Hírek

2015.06.26. 21:10

Növekvő bérek

Budapest – Emelkedik az orvosok és szakdolgozók mozgóbére júliustól, a szakvizsgázott fiatal orvosok pedig jövő januártól plusztámogatásban részesülnek, jelentette be Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

Marton Attila

A béremelés értelmében a 2012-ben meghatározott bérkiegészítés beépül az alapbérbe, és így arányosan megemelik a mozgóbérelemeket, például az ügyeleti, készenléti és túlmunka után járó díjakat, írta az MTI. Az emelés 43 ezer szakdolgozót és 18 ezer orvost érint, az előbbiek esetében átlagosan bruttó 10–15 ezer forintot, míg az orvosoknál átlagosan 20–25 ezer forint havi pluszt jelent. Az államtitkár beszélt arról is, hogy idén július elsejétől központosítják a rezidensképzést, és jövőre nettó 270 ezer forint lehet a szakorvosi minimálbér. A változás értelmében a rezidensek nem az intézményekkel, hanem az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENKK) szerződnek, az illetményüket a központi költségvetésből biztosítják. Éves szinten ez akár százmillió forintos megtaka-rítást is jelenthet a Csolnoky Ferenc Kórháznak, mondta érdeklődésünkre Rácz Jenő főigazgató.

A rezidensképzést érintő változtatásokban konszenzus volt a kórházak és a kormány között, a rendszer átalakításának egyik fő célja, hogy ne legyen olyan diplomás, aki nem tud belépni a képzésbe, mondta a főigazgató. A kórházaknak továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalniuk a rezidensekre, akik a szakorvosi vizsga megszerzése után legalább annyi ideig dolgozhatnak az adott kórházban, ahány évet rezidensként eltöltöttek ott, magyarázta a főigazgató, aki kiemel-te, ez nem jelent röghöz kötést, a rezidensnek nem kötelező maradnia a képzés befejezése után a kórházban.

A következő hetekben 50 rezidensi helyre ad be pályázatot a kórház, főként azokon a területeken, ahol jelenleg van vagy a következő években lehet szakemberhiány, mondta Rácz Jenő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!