Hírek

2015.05.28. 14:43

Nemzetközi katonai gyakorlat a Bakonyban

Különleges műveleti gyakorlatot hajtottak végre a Magyar Honvédség újdörögdi kiképzőbázisán, több mint 300 fő, a magyar különleges műveleti erők mellett amerikai és horvát kollégáik részvételével.

Balogh Ákos

A többhetes nemzetközi gyakorlat célja a Különleges Műveleti Osztag és az alárendeltségébe tartozó különleges műveleti csoportok, valamint a műveleteket támogató szárazföldi és légi erők kiképzése.

A bemutatott fiktív harcászati cselekmények két részből álltak, elsőként egy rejtekhely felszámolást mutattak be amerikai különleges katonák a magyar Könnyű Vegyes Zászlóalj támogatásával. A mindössze néhány perc alatt végbemenő eseménysorozat életszerű környezetben mutatta be mi is játszódik le a harctéren egy épület ajtajának berobbantásától a teljes átvizsgálásáig az ellenség kiiktatásáig, milyen gyorsan, milyen szintű döntéseket kell hozniuk a különleges felkészítésen is átesett és általában titkos feladatokon résztvevő katonáknak. A biztonsági okokból nevét el nem áruló egyik katona elmondta, általában egy-egy ilyen akció végrehajtását megelőző 96 órában megkezdődik a tervezési folyamat, mely során a végrehajtó állomány gyakorlatilag teljesen el van zárva a külvilágtól és csak az informátorok jelentéseiből dolgoznak, hogy a rajtaütés helye és ideje ne szivároghasson ki az ellenséghez. Ilyenkor a családtagjaiknak sem telefonálhatnak haza az általában missziós területen éles feladatot végrehajtó különlegesek, teszi hozzá a katona.

Második mozzanatként „Khargia” nevű fiktív ország egyik városát szállták meg a résztvevő amerikai ejtőernyős század tagjai magyar és horvát különleges műveleti katonák támogatásával. A kutató-átvizsgáló műveletet egy Gripen vadászrepülőgép közvetlen légitámogatással, két Mi-17-es szállítóhelikopter pedig különböző légi kijuttatási módokkal, ajtólövészekkel és egészségügyi kiürítési feladatokkal támogatta.

A mozzanatról egy másik különleges katona elmondta, nagyon fontos hogy a közös műveleti képességet fejlesszék egymás eljárásait begyakorolják és a NATO erőit így fejlesszék, egy ilyen gyakorlaton tudnak egymástól tanulni egymás tapasztalatait megosztani és így fejlődni.

A JACKAL CAVE 2015 elnevezésű közös kiképzésen melyet megtekintett a honvédség felsővezetése is, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljon kívül részt vett az Amerikai Hadsereg 173. Dandár lövész harccsoportja és az amerikai 1/10 Különleges Műveleti Csoport, valamint a horvát különleges erők kijelölt állománya. Mivel a gyakorlat másik fő célja a hagyományos és különleges műveleti erők integrációjának fejlesztése ezért az USA hadsereg 173. Ejtőernyős Dandárjának egy százada, továbbá az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj egy szakasza is gyakorlatozott.

A kiképzést a Honvédelmi Minisztérium és az Egyesület Államok Európában állomásozó erőinek parancsnoksága által aláírt hatályos megállapodás (LOA) alapján hajtották végre, a nemzetek közötti együttműködés pedig egészen 2004-ig nyúlik vissza, ugyanis amerikai katonák segítettek a magyar különleges műveleti zászlóalj felkészítésében, majd utána 2009-től közösen vettek részt az afganisztáni misszióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!