Hírek

2016.12.08. 17:46

Ön vegye ki, ne a tolvaj!

Pápa - Az adventi időszakban kiemelt figyelmet fordít a Pápai Rendőrkapitányság a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére.

Polgár Bettina

Ennek érdekében fokozott jelenlétet biztosítunk a nagyobb tömegeket vonzó helyszíneken - hangsúlyozta Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója.

Császárné Elek Veronika kifejtette, rendőreik jelen vannak mindkét pápai piacon, valamint visszatérően ellenőrzik a bevásárlóközpontokat, a forgalmasabb parkolókat, a belvárost, továbbá a vasútállomást és az autóbusz pályaudvart. Hozzáfűzte, munkájukat segíti a közterület-felügyelet, illetve a pápai járásban működő polgárőr-egyesületek.

Kiss László rendőr törzszászlós figyelemfelhívó tájékoztató kiadványt osztott a járókelőknek a helyi használtcikk-piacon Fotó: Vallner Bettina

- Mindenhol nem lehetnek jelen a rendőrök, ezért nagyon fontos, hogy az ünnepi készülődés időszakában mindenki ügyeljen saját vagyonbiztonságára. Ehhez a Pápai Rendőrkapitányság hasznos bűnmegelőzési és áldozatvédelmi tanácsokkal kíván hozzájárulni - emelte ki a címzetes rendőr alezredes.

- A bevásárlások alkalmával az iratainkat, a pénztárcánkat, a mobiltelefonunkat, a gépkocsink indítókulcsát és a lakáskulcsunkat lehetőleg tartsuk a ruházatunk belső zsebeiben. Emellett hasznos, ha még otthon megtervezzük, hogy szeretteinknek milyen összegért kívánunk vásárolni, és csak a szükséges pénzt visszük magunkkal. A bankkártyánk használatakor legyünk óvatosak, ne engedjük, hogy illetéktelen személyek kifigyeljék a PIN-kódunkat, és ezt soha ne tartsuk felírva a bankkártya mellett! - figyelmeztet a kiemelt megelőzési főelőadó. Császárné Elek Veronika azt tanácsolja, a bevásárlóközpontok kosarába, illetve bevásárlókocsijába soha ne tegyük bele a táskánkat, azt a vásárlás alatt is tartsuk magunknál.

A brosúrából a környéken parkoló járművek szélvédőjén is helyeztek el egyet-egyet a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai Fotó: Vallner Bettina

- Óvakodjunk a zsebtolvajoktól! A táskánkat mindig zárjuk be, és nagy tömegben, tömegközlekedési eszközön szorosan fogjuk magunkhoz. Ne vásároljunk házalóktól, mert az általuk kínált termékek eredete, minősége nem megbízható, és garanciát, jótállást sem adnak a termékre. Amennyiben pedig gépkocsit használunk a vásárláshoz, abban látható helyen értéket, táskát, ruhadarabot, műszaki cikkeket soha ne hagyjunk! Az áru csomagtartóba történő bepakolásakor a gépkocsi ajtóit tartsuk zárva, mert az elkövetők ez idő alatt is kilophatják az autóban levő értékeket - magyarázza a Pápai Rendőrkapitányság munkatársa.

- A nagyobb mennyiségű készpénz felvételét nappalra időzítsük, és lehetőleg legyen megbízható kíséretünk is. A pénz felvételekor ügyeljünk arra, hogy ne tartózkodjon idegen személy az automata közelében. A bevásárlások alatt vagy egyéb okból rövid időre őrizetlenül hagyott lakásban pedig hagyjuk bekapcsolva a rádiót vagy a televíziót, azt a látszatot keltve, hogy van otthon valaki. Ha rendelkezünk jelző- és riasztórendszerrel, azt még kis időre is kapcsoljuk be! Emellett ne tartsunk nagyobb mennyiségű készpénzt az otthonunkban, értékeinket inkább őrizzük elrejtett házi trezorban. Ha hosszabb időre utazunk el, kérjük meg egy megbízható ismerősünket, hogy naponta többször felügyelje a lakásunkat, és az ellenőrzések alkalmával mozgassa a sötétítőket, este kapcsoljon fel egy lámpát, szellőztessen, ürítse a postaládát - javasolja Császárné Elek Veronika. A kiemelt megelőzési főelőadó felhívta a figyelmet, amennyiben valaki jogsértés áldozatává válik, rögtön értesítse a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es telefonszámon!

A címzetes rendőr alezredes az internetes vásárlás veszélyeiről is szót ejtett. - Manapság egyre többen az interneten szerzik be a karácsonyi ajándékokat, ám ez a fajta vásárlás különösen nagy körültekintést és óvatosságot igényel. Sok esetben a megrendelt és előre kifizetett termék nem érkezik meg, vagy a minősége kifogásolható. A bankkártyás fizetések is vezethetnek visszaéléshez. Keltsen gyanakvást, ha egy terméket nagyon olcsón kínálnak, és a vételár bankszámlára utalása helyett válasszuk inkább az utánvétet. Sajnos az interneten történő bankkártyás fizetés is rejteget veszélyeket, mivel illetéktelenek megszerezhetik a bankkártyánk adatait. Ezért célszerű olyan kártyával rendezni az internetes vásárlást, amit csak annyi pénzzel töltünk fel, amennyi a vételár, és olyan számítógépről intézzük a vásárlást, amely megfelelő védelmi rendszerrel rendelkezik - zárta a címzetes rendőr alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!