Hírek

2017.02.16. 18:57

Odapörkölt mindenkinek

Ajka - A kormányzati döntéseket és az önkormányzat két fideszes képviselőjét tette felelőssé Schwartz Béla mszp-s polgármester a város problémáiért a szerdán délelőtt tartott közmeghallgatással egybekötött képviselő-testületi ülésen.

Penk Tímea

A választópolgárok igen csekély számban jelentek meg a velük való párbeszédért, a helyi közakarat kifejezéséért, illetve az önkormányzati testület közösségi ellenőrzéséért szervezett ülésen, amelyen az újabb és újabb témák egyre feszültebb és harciasabb hangulatot teremtettek.

A rendőrkapitányság tavalyi évben végezett tevékenységéről szóló beszámoló után Anda György rendőr ezredes és Szoboszlai Tibor rendőr alezredes válaszolt a képviselők és a lakosság kérdéseire. Elhangzott, hogy a megyei rendőr-főkapitányság 420 millió forintból újítja fel az ajkai és a tapolcai kapitányságot.

Az Ajkai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság is beszámolt a tavaly végzett tűzvédelmi tevékenységéről, a kérdésekre Miskolczi Tibor tűzoltó ezredes, Katona Zoltán tűzoltó alezredes és Bárány Gábor tűzoltó alezredes válaszolt. A képviselő-testület elismerte a rendőrség és tűzoltóság sikeres tevékenységét.

Az önkormányzat idei költségvetéséről szóló napirend számos kérdést és vitát szült. A közel hat és félmilliárd forintos éves költségvetési összeg csaknem egymilliárd forinttal alacsonyabb, mint a tavalyi. Pákai Péter képviselő hangsúlyozta, hogy a gazdálkodás alapját az adóbevételek jelentik. Horváth József alpolgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat kötelező feladatait nem fedezi az állami támogatás, ezért azt ki kell egészíteni.

Több mint két és félmilliárd forint értékben nyújtott be az önkormányzat különböző pályázatokat, pozitív elbírálás esetén ezek az összegek is növelik a büdzsét. A fideszes képviselők közül Fülöp Zoltán a régi és az új vásárcsarnokról, Ravasz Tibor a társasházak felújításáról érdeklődött.

Schwartz Béla elmondta, hogy az új vásárcsarnok is pályázatelbírálásra vár, a régi épületet és környékét pedig rendbe teszik az üzemeltetővel, valamint az Alkotmány utca húsz ingatlantulajdonosával is megállapodtak a felújításban, amelynek egynegyedét az önkormányzat támogatja. A vasútállomás rendezési tervei március 9-ég készülnek el.

Gerencsér Hilda és Pék Attila képviselők a külső városrészek elhanyagolt állapotának a javítását és a lakossági bejelentések figyelembevételének a fontosságát hangsúlyozták.

- A költségvetés a város működésének az alapdokumentuma, de nemcsak a pályázatok körül vannak problémák, hanem a működés alapvető gondjai a kormánytól származnak – mondta a polgármester, majd a fideszes képviselőket szidta, őket okolva a város problémáiért.

A lakossági felvetésekre Schwartz Béla elmondta, hogy a villanyvezetékek földbe helyezését az idén megkezdik. A vállalatokkal jó kapcsolatot ápol az önkormányzat, bár az iparűzési adót nem minden esetben sikerül behajtani.

Néhány lakossági felvetés harcias reakciót váltott ki a polgármesterből, aki sértő megjegyzéseket is tett a hozzászólókra. Egy padragkúti asszonyt és egy Kandó lakótelepi képviselőt is bírált Schwartz Béla, egy fiatalembert a mosolyért akart kiküldeni az ülésről, amely sokakat megbotránkoztatott.

Az önkormányzat idei költségvetési tervezetét végül a képviselő-testület 9 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett elfogadta.

A város környezeti állapotáról szóló tájékoztatóhoz kérdés nem érkezett, így a polgármester anélkül zárta le a közmeghallgatást, hogy a lakosságot az egyéb hozzászólási igényéről megkérdezte volna.

A képviselő-testület egyetértésben döntött pályázatok benyújtásáról, a közfoglalkoztatási program megvalósulásáról, az iskolák körzethatárairól, az iskolafogászati körzet feladatellátásáról, valamint az önkormányzati állandó bizottságaink idei munkatervéről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!