Hírek

2017.08.04. 20:10

Kezdetét vette a bakonyi ostorpattogtatók találkozója

Kezdetét vette a XIX. Bakonyi Betyárnapok, mely két napon át várja a látogatókat.

Leitner Vera

A pénteki programok részeként tartott bemutatót Konkoly Merse (a képen sárga ruhában), a Kassai Lovasíjász Iskola tagja, aki a lovasíjász harcművészet alapvető technikáiba avatta be a közönséget. –  Nyolcévesen jártam először lovastáborban, tíz-tizenkét éves koromra megvolt az első saját íjam. A lovasíjászat megköveteli, hogy az ember jó lovas is legyen és az íjjal is jól bánjon – mondta el Konkoly Merse, s hozzátette, a sportok mindig is közel álltak hozzá, ám a lovasíjászatot inkább kulturális örökségnek, mintsem kizárólag testmozgásnak tekinti. A bemutatót követően Csizmadia Géza főbetyár nyitotta meg az országos találkozó első napját.

A bemutatót követően Csizmadia Géza főbetyár nyitotta meg a betyártalálkozó első napját. Az ünnepségen Zirc testvérvárosainak vendégei is felléptek, így az Ukrajnából érkezett derceni Gyöngyösbokréta Népi Együttes és a romániai, baróti Gaál Mózes Általános Iskola néptáncosainak műsorával folytatódtak a programok, de a csetényi Bujka Néptánccsoport is bemutatkozott. Az este hátralévő részében a közönség a Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép című vásári komédiát tekinthette meg a Kajárpéci Vízirevü társulat előadásában.

Csizmadia Gézától megtudtuk, a betyárok nagy része, a közel harminc-negyven fős sokadalom érkezését szombatra várják, ők az ország több pontjáról érkeznek majd.

- A Bakonyi Betyárnapok a környékbeli települések összefogásával indult el annak idején, a zirciek és a környező falvak, városok lakói most is visszavárják minden nyáron, nagyon népszerű a rendezvény - mondta el a főbetyár.

Az országos találkozó tehát nem ért még véget, izgalmas programok közül válogathatunk szombaton is: lovas ügyességi játékokat, díjugrást és fogathajtó versenyt mutatnak be a betyárok, s míg pénteken a már többéves hagyományoknak megfelelően elsősorban a hagyományőrző csapatok, fellépők bemutatkozásán volt a hangsúly, szombaton a populárisabb produkciók, zenei műfajok is teret kapnak. Emaradhatatlan része a betyárnapoknak a Mesterségek és a Bakonyi ízek utcája, de kicsi és nagy egyaránt aktívan kiveheti részét a betyárkodásból.

A legkisebbeket zenés-játékos műsorok várják, illetve a Betyártanoda, ahol mindent megtudhatnak, amit a Bakony legendás hőseiről tudni érdemes.

A szombati program egyik leglátványosabb eleme a várost átszelő 82-es főúton át-haladó, ostorpattogtatással és muzsikaszóval kísért lovas, fogatos, betyáros felvonulás lesz, erre ez évben is számtalan felvonulót és látogatót várnak.

- A betyárlét kortalan, avattam már betyárrá pelenkás csecsemőt is - tette hozzá Csizmadia Géza főbetyár. - A fellépőink alanyi jogon mind bakonyi betyárokká lesznek, de bárkit magunk közé fogadunk, akit megérintett a betyáros romantika, és jól érzi magát ebben az ostorpattogásban, lóvágtában és önfeledt jókedvben gazdag világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!