Hírek

2017.06.16. 16:30

Elektronikai cikkek nélkül már nem nagyon utazunk el nyaralásra

Ha szabadságra megyünk, kikapcsolódni indulunk. De úgy néz ki, elektronikai cikkek nélkül már nem nagyon utazunk, szállásfoglaláskor a wi-fi is fontos feltétel, a mobiltelefont pedig leggyakrabban fényképezésre, zenehallgatásra vagy navigációra használjuk.

Laskovics Márió

Ez derült ki az egyik műszaki áruházlánc májusi felméréséből, amit összesen 944 fő részvételével készítettek a 18 év feletti magyar internethasználó lakosság körében.

A magyarok kedvenc útitársa összességében a kamera és a laptop. A felmérés szerint a nők kütyüfüggőbbek, mint a férfiak: közel kétszer annyi nő visz magával nyaraláskor tabletet, bluetooth hangszórót, gyorstöltőt vagy egyéb eszközöket, mint férfi, és a nők csaknem fele viszi a laptopot, a hajsütőt is. A nők kétharmada hajszárítóval, a férfiak kétharmada fényképezőgéppel nyaral, de az urak többsége nem ragaszkodik a műszaki cikkekhez. Megyénkben viszont a hajszárítót, az elektromos borotvát és az epilátort is preferálják.

Az otthoniak felhívása mellett a legtöbben fotózásra, videózásra, navigációra, zenehallgatásra, játékra használják a mobiljukat. A nyaralók 41 százaléka még a medencéhez is magával viszi a telefonját, de csak minden harmadik ember nézi meg az otthoni híreket. Az országos átlaghoz hasonlóan a Veszprém megyeiek csupán hat százaléka kapcsolja ki a telefonját, ha vakációzik. A nők jobban kedvelik a szelfit, mint a férfiak: kétharmad az egyharmaddal szemben szereti magát fotózni a nevezetességek előtt. A megyében élők többsége nem szelfipárti. A nők 86 százaléka szerint elengedhetetlen az internetkapcsolat a nyaralás alatt, majdnem minden második férfi azonban vígan meglenne internet nélkül is a vakáció során.

Könyves Bori „instázik" a strandolás közben

Három pápai hölgyet kérdeztünk meg a témában. Gyarmati Andrea könyvtári munkatárs nem kütyümániás. Okostelefonját főleg fotózásra használja, a kirándulásokon gyakran tájképeket készít. Más városokban navigációra használja, valamint feltölt egy-egy fotót magáról a közösségi oldalra, hátha egyik ottani ismerőse ráharap, s találkozhatnak, beszélgethetnek egy jót. Laptopját, hajszárítóját nem viszi el a nyaralásra.

Gyarmati Andrea egyáltalán nem kütyümániás.

- Egyre több helyen látom, hogy az emberek csak pötyögnek. Nem jó dolog, mert megszűnnek a személyes kapcsolatok. Zavaró, ha a moziban is nyomkodják a telefont, illetve nem halkítják le a rendezvényekre - vélekedik Andrea.

Nyilas Gyöngyvér jobban örül, ha az adott helyen nincs wi-fi, úgy jobban figyelhetnek egymásra

A 17 éves, fővárosunkban tanuló Nyilas Gyöngyvérnél meghatározó, hogy kivel megy nyaralni. Családjával kevésbé használja a csúcskategóriás mobilját, baráti társaságához viszont hozzátartozik a digitális világ: zenét hallgatnak, képeket csinálnak és nézegetnek. De jobban örül, ha az adott helyen nincs wi-fi, úgy jobban figyelhetnek egymásra. A mindennapok során útvonaltervezésre szükségszerűen veszi elő a telefonját, amit iskolaidőben maximum egy, nyáron viszont akár négy-öt órát is használ. Napközben közösségi oldalakat bújik, zenét hallgat, és mellékesen szinte állandóan csetel. Esténként pedig filmet néz rajta. Olykor fotózik is vele, ám nem híve a szelfizésnek. Más készüléket nem visz magával az üdülésre.

Mayer Zseraldina és lányai, Amira és Korina. Mindig van náluk telefon a kirándulások alkalmával, de csak, hogy elérhetőek legyenek Fotó: Laskovics Márió

Mayer Zseraldina tanárnőéknél mindig van telefon a kirándulások alkalmával, de csak, hogy elérhetőek legyenek, és segélyhívás eshetőségére. A laptopokat otthon hagyják. Kétgyermekes családanyaként a többnapos nyaralásra konyhai eszközt nem visz magával, olyankor élvezi, hogy őt szolgálják ki. A fényképezőgép mindig velük van, valamint a hajszárító, borotva is bekerül az úti bőröndbe. Úgy gondolja, a mai világ egyik legnagyobb problémája, hogy a gyerekek állandóan a kütyükön lógnak. Pedagógus szülőként lányaiknál törekszenek a függőség kialakulásának elkerülésére, és inkább a szabadban szerveznek kreatív programot. A kilenc-éves lányuknak megengedték, hogy az osztálykirándulásra magával vigye mobilját, hogy tudjanak beszélni, azonban a suliban mellőzi az eszközt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!