Hírek

2016.07.27. 22:20

Nemzetközi légi gyakorlat Pápán - Velünk együtt erős a NATO

Pápa - Simicskó István honvédelmi miniszter és Colleen Bell amerikai nagykövet is megtekintette azt a nemzetközi légi gyakorlatot, mely amerikai, szlovén, szlovák, cseh és magyar katonai repülőgépek részvételével zajlik az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

Balogh Ákos

Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok nagykövet asszonya az amerikai követségi légiszállítók repülőgépén, Simicskó István honvédelmi miniszter pedig egy katonai szállítóhelikopter fedélzetén - stílusosan a levegőből - érkezett szerdán az MH Pápa Bázisrepülőtérre, hogy megtekintsék a Panther Strike 2016 elnevezésű nemzetközi repülőkiképzést.

Colleen Bell értékelésében úgy fogalmazott: a legnagyszabásúbb és legösszetettebb légi műveletre került sor a délszláv válság vége óta. A kiképzés sikere jól demonstrálja azon képességünket, hogy együttműködjünk, együtt dolgozzunk és együtt telepítsük erőinket, még akkor is, ha ezek az egységek egymástól távol eső bázisokon települnek. Ezenkívül arra is rávilágít, hogy a NATO-szövetségesek közötti összetartás és együttműködés folyamatosan bővül. Magyarország honvédelmi minisztere is beszélt a szövetségesi szerepről. Mint mondta, pontosan tudjuk, hogy a biztonság milyen érték mindannyiunk számára. Egyetlen hadsereg és szövetség sem képes arra, hogy a biztonságot garantálja állampolgárainak, ha nem gyakorlatozik és nem fordít kellő figyelmet arra, hogy kiképezze a katonáit, és a szövetségi rendszeren belül egyre hatékonyabban és magasabb szinten tudjon együttműködni.

Festus Reynolds és Imax Castaneda, az amerikai A-10-es csatarepülőgép pilótái. Szövetségeseink Fotó: Balogh Ákos

Magyarországot a NATO elkötelezett tagjának nevezte Simicskó István, aki kiemelte: - Megbízható szövetségesként mindent megteszünk annak érdekében, hogy a NATO erős legyen, és képes legyen visszatartani bárkit attól, hogy tagállamait megtámadhassa.

A gyakorlat részleteiről Gangler László ezredes, a bázis parancsnoka beszélt a Naplónak. A parancsnoktól megtudtuk, hogy a repülőtér elérte azt a fejlettségi szintet, amikor is újra felkerült a szövetségesek térképére, és alkalmasnak találnak minket arra, hogy egy ilyen nagyszabású gyakorlatot itt rendezzenek meg, mely során a bázisrepülőtér is jelentős képességeket tud kipróbálni.

A végrehajtott feladatokkal kapcsolatban az ezredes elmondta: - Közös programokon keresztül tanuljuk az együttműködést a tervezéstől kezdve a végrehajtásig. Olyan tervek készültek melyek alapján légi célok elfogását, földi célok támadását - földi irányítók segítségével - gyakoroltuk, légi utántöltést, felderítéseket hajtottak végre a repülőgépek, emellett pedig gyakoroltuk az összes repülőtéri műveletet is.

A gyakorlaton megközelítőleg 300 katona vesz részt, féléves előkészítést követően valósulhatott meg és egészen augusztus 5-éig tart majd, ezt követően kezdődik meg a technikai eszközök visszatelepítése. Ez idáig a lakosság délelőtt és kora délután számíthat intenzívebb repülésekre, melyekről az ezredes igazi repülősként, utalva a repülőtér múltjára, úgy fogalmazott, ez valakinek nosztalgikus élményt jelent, valaki pedig újként éli meg...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!