Hírek

2017.06.16. 17:10

Népszerű retróverseny - A tűzoltógyerekek is ügyes és gyors lánglovagok

RÉVFÜLÖP Az alsó tagozatos általános iskolások is remekeltek a hagyományos megyei önkéntes és létesítményi tűzoltóversenyen a sportpályán.

Tóth B. Zsuzsa

A létesítményi tűzoltók közül idén csak a balatonfűzfőiek szálltak versenybe, de megmérettek gyermek-, ifjúsági, és felnőtt kategóriában a devecseri, tótvázsonyi, bakonyoszlopi, zalagyömörői, sáskai, kővágóörsi, balatonfűzfői, csabrendeki, zalahalápi, monostorapáti, taliándörögdi, balatongyöröki lánglovagok a közel négyszáz résztvevő között. Zala megyéből már 15. éve eljönnek a balatongyörökiek is a versenyre.

A verseny első célja a hagyományőrzés volt, több évtizede ismert ez a rendezvény, az ötvenes évek óta nem sok minden változott az eszközök és a versenyszámok terén sem. Bár kismotorfecskendővel ma már kevéssé oltanak, hiszen a gépjárműveken van a víz, vagy azt táplálják máshonnan, tüzivíztározóból vagy tóból. A versenyen azonban még ott van a kismotorfecskendő, amelyet a tűz-oltók csak retrónak becéznek. A mai motorok lényegesen könnyebbek és kisebbek, miközben a teljesítményük jóval nagyobb.

Németh Eszter a stafétaversenyen szerel, mint a villám Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Száraz és vizes szerelések követték egymást, valamint a staféták minden versenyszámhoz. A fegyelmezettség azonban itt is fontos volt. Még a gyerekek is ügyeskedtek, képesek voltak húsz másodperc alatt teljesíteni a feladatot. A vizes szerelésnél kétféle motorral, a percenként 800 litert kinyomóval és a modern, 1300 litert fecskendezővel kellett egy kádból kijuttatni a vizet két sugárral, két, nagyjából száz méter távolságra levő tartályba időre. A kitartó tűzoltók a versenyen szolgálati érmeket vehettek át, valamint az eredményes munka jutalmát, a Veszprém megye tűzvédelméért elismerés arany-, ezüst-, bronzfokozatát. Osztottsugár- szerelésben a fiúknál gyermekek és ifik között első Bakonyoszlop csapata lett, a lányoknál gyermekkategóriában a sáskaiak. Ifjúsági lány kategóriában Zalahaláp győzött. Felnőtt nőiben a kővágóörsiek remekeltek, férfiben a tótvázsonyiak. A percenként 400 litert kinyomó kismotorfecskendő-szerelésben a felnőtt férfiak közt Monostorapáti csapat lett az első, a 800 literesnél a gyermek lánykategóriában Sáska csapata győzött. Ifjúsági leányban a zalahalápiak, fiúban a sáskaiak győztek. Felnőtt nőiben Kővágóörs remekelt, férfiben Tótvázsony. Az 1300 literes kategóriában a felnőtt férfiak között Csabrendek győzött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!