Hírek

2016.10.27. 19:32

Nyilvánosság elé kerül az adósok névsora

Pápa - Kifüggesztik a helyi adókat meg nem fizetők nevét a városházán - erről is döntött a város képviselő-testülete a csütörtöki ülésén. Magánszemélyek esetén 50 ezer, gazdasági vállalkozásoknál 100 ezer forint az a határ, amely alatt még „elnézik” a bliccelőknek az adófizetés elmulasztását.

Molnár Tímea

Azonban az említett összegeknél többel tartozókról készül egy lista, amely decembertől nyilvános lesz a városházán. A képviselő-testületi döntés célja az, hogy a lakosság és a cégek az eddiginél erősebb jogkövető magatartást tanúsítsanak, és a jogszabályok által meghatározott fizetési kötelezettségek, így például a kommunális adó, az építményadó, az idegenforgalmi adó, a telekadó, az iparűzési adó bekerüljön a városi büdzsébe. A költségvetésnél maradva: az időszaki változások nyomán napirendre került a költségvetés módosítása. A bevételi tételek közül kikerült például 507 millió forint, ezzel az összeggel a stadion(át)építés kapcsán számoltak, ám mint ismert, a sportberuházás nem valósul meg.

Áldozó Tamás polgármester
Fotó: Polgár Tibor

Az önkormányzati lakások, helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendeletet is módosították, eszerint a város arra törekszik, hogy a vegyes tulajdonú ingatlanokban értékesítse a saját tulajdonrészét, a szociális célú bérlakások (ilyenek városszerte vannak, például a Fő téren, a Rigó-lakótelepen vagy a Veszprémi úton) esetében pedig felülvizsgálják a lakáshoz jutás feltételeit. További ingatlankérdéseket is tárgyaltak a képviselők, ennek alapján a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ novembertől birtokolja a Mézeskalács utcában az Acsády Ignác Szakképző Iskola egykori lánykollégium-épületének egy részét. Ebben az épületben folytat pedagógia képzést a Pannon Egyetem is, ezért a felsőfokú oktatási intézménnyel egyeztetnek a további hasznosítási célokról - tájékoztatott Áldozó Tamás polgármester.

Emellett szó esett a Kóter Turistaszálló értékesítéséről, továbbá arról, hogy az Öreghegyben és a Kishegyben új utcaneveket vezetnek be, lesz például Eperfa, illetve Orgona utca is. Ugyancsak ingatlantémában állapodtak meg a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetével arról, hogy tíz évre a város el nem idegeníthető tulajdonába kerül a Bükfürdőn található idegenforgalmi szálláshely, amelyet eddig is igénybe vettek a pápaiak. Az önkormányzat vállalta a felújítást, és az elhangzottak szerint mind szakszervezeti dolgozók, mind azon kívüliek vakációzhatnak a Vas megyei településen. Meghallgatták Csákvári Juditnak, a Pápa Városi Óvodák vezetőjének a beszámolóját, aki többek közt elmondta: tekintettel arra, hogy a következő években több munkatársuk is nyugdíjba megy, már a szakképző intézményekben igyekeznek felvenni a kapcsolatot a legjobb óvónőkkel annak érdekében, hogy választásuk a pápai intézményrendszerre essen.

A képviselő-testületi ülésen elhangzott az is, hogy a Kovács József korábbi szocialista önkormányzati képviselő kezdeményezte egy MiG-21-es vadászrepülőgép közterületen való felállítását, ez az ügy pedig már a Magyar Honvédségnél van. A város harci vadászrepülőgépes mementóját a külső elkerülő úton, a Celli úti körforgalomban állítanák fel - mondta el Áldozó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!