Hírek

2016.05.30. 19:34

Németországban élő kitelepítettek és leszármazottaik látogattak vissza

Ganna - Eseménydús hétvégét tudhatnak maguk mögött a gannaiak: egyrészt megemlékeztek a kitelepítések hetvenedik évfordulójáról, másrészt pedig megünnepelték a helyi asszonykórus 45. születésnapját.

Polgár Bettina

Az esemény hangulatát szombaton zenés ébresztő alapozta meg Schlecht József, harmonikás vezetésével, majd német nyelvű szentmisét tartottak a helyi katolikus templomban. A rendezvényre több mint félszázan látogattak el a jelenleg Németországban élő kitelepítettek, valamint leszármazottaik közül, akiknek a nap során lehetőségük nyílt felkeresni elhunyt szeretteik sírját. A temetőlátogatás után nemzeti kulturális műsor következett, melynek a gannai kultúrház udvara adott otthont.

Fotó: Polgár Tibor

A résztvevőket elsőként Ábrahám Tiborné, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte. Nagy Ottó, Ganna polgármestere kiemelte, 2012-ben Magyarország kormánya január 19-ét a magyarországi németek elűzetésének emléknapjává nyilvánította, mivel 1946-ban ezen a napon indult el az első vagon Budaörsről Németország felé. – 1946. június 5-én, majd 1948, január 8-án Gannán is ugyanez történt. Ez településünk két leggyászosabb napja volt, melyeket a mai napig sem tudta kiheverni kis falunk, hiszen a jelenlegi lakosság közel kétszeresének kellett elhagynia szülőföldjét. Ők kétszáz év munkáját hátrahagyva, kisemmizve, megalázva indultak az ismeretlen felé – fogalmazott beszédében Nagy Ottó.

– Úgy gondolom, a rendezvényre ellátogató németországi vendégeknek fontos a szülőföldhöz való kötődés, és ezt az érzést tovább is adták, ezért kísérték el őket gyermekeik, a fiatal generáció tagjai. Ez a megállapítás a településünkről elszármazott magyar vendégeinkre egyaránt vonatkozik. Mind a gannai földből vétettünk, őseink itt éltek, dolgoztak, szerettek, haltak, és szívükben mindig gannaiak, magyarok maradtak – hangsúlyozta a polgármester.

Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár köszöntőjében rámutatott, Magyarország XX. századi történelme tele van tragédiákkal, például idén emlékezünk meg az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójáról is. – A magyarországi németség kitelepítése ugyanolyan tragédia volt az ország számára, mint 1956, hiszen nagyon sok értékes honfitársunkat veszítettük el, akik – és akiknek az ősei – rengeteget tettek azért, hogy ez az ország társadalmilag, gazdaságilag fejlődjön – jegyezte meg az államtitkár. Hozzátette, a Gannai Asszonykórus tagjai az elmúlt 45 évben a magyar történelem viharaival dacolva ragaszkodtak identitásukhoz, nyelvükhöz, kultúrájukhoz, és ezzel szintén előremozdították Magyarország fejlődését.

A rendezvény résztvevőit köszöntötte még Pillerné Fódi Ilona, a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint a németországi kitelepítettek részéről Josef Koller, Wendelin Szalai és Szabadi Mátyás is megosztotta gondolatait a szép számban egybegyűltekkel. Az eseményen gazdag színpadi produkciók gondoskodtak a jó hangulatról. Fellépett a Nagyteveli Nemzetiségi Énekkar, a Gannai Hagyományőrző Tánccsoport, a Vulkán Csoport, a Gannai Asszonykórus, valamint a városlődi Johann’s Kapelle.

A 45 esztendős Gannai Asszonykórust Wágenhoffer Kornélia, a magyarországi németek regionális irodájának vezetője külön köszöntötte, Nagy Ottó pedig a gannai önkormányzat Pro Urbe-díját adományozta részükre. – A Gannai Asszonykórus településünk hírnevének öregbítése, illetve a hagyományok ápolása terén értéknövelő és maradandó eredményeket ért el. Az elmúlt 45 évben számtalan elismerést, illetve kitüntetést begyűjtve nemcsak a mindenkori tagok szereztek maguknak maradandó élményeket, hanem a kis településünkön élőket is büszkeséggel töltötte el egy-egy elismerés, siker. Az asszonykórust több alkalommal is elkísérhettem a különféle minősítőkre, versenyekre, ahol mindig a legnagyobb elismeréssel díjazták énektudásukat, a legutóbbi országos megmérettetésen pedig ismét kitüntetéses arany minősítést nyertek el. Emellett a kórustagok közül négyen is megkapták az Ehrenpreis-díjat: Benkő Jenőné, Máhig Jánosné, Pillerné Fódi Ilona, valamint legutóbb Schlecht József. Kívánom az asszonykórusnak, hogy jó egészségben élve, vidámságukat megőrizve még sok éven át lehessen hallgatni éneküket – fűzte hozzá Nagy Ottó. A nap az asszonykórus méltatása után jó hangulatú vacsorával, majd sváb bállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!