Hírek

2016.12.20. 21:31

Nincsenek biztonságban a somlóvásárhelyi diákok?

Somlóvásárhely - A falunkba telepedett romák folyamatosan inzultálják a helyieket, és az iskolába járó gyermekeink sincsenek biztonságban - panaszkodott egy olvasónk.

Penk Tímea

Azzal kereste meg szerkesztőségünket egy olvasó, hogy beilleszkedésre alkalmatlan személyek telepedtek le a faluban, így megnőtt a lopások és zaklatások száma. A probléma szerinte akkor tetőződött, amikor az általános iskola elkezdte begyűjteni a körzeten kívüli gyerekeket, és az intézmény kisebbségi iskolává alakult. A tanulók hatvan százaléka roma származású, és a túlkoros kisebbségi fiúk nap mint nap molesztálják a többieket. Olvasónk szerint folyamatos a verekedés, ivászat, dohányzás, lopás és elrettentés, valamint sokan tetvesen kezdték az iskolát, és amikor ezt a védőnő tudatni akarta a szülőkkel, az iskolaigazgatóval konfliktusba került és felmondott.

A bosszútól félve névnélküliséget kért olvasónk egyéb tisztasági problémákról is beszámolt, illetve kérdéseket tett fel: az iskola rendes tanulói nem érdemlik meg a tiszta közösséget? Amíg a tetves gyereknek is joga van ott lenni, addig a tiszta gyermekeknek nincs joga tetűmentes környezetben tanulni?

Egyházi Andrea, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatója elmondta, az intézményben vizsgálatot indítottak, hogy kiderüljön, szabályosan, az elvárható gondossággal járt-e el az iskola az ügyben. A tankerület elkötelezett a gyermekek mindenek felett álló érdekeinek biztosításában, így az intézmények szakhatóságokkal egyeztetett éves munkatervének a végrehajtásában is. A fenntartó mindent megtesz az iskolába járó gyermekek jogainak betartásáért és betartatásáért.

Martonné Vathy Hedvig, a Széchenyi István Általános Iskola intézményvezetője megkeresésünkre úgy válaszolt, hogy ha az idézett levél írója vállalja kilétét és alá tudja támasztani az állításait, akkor akár a sajtó jelenlétében is hajlandóak válaszolni a kérdésekre. A névtelen hozzászóló levelének a megjelentetését határozottan visszautasítják, mert törvényességi és esélyegyenlőségi jogokat is sért.

Információink szerint a pedagógusokat megdöbbentették a vádak. Egy tanuló édesanyja arról számolt be, hogy a gyermeke szeret a somlóvásárhelyi iskolába járni, ahol semmiféle problémát nem tapasztalt. Deviáns viselkedésről a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak sincs tudomásuk.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre elmondta, hogy Somlóvásárhelyen évek óta csökken a bűncselekmények száma, és ugyanez a tendencia mutatható ki az elmúlt öt év adatai alapján is. Az elkövetett bűncselekmények közül a lakosságot kiemelten foglalkoztató lopások és betörések száma szintén csökken. Az elmúlt években nem volt szükség problémamegoldó megbeszélésre. A devecseri járás minden iskolájában működik az iskola rendőre program. A körzeti megbízott rendszeresen megjelenik az iskolánál, kapcsolatot tart a pedagógusokkal és a tanulókkal. Havonta bűn- és baleset-megelőzési oktatásokat tartanak. Sok tanuló személyesen is beszélget az iskolarendőrrel.

Marton Zsolt polgármester úgy tudja, az olvasó által felvetett problémának van alapja, de nem érzi magát kompetensnek abban, hogy beleavatkozzon az iskola ügyeibe. Sajnálja viszont, hogy a helyiek közül sokan más településre járatják iskolába gyermekeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!