Hírek

2016.09.26. 19:06

Nyíltan figyel a titkos szem - Hasznos vagy inkább zavaró?

Megyei körkép - A térfigyelő kamerák sokszor életet menthetnek, legalábbis segíthetik a rendőrség munkáját bűnügyek felderítése során. Különösen aktuális a téma a hétvégén, Budapesten történt robbantás után. Körbekérdeztünk, megyénkben hány ilyen kamerát telepítettek.

Munkatársainktól

A Veszprémi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályától kapott tájékoztatás szerint a megyeszékhelyen összesen 85 darab kamerát szereltek fel, bevezető utak mentén, forgalmas csomópontokban, illetve bűnügyi szempontból indokolt helyszíneken. A felvételeket természetesen tárolják, a rendőrkapitányság épületében elhelyezett szerveren.

Balatonfüreden a Vagyonvédelmi Közalapítvány tulajdonában vannak a térfigyelő kamerák, melyeknek a Balatonfüredi Rendőrkapitányság a működtetője. A városban összesen tizenhat kamera üzemel különböző helyeken, például a Zákonyi Ferenc utcában, a Vitorlás téren vagy az Arácsi úton.

- Már számos közlekedési balesetben, rongálás, illetve garázdaság esetében is segítségünkre voltak a térfigyelő kamerák, több esetben ezek felvételei alapján azonosítottuk be az elkövetőket - nyilatkozta lapunknak Vancsura Miklós rendőr őrnagy, rendészeti osztályvezető, kapitányságvezető-helyettes. Hozzátette, a rögzített felvételeket a törvény szerint a rögzítést követő öt munkanap elteltével törölni kell.

A kamera mindig, mindenütt lát bennünket. Jó ez nekünk vagy rossz?  Fotó: Pesthy Márton

- Ha a kamera felvételein rögzített esemény intézkedést igényel, a szabálysértési vagy büntetőeljárás megindításához és lefolytatásához szükséges adatok és információk biztosítása céljából az adatkezelő rendőri szerv a határidőt legfeljebb harminc napig meghosszabbíthatja - mondta az osztályvezető.

Jáger György, Herend jegyzője tudatta lapunkkal, hogy a településen hét darab térfigyelő kamerát helyeztek ki, amelyek 2014. július 27-én lettek aktivak. - A térfigyelő kamerarendszer működtetése Herend Város Önkormányzata és a veszprémi rendőrkapitányság között létrejött együttműködési megállapodás alapján történik. Tudomásunk szerint eddig legalább 3-4 alkalommal vette hasznát a rendőrség a nyomozás során a térfigyelő kamerarendszer szerverén rögzített felvételeknek - árulta el Jáger György. A szerveren rögzített adatokhoz, elvételekhez az önkormányzatnak a nincs hozzáférési jogosultsága.

Devecserben összesen negyven kamerát helyeztek köztérre. Hét kamera figyeli a Deák tér parkját, a városháza előtti levő területet, a Miskei és a Sümegi út kereszteződését és a postát. Három kamera figyeli a szakrendelők előtti területet és az új temetőt. Szintén három kamerát helyeztek el Vackor Óvoda környékére. Nyolc kamera figyeli a buszmegállót, a kereskedőház és a volt malom térségét. Öt kamera az iskola, a plébánia, a vegyesbolt, a munkaügyi kirendeltség, a templom és a kastély térségét, szintén öt kamera figyeli a felső tagozatos iskola körüli területet. Négy kamerát telepítettek a rendőrség, a Rotary-ház, az Emlékpark környékére. Továbbiakat helyeztek el a kastélyparkban, a Kossuth utcában és a Makovecz lakóparkban.

Az iskola udvarán történt rongálókat a felvételeknek köszönhetően sikerült felderíteni.

Üst Judit rendőr főhadnagytól, a Pápai Rendőrkapitányság hivatalvezetőjétől megtudtuk, Pápa Város Önkormányzatának üzemeltetésében egy térfigyelő rendszer van, amely 12 kamerát tartalmaz. Ezek a Fő téren, illetve a környező belvárosi utcákban találhatóak. - A kamerák felvételei a Pápai Rendőrkapitányságra érkeznek be. Amennyiben a felvételek jogsértés bizonyításához szükségesek, úgy azok mentéséről dokumentált formában a Pápai Rendőrkapitányság intézkedik - jegyezte meg.

Potháczki Zsolt rendőr őrnagy, a kapitányság bűnügyi osztályának nyomozó alosztályvezetője rámutatott, a kamerafelvételek már több ízben segítettek bűncselekmény felderítésében. Mint mondta, ilyen eset volt az is, amikor 2016. március 29-én 20 óra 50 perc körül egy fiatal férfi Pápa belvárosában megrongálta az egyik díszkutat. A nyomozók rövid időn belül elfogták a gyanúsítottat.

Tapolcán jelenleg 15 telepített térfigyelő kamera van, melyeket 2012-ben és az azt követő évben vásárolt a város részben pályázati forrásból, részben saját erőből. A kamerák jelenlétére a bevezető utakon tábla figyelmezteti az érkezőket. Önkormányzati saját forrásból jelenleg további öt kamera kiépítésén dolgoznak az illegális hulladéklerakások visszafogása érdekében. Ezen kívül további két kamera kihelyezése is a terveik között szerepel.

 

Mógorné Tóth Cecília

Vidéki vagyok, nem volt még közbiztonsági problémám, atrocitásom Pápán. Szerintem a térfigyelő kamerák szükségesek, jól látható velük a város. Azok a részek is, ahol a rendőri jelenlét nem mindig biztosított, segítik a közbiztonságot.

Mécs Gábor

Nem sokat tartózkodom a városban, személyesen nem tapasztaltam még negatívumot. Kényes kérdés, de hasznosnak tartom a kamerákat, amennyiben az intim szférába nem nyúlnak bele. Reményeim szerint azért erre nem kerül sor.

Bonyai Bogi

Pápa közbiztonsági szempontból veszélyes, de véleményem szerint mindent megtesznek a rendőrök. A térfigyelőket nem tartom hasznosnak, mert nem minden esetben használják őket, úgy tudom, kisebb bűncselekményeknél sem.

 

Szilágyi Attila, a Nyugalom Biztonsági és Vagyonvédelmi Kft. igazgatója elmondta a társaság közterületen térfigyelő rendszert nem üzemeltethet. Erre csak az illetékes hatóságoknak van joga, ilyen például a rendőrség, a közterület-felügyelet. Például boltokban, bankokban, azaz magánterületen elhelyezett videorendszerek kamerái csak a magánterületet védhetik. A parkolókban is csak azért lehetnek, mert az közforgalom előtt megnyitott magánterületnek minősül. Minden esetben igaz, hogy a működtetőnek a személyiségi jogok védelme érdekében szigorú tájékoztatási kötelezettsége van, például táblákkal, feliratokkal. - Lényeg, hogy a területre érkező tudjon róla, hogy a térség, ahova belép videóval megfigyelt terület - hangsúlyozta a cégvezető.

Hozzátette, a vagyonvédelmi társaság csak magánterületen, a tulajdonos kérésére, hozzájárulásával működtethetnek videomegfigyelő vagy elektronikus beléptető rendszereket, amik adatokat rögzítenek. Itt is szigorúan fennáll a tájékoztatási kötelezettség, illetve az eszközök használatánál döntő a személyiségi jogok védelme.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!