Hírek

2015.02.04. 20:31

Nincs női és férfi hegy - Erőss Zsolt özvegye tartott előadást Lovason

Sterczer Hilda férjével közös expedíciójáról beszélt. Mesélt arról, milyen érzés nőként hegyet mászni, hogyan omlik össze a gondolkodás 8000 méter felett és, hogyan nevették ki a nepáli gyerekek pókfóbiája miatt.

Prevics Éva

Humoros, élményszerű és rendkívül gyakorlatias volt Erőss Zsolt feleségének lovasi előadása. A két éve meghalt Erőss felesége „A Himalája női szemmel” címmel tartott előadást. Sterczer Hilda először arról beszélt, hogy a hegymászásban- ellentétben más sportokkal - nincs különbség a női és férfi teljesítmények között. Hiszen nincs női és férfi hegy. Mindenkinek egyforma kihívást jelent.

Egy Erőss Zsolt által készített videót vetített, mely a világ ötödik legmagasabb hegyének, a Makalunak megmászásakor készült. Ez a hegy a Himalája hegységben a Mount Everesttől 22 km-re keletre, a kínai-nepáli határon fekszik. Ezen az expedíción Erőss Zsolt feleségével együtt vett részt. Sterczer Hilda beszélt Nepálról is. A hatalmas rizsültetvényekről, a földművelésről, a helyiek életmódjáról és a bivalyerős teherhordókról, akik van, hogy saját súlyukat is képesek cipelni a hátukon. Azt is elmesélte, hogy nevették ki a helyi gyerekek a pókfóbiája miatt, hogyan okoz ráncokat a hegyen tűző nap, és miként kell hóval mosogatni.

Fotó: Prevics Éva

Egy expedíció körülbelül másfél hónapig tart. Azért ilyen lassan, mert folyamatosan akklimatizálódni kell a magassághoz. A hegymászók csupán tíz százaléka nő - hangsúlyozta. Azt mondta: nőként azzal még csak-csak megbirkózott, hogy nem tud tisztálkodni, de a hajmosásról nem akart lemondani. 4800 méteren hajat mosni azonban nem a legegészségesebb dolog, komoly láz is lett az ára.

A hegymászó csapat egyik tagja kipróbálta, mennyire romlik az ember gondolkodása 8000 méter felett. Az eredmény: ilyen magasságban már két kétjegyű számot sem tudott összeadni.

Sterczer Hilda viccesen megemlítette, hogy itthon mindenki a vasárnapi zárva tartás miatt aggódik, a mászásra viszont nagy odafigyeléssel kell készülni, hiszen hetekig nincs lehetőség boltba menni. Megjegyezte: fent az ember az itthoni hétköznapi problémákról álmodozik. A befőzésről és a vásárcsarnokban sorbaállásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!