Hírek

2016.02.09. 12:15

Nemzeti ügy a katasztrófavédelem

Veszprém – Komplexitás jellemzi az igazgatóság tevékenységét, amelynek középpontjában a lakosság védelme, biztonsága, a megelőzés áll, mindez nemzeti ügy – hangsúlyozta többek között Dányi Béla tűzoltó ezredes, Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgató a tavalyi évről szóló értékelőn, a megyeházán, kedden.

Kovács Erika

Egyperces néma főhajtással emlékeztek Németh Tamás tűzoltó ezredes, korábbi megyei katasztrófavédelmi igazgatóra, aki tavaly tragikus körülmények között elhunyt.

Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató-helyettes beszédében kiemelte egyebek mellett az önkéntes kollégáik, illetve a mentőszervezetek tevékenységét, akik kiegészítik, segítik munkájukat, és támogatásukra mind több pályázati lehetőség kínálkozik. Hozzátette, céljuk, hogy az önállóan beavatkozó önkéntes egyesületek számát a jövőben növeljék. Aláhúzta továbbá a polgári védelem, a közösségi szolgálatban részt vevő diákok munkáját, illetve tűzvédelmi megelőző programjaikat, az iparbiztonságot, a bürokrácia csökkentését. Üdvözölte, hogy kitűnő együttműködésben dolgoznak kollégái a rendőrséggel a Tevékenység-irányítási Központban, és a tűzoltók körében tervezik a 12 órás szolgálatot.

Dányi Béla tűzoltó ezredes, megyei igazgató 2015-öt a megelőzés évének nevezte, amikor nem történtek nagy tüzek, illetve katasztrófák, majd elismeréssel szólt a megye hivatásos és önkéntes parancsnokságainak munkájáról, a szomszédos megyék tűzoltóinak segítségéről, aláhúzta az állomány szakmai felkészítését, az ügyelet-monitoring rendszert, az önkéntes tűzoltóságok és mentőszervezetek tevékenységét, a veszélyes áruszállítás és az üzemek hatékony ellenőrzését. Elhangzott, tavaly 1515 beavatkozást végeztek, káresetnél, tűznél, műszaki mentésnél, utóbbi 980 esetben történt. A legtöbb tűz márciusban és augusztusban volt a nagy szárazság és  a növényégetés miatt, a legjelentősebb  pedig Nemesvámoson egy mezőgazdasági épületnél, Devecserben egy raktárban, Hajmáskéren pedig lakóépületben történt.

Az igazgató külön súlyt helyezett a Területi Tűzvédelmi Bizottságra, amely számos nagy rendezvényen a megelőzésről tájékoztatta az érdeklődőket. Rámutatott továbbá partnereikkel való kitűnő együttműködésükre, a kéményseprő-ipari tevékenységre, az igazgatóság gyakorlataira, a képzésekre, az új életpályamodellre, ifjúsági programjaikra, a lakosság folyamatos tájékoztatására, amelyben nagy szerepe van a médiának. Beszélt továbbá a katasztrófavédelmi mobil labor, illetve műveleti szolgálat jelentőségéről.

Idei céljaik közül aláhúzta a takarékosságot, a likviditás megőrzését, illetve az erőforrásaik maximális kihasználását.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!