Hírek

2017.06.19. 16:05

Mire figyeljünk, ha nyaralni indulunk? - Tanácsok Császárné Elek Veronikától

PÁPA - A nyitott nyílászárók kifejezetten kedvezhetnek a besurranó tolvajoknak, akik így mindenféle erőszak nélkül, könnyedén bejuthatnak a lakásba, és ott pillanatok alatt felkutathatják az értékeket.

Polgár Bettina

Ezt Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója hangsúlyozta, aki hozzátette, ilyen esetekben a házigazda akár észre sem veszi, hogy egy besurranó tolvaj járt nála, ez csak később tűnik fel neki, amikor nem találja az asztalon vagy a táskájában hagyott pénztárcáját, egyéb értékeit. - Nyáron az emberek gyakrabban hagyják el az otthonukat, hiszen nyaralni mennek, vagy egy-egy napra a vízpart mellé ruccannak ki.

Fontos, hogy elindulás előtt minden nyílászárót csukjunk be, még a legkisebbet is. Mielőtt elmennénk, győződjünk meg arról, hogy valóban bezártuk-e az ajtót, és a kulcsokat semmiképpen ne rejtsük el a bejárati ajtó vagy az utcakapu közelében, hanem vigyük magunkkal. A lábtörlő vagy a virágcserép alá csúsztatott lakáskulcs nem jó megoldás, hiszen ezeket a rejtekhelyeket az elkövetők is ismerik. Ha pedig hosszabb időre megyünk el, a lakásban ne hagyjunk nagy mennyiségű készpénzt. Amennyiben ékszereink vannak otthon, azokat egy jól rögzített, rejtett trezorban tartsuk - javasolta Császárné Elek Veronika. Megjegyezte, a betörők elsősorban a pénz és az ékszerek után kutatnak.

- Ha elmegyünk otthonról, akkor ezt ne verjük nagy dobra, ne osszuk meg a közösségi oldalakon, és az üdülés alatt készült fotók feltöltését is célszerű a hazaérkezés utánra időzíteni. Egy megbízható ismerőst vagy rokont kérjünk meg arra, hogy a távollétünk alatt felügyelje a házat. Ez a személy akár egy nap többször is látogasson el az ingatlanba, mozgassa a sötétítőket, ürítse ki a postaládát, vagy éppen valamilyen módszerrel keltse azt a látszatot, hogy a ház nem áll üresen - tanácsolta a kiemelt megelőzési főelőadó. Mint mondta, különféle vagyonvédelmi praktikákhoz folyamodhatunk, például az elutazás előtt összekészíthetünk egy ruhaszárítót, melyet az ismerősünk akár naponta kitehet az udvarra, este pedig visszaviheti.

Császárné Elek Veronika szerint a strandon a törölköző és a pléd alatt nincsenek kellő biztonságban az értékeink Fotó: Vallner Bettina

Császárné Elek Veronika rámutatott, nemcsak nyaraláskor kell figyelni arra, hogy mindent bezárjunk. - Vannak olyan lakások, amelyek utcafrontra nyíló, alacsonyan lévő ablakkal rendelkeznek. Előfordult már, hogy az elkövető az utcáról lépett be a szobába a nyitott ablakon keresztül, ugyanis látta: senki nem tartózkodik a helyiségben, és jól kivehető volt az asztalon hagyott pénztárca, mobiltelefon.

A Pápai Rendőrkapitányság munkatársa azt javasolta, a szellőztetések ideje alatt tartózkodjunk az adott helyiségben, vagy legyen rálátásunk az érintett szobára. - A szúnyogháló nem nyújt megbízható védelmet, hiszen ezt a tolvajok könnyedén eltávolíthatják. Emellett sokan azt gondolják, elegendő védelmet nyújt a bukón hagyott nyílászáró is. A megyében azonban már volt olyan betörés, amikor az elkövetők a bukón hagyott ablakon keresztül hatoltak be. Ha pedig éjszakára akarjuk nyitva hagyni az ablakot, mindig húzzuk le a redőnyt annyira, hogy a résein még biztosított legyen a szellőzés. Így egyrészt nem látnak be, nyitva van-e az ablak, másrészt, ha valaki megmozdítja a redőnyt, felfigyelhetünk a zörejre - mondta Császárné Elek Veronika.

A kiemelt megelőzési fő-előadó szólt az autókban hagyott értékekről is, melyeket könnyen eltulajdoníthatnak a gépkocsifeltörők. - Az autókban senki ne hagyjon értéket se látható helyen, se a kesztyűtartóban és a csomagtartóban! Amikor pedig strandra megyünk, használjuk az értékmegőrzőt. Ha erre nincs lehetőség, akkor a strandolás ideje alatt valaki mindig maradjon a táskáink közelében. Ezeket még a medence szélén se hagyjuk őrizetlenül, a törölköző és pléd alá rejtett érték pedig könnyen felkeltheti a tolvaj figyelmét - magyarázta Császárné Elek Veronika.

A rendőr alezredes hozzátette, a nyár folyamán legyünk elővigyázatosak a házaló árusokkal is, ne engedjünk be őket magunkhoz, és ne felejtsük el: a termékeik nem biztos, hogy jó minőségűek, illetve az ilyen vásárlások alkalmával a garanciától is elesünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!