Hírek

2017.06.13. 14:40

Munkaerőhiány az építőiparban - Sikertelenül hirdetik az állásokat

Felsőörsi ismerőseim házát tavaly nagyon elverte a jég, a szigetelésen ütött lyukakat. Egy éve nem találnak embert, aki kijavítaná.

Molnár Sándor

Erről panaszkodik egy balatonfüredi házaspár is, náluk is a jég okozta károkat kéne javítani, de azt mondják, hogy még az ismerős vállalkozó sem tudta a munkát elvállalni, talán majd jövő nyáron.

Ender Melindáék vállalkozása az egyik energiaszolgáltató cégnek végez földmunkákat. Kisebb földmunkagépek és kosaras autók mellett kell dolgozni. – Egyszerűen nem találni olyan embert, aki akar és tud is dolgozni. Pedig nálunk nincs kemény fizikai munka, a gép dolgozik. A legnagyobb dolog, ha a kibontott szegélykövet vissza kell rakni. Decemberben hirdettem gépkezelői állást, és összesen hárman jelentkeztek. Ebből egy Angliából szeretne hazaköltözni, kettő Borsodból jönne el. Nagyon konkrét elvárásaik vannak, lakhatást akarnak wifi-vel.

Kőművesbrigád pihen meg egy percre a Napló kedvéért. Van bőven munkájuk Fotó: Sági Ági

Ender Melinda szerint a rakodós teherautóra sincs ember, C kategóriás jogosítvánnyal 4-500 ezres fizetést akarnak a jelentkezők, pedig daruzni nem tudnak. Az ő cégük nettó 1000-1200 forintos órabért fizet, de az értelmesebb embereket rendszeresen elszipkázza az egyik nagy autóipari beszállító, aki nettó 250 ezret és különféle juttatásokat is ajánl. Volt már pincérük, aki beállt hozzájuk segédmunkásnak. Mivel volt kedve a gépkezeléshez, így beíratták az okj-s tanfolyamra, aztán sokáig tudtak még együtt dolgozni. Volt már olyan hajléktalan munkásuk is, akinek az albérletet fizették, aki összeszedte magát, és végül talpra állt.

Veszprém környéki településeket járva rengeteg épülő házat látni. A sok üres ház, álló építkezés után végre találunk egy olyat, ahol fiatal kőműves csapat dolgozik. A falakat rakják éppen, látszik rajtuk, hogy szívesen megfogják a munka végét. Vezetőjük, aki egyéni vállalkozóként a munkáltató, elmondja, hogy összeszokott a csapat, évek óta együtt dolgoznak. Nekik mindig megvolt a munka, de az utóbbi időben annyi a megrendelés, hogy válogatni is tudnak.

- Nem csak szakmunkás nincs, de mi már több, mint egy éve nem találunk mérnöki végzettségű kollégákat sem - meséli Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elnöke saját vállalkozásukról. - Sikertelenül hirdettünk állásokat a helyi sajtóban, és az egyetemeken is, de például a Budapesti Műszaki Egyetemen megfeleződött a felvehető hallgatók száma, tehát nem csak ma, hanem öt év múlva is nehéz lesz munkatársat találni. Aki hajlandó lenne vidékre eljönni, az pedig olyan bérigényt támaszt, ami nagyon elrugaszkodott a valóságtól. A kiutat abban látjuk, hogy nyári gyakorlatra hívunk végzősöket, és reméljük, hogy miután megismertek bennünket, diplomásként majd visszatérnek hozzánk - teszi hozzá. Elmondja, hogy a kamarai szinten nem érzik a változást, mert nagyjából ugyanannyian szereznek jogosultságot most is, mint néhány éve. A kapcsolatrendszerben viszont minden cégvezető szakember-hiányról számol be, és arról, hogy a fiatalok eltűntek a rendszerből. Aki ittmaradt, azok többségével nehéz együtt dolgozni, és nagy odafigyelést igényel. Pedig ma már egy nagy építkezésen ugyanazokat az órabéreket kínálják, mint Németországban. Körülbelül egy éve pörög ennyire az építőipar, és a kollégákkal attól tartanak, hogy beválik a jóslat, és most dől el egy-egy cég piacképessége. Aki nem tud elég embert felvenni, és megfizetni, az nem tudja elvégezni a vállalt munkát, és csődbe megy a vállalkozása.

A megyeszékhelyen társasházi lakásokat kínáló építőipari vállalkozás tulajdonosa, Cziráki Zsolt ügyvezető elmondta, hogy még jó időben a 2016-os év elején kezdték el az értékesítést. Azóta, napjainkra kicsit csökkent az érdeklődés. Úgy véli, hogy a mostanában kezdődött építkezések már egy telített lakáspiaccal találják magukat szembe, ami a piaci igényeket meghaladja.

A kisebb, 49 négyzetméter alatti lakásokat és garzonokat keresik többségében az ügyfelek. A kor követelményeinek megfelelően hőszigetelt, modern, korszerű és szép lakást szeretne mindenki.

Az építőiparban tapasztalják a szakemberek hiányát. Új embereket nem találnak - fogalmaz a tulajdonos. A képzés hiányában és a külföldre vándorlásban látja az okokat. Bérekkel is vannak gondok, amit a fizetések emelésével próbálnak orvosolni. Az építőipari problémák okai között megemlíti a 2008-ban kezdődött válságot is, amelyet sok cég nem élt túl és vállalkozások mentek tönkre. Akkor sok embernek más irányt vett az élete.

Az év eleji építőanyag áremelés miatt nekik is árat kellett emelni, de még így is van igény a lakásokra. Az eladásra kínált otthonok 70-80 százaléka már elkelt. Az ügyvezető úgy véli, hogy ők jó időben, a tavalyi év elején kezdték el a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!