezután következnek. Azt mind végrehajtjuk, amiket elmondtunk. Schwartz Béla annak külön örül, hogy a testületben is többségbe kerültek, úgy véli, hogy Ajka megmaradt a demokrácia fellegvárának.

Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) tudomásul vette az választás eredményét, bár több szavazatra számított. Úgy véli, hogy körülbelül annyival győzött az MSZP, mint amennyit Keller Imre vitt volna el, ha nem lép vissza.

22:00 - Devecser - Ferenczi Gábor (Jobbik) akkor tudja igazán értékelni polgármesteri győzelmét, ha a testület összetételéről is megszületik az eredmény. Olyan többséget szeretne, amelynek gondolkodása a közösségépítésen alapul. Megköszönte a támogatóinak a segítséget. Nagy felelősséget ruháztak rá, amelyet igyekszik megszolgálni. Toldi Tamás felhívta és gratulált a győzelemhez, hétfőn délután átadná az irodát. Ferenczi Gábor egy pontos átadás-átvételt követően szeretné elfoglalni hivatalát.

Toldi Tamás (Fidesz) szomorúan fogadta az eredményt, amit nem kívánt kommentálni.

Az infografika a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján, a késő este készült, az eredmények nem tekinthetők véglegesnek

22:20 Tapolcán 22 óra után derült ki az eredmény, amely szerint a város új polgármestere Dobó Zoltán, aki 1951 szavazatot kapott. A korábbi polgármester, Császár László 1805 szavazattal maradt alul a választáson.

- Nagyon örülök a győzelemnek, együtt folytatjuk a munkát Tapolca lakosaival - nyilatkozta lapunknak Dobó Zoltán.

Császár László úgy nyilatkozott a Naplónak, miután megtudta az eredményt, hogy gratulált Dobó Zoltánnak.

- Átnézzük majd, hogy mit rontottunk el - tette hozzá Császár László.

22:31 Tömör István nyert Balatonkenesén

Balatonkenese - Tömör István, a Fidesz-KDNP jelöltje lehet ismét Balatonkenese polgármestere akire 2218-ból 841-en szavaztak - közölte Nánássy Elek, a helyi választási iroda vezetője.

Balatonkenesén három szavazókörben szavaztak a győztes polgármester után Győrfi Károlyné 315 szavazatot, Csőszi Róbert 141 szavazatot, mindketten függetlenként. A városban összesen 29-en indultak képviselőnek.

Tömör István villáminterjúban a Naplónak azt mondta, hogy számított erre az eredményre, úgy látja, sokat dolgozott érte, első feladatai között jelölte meg és városfejlesztést, és Balatonakarattya leválásával kapcsolatos teendőit.

Kontrát Károly államtitkár Balatonkenesén látogatta meg a megválasztott régi-új polgármestert, aki az itteni választásról elmondta: az emberek értékelték Tömör István négy év alatti erőfeszítését, és bíznak abban is, hogy a kormánnyal együttműködve Kenese fejlődésének új szakaszába léphet. Ebben az államtitkár támogatásáról biztosította őt és a keneseieket.

Balatonakarattyai eredményekről kiemelte: a ma megszületett Balatonakarattya jó jelöltekkel, hiteles programmal nyerte el a többség bizalmát, ezért kedvező feltételekkel kezdi önálló életét.

Különvált október 12-én Balatonkenese és Balatonakarattya

Nánássy Elek Balatonkenese jegyzője elmondta: a közel 900 lakosú Balatonakarattya hivatali teendőit legfeljebb hat hónapig Balatonkenese polgármesteri hivatal látja el, de szerencsés mielőbb dönteni arról, hogy melyik településsel alakítanak ki közös hivatalt az ottaniak. Részletek itt

22:45 Várpalota

Várpalotán győzött a Fidesz-KDNP. Talabér Márta polgármester (88 százalékos feldolgozottságnál) a szavazatok 38,15 százalékát megszerezve tovább vezetheti a várost. Mögötte Huszárné Bacsárdi Valéria (független – 19,86 százalék) és Falussy Sándor (MSZP – 10,18 százalék végzett). A Fidesz-KDNP jelöltjei további hét választókörzetben is nyerni tudtak (Belváros 1. - Galambos Szilvia, Belváros 2. - Treuer Imre, Tési-domb – Katona Csaba, Loncsos – Dr. Szalai Marianna, Felsőváros – Antal László, Alsóváros – Simon Ágnes, Kálvária – Kádár István), míg Inotán a független jelöltként induló dr. Opsitos István tudott győzni. Kompenzációs listán a Jobbik, az MSZP és az Együtt-PM is egy-egy képviselőt küldhet a testületbe.

A Fidesz-KDNP eredményváró rendezvényén Talabér Márta lapunknak elmondta, azért is van nagy jelentősége a párt várpalotai sikerének, mert a Fideszből kivált, s függetlenként induló képviselők méltatlan és csúnya kampányt folytattak az elmúlt hetekben, ennek ellenére győzni tudtak egy alapvetően baloldali településen. A folytatásban, tette hozzá, azt a higgadt és nyugodt városfejlesztést folytatják, amely mellett az elmúlt négy esztendő sikerei után a palotai emberek is letették a voksukat.

Várpalotán a polgármester választáson a szavazatok 19,86 százalékát megszerezve a második helyen végzett a függetlenként induló Huszárné Bacsárdi Valéria. A Napló kérdésére elmondta, Talabér Márta ugyan győzött, ám a voksoknak alig több, mint a harmadát szerezte meg. - Mindez számomra annyit jelent, hogy Várpalotán komoly igény van a változásra, ám mivel hét polgármesterjelölt indult a választáson, nagyon eloszlottak a szavazatok – mondta el Huszárné Bacsárdi Valéria.

23:10 Veszprém polgármestere Porga Gyula (Fidesz- KDNP). Elmondta, nagyon örül az eredménynek, óriási siker, ő maga több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt együtt. Az egyéni képviselőjelölteket is nagy arányban megválasztották. A veszprémiek határozott igent mondtak a megkezdett munkára, a képviselő-testület tagjait is nagy arányban megválasztották. Nagy bizalom, de ahogy négy éve, most is igyekeznek élni ezzel a bizalommal.

 

23:20 Áldozó Tamás maradt Pápa első embere

Pápa - Továbbra is Áldozó Tamás Pápa polgármestere. A Fidesz-KDNP kötelékeibe tartozó jelenlegi városvezetőre a választópolgárok csaknem 48 százaléka voksolt, mögötte a szavazatok több mint 30 százalékával Grőber Attila, az MSZP, az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért közös pápai polgármesterjelöltje végezett. Szőke László független polgármesterjelölt mintegy 17, míg Kerecsényi Zoltán, a Demokratikus Koalíció jelöltje közel 5 százalékos támogatást kapott.

Áldozó Tamás fogadja a gratulációkat a pápai Fidesz eredményváró rendezvényén (Fotó: Polgár Tibor)

– Győztünk, és a számunkra legkockázatosabbnak tűnő körzetben is sikerült nyernünk. Nagyon magasra tettük magunkkal szemben a mércét, de úgy tűnik, sikerült megugrani. Köszönjük a választók támogatását, bizalmát! Reméljük, a következő öt év során sokszorosan igazolni tudjuk, hogy jól döntöttek a pápaiak! – nyilatkozta a Naplónak Áldozó Tamás.

Grőber Attila, az MSZP, az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért közös pápai polgármesterjelöltje kérdésünkre úgy fogalmazott, tisztában volt az erőviszonyokkal. A Magyar Szocialista Párt helyi szervezetének elnöke elmondta, örömtelinek tatja, hogy eredményeik sokat erősödtek a májusi európai parlamenti választáshoz képest. Grőber Attila kiemelte, pontosan tudta, hogy mit akar képviselni és elérni. – Egyértelművé vált, hogy ebben a városban a baloldali együttműködés jelenti a kormányzó erők alternatíváját, és ezt én hitelesen tudom képviselni – jegyezte meg Grőber Attila.

Hétfő, 07:58

Az infografika a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján készült, az eredmények véglegesek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!