Hírek

2015.10.02. 15:55

Nemcsak útfejlesztés: a 8-as út Márkó-Herend közötti szakaszával közelebb kerültünk a fejlődő térségekhez

Bánd/Herend – Több perccel rövidült a megyeszékhely elérése azzal, hogy elkészült a 8-as főútvonal Márkó-Herend közötti szakassza. Gyorsabbá és biztonságosabbá vált a közlekedés.

Tremmer Tamás

Nem egyszerűen csak infrastruktúrafejlesztésről van szó, hanem nemzetgazdasági beruházásról, hiszen ez az út Európa egyik ütőere, s a megyének, az országnak ezen keresztül gyorsabban elérhetővé válnak a kontinens fejlődő térségei, mondta Navracsics Tibor, 8-as főútvonal Márkó-Herend közötti szakaszának avatásakor. Az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa megemlékezett Horváth Balázs egykori képviselőről, akinek szívügye volt a főútvonal korszerűsítése, és aki nagyon sokat tett is ezért.

Az útfejlesztés rendkívül sokat jelent egy kisváros életében, hangsúlyozta Jánszky Lajos László, Herend polgármestere, mert ezzel lehetőség nyílik a további fejlődésre.

A beruházás paramétereit Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója ismertette. Eszerint a Márkó-Herend közötti szakasz 5,3 kilométer hosszú, ahol középső fizikai elválasztással 2x2 sávot alakítottak ki. Kettő különszintű csomópontot, kettő hidat, 2,5 kilométer hosszban pedig zajvédő falat építettek. A kivitelezés nettó összege 8,5 milliárd forint volt.

Az útszakaszon 110 kilométeres a haladási sebesség. Ugyanakkor a korábban elkészült Veszprém-Márkó, és a most átadott Márkó-Herend szakasz közötti 100 méteren 70-es korlátozás van. Lapunk megtudta, ezt a szakaszt újraaszfaltozzák, és ide egy műszaki átjárót terveznek. A munka a jövő héten kezdődik, s november utolsó napjaira ezzel is végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!