Hírek

2016.01.25. 19:25

Odafigyeléssel megelőzhető a HPV-vírus

A nők 80, a férfiak 50 százaléka megfertőződik a HPV-vírussal élete folyamán, azonban az egészséges szervezet legyűrheti a fertőzést.

Tóth B. Zsuzsa

Erről tartott előadást Lövei Péter szülész-nőgyógyász a város 150 felső tagozatos és középiskolás lány tanulójának a Tamási Áron Művelődési Központban hétfőn. Az Európai méhnyakrák-megelőzési hét kapcsán az előadó szólt a jó- és rosszindulatú daganatokról, utóbbiak gyógyításáról, a nőgyógyászati daganatok fajtáiról. Mint mondta, a férfiakat érintő rákbetegségeket is figyelembe véve az összes tumoros betegség 26 százaléka méhnyakrák. A nők körében ez a negyedik leggyakoribb daganat, 45 évnél fiatalabb nők esetén a második leggyakoribb. Magyarországon 1000-1200 esetet fedeznek fel évente.

– Európában 25 ezer nő hal meg, hazánkban 300-400 egy évben. Pedig rendszeres szűrővizsgálattal nullára csökkenthető lenne ez a szám. A méhnyakrák rizikótényezője a HPV-vírus, azt pedig annál nagyobb eséllyel kapja meg valaki, minél korábban kezdi a szexuális életet és minél gyakrabban cseréli a partnereit. Az immunrendszert gyengítő dohányzás miatt szintén nagyobb az esélye a betegségnek. A vírusfertőzés nem jár tünetekkel, kivéve, ha szemölcs alakul ki. A HPV nem csak nemi úton terjed, hanem például sérült bőrfelületek érintkezése esetén is. Száz százalékban egyetlen fogamzásgátló sem véd ellene. Tévhit, hogy nehéz elkapni, hogy csak szexuális úton terjed és hogy minden fajtája problémát okoz – hangsúlyozta Lövei Péter. Beszélt még arról, hogy a rákmegelőző állapot évtizedekkel is megelőzheti a méhnyakrákot. Ezért fontos az elváltozást minél előbb megtalálni, amikor még visszafordítható, jól gyógyítható. Említette a méhnyakrák tüneteit, kezelési módszereit. Leszögezte, hogy a legjobb megelőzése a vírusnak a felelősségteljes szexuális élet, rendszeres nőgyógyászati szűrés. A HPV-védőoltás pedig ugyan a leggyakoribb vírusok ellen véd, a rákszűrő vizsgálat ettől még szükséges.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!